Cum poate fi combătută mortalitatea infantilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, numărul copiilor care mor între vârsta 0 şi 5 ani este de două ori mai mare decât media europeană, se arată într-un studiu recent al Organizaţiei „Salvaţi copiii".  Mai exact, la 1.000 de nou-născuţi se înregistrează 9,8 decese.

Deşi cifrele sunt în scădere faţă de anii trecuţi, accesul dificil la serviciile medicale, prematuritatea şi diferitele afecţiuni congenitale, dar şi lipsa de educaţie a mamelor sunt factori care menţin ridicată rata mortalităţii infantile la noi în ţară.

Incubatoare performante pentru prematuri

Din cauza complicaţiilor respiratorii, prematurii prezintă un risc crescut de deces. Pe fondul imaturităţii pulmonare, un prematur este predispus la insuficienţă respiratorie care, la rândul ei, favorizează apariţia displaziei bronhopulmonare şi retinopatiei de prematuritate. Din fericire, aceste complicaţii pot fi evitate. Potrivit medicului Călin Ciubotaru, incubatoarele de ultimă generaţie dau posibilitate la o viaţă normală chiar şi prematurilor de 700-800 de grame.

Din păcate, în România, prea puţine maternităţi sunt dotate cu aparatură de ultimă generaţie. „Deşi numărul cazurilor de deces infantil a scăzut simţitor faţă de acum zece ani, în România încă mai mor bebeluşi. Şi asta în ciuda faptului că în marile centre universitare, precum cele de la Bucureşti sau de la Cluj-Napoca, se poate acorda ajutor medical la standarde europene", explică medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti.

Investigaţiile prenatale, esenţiale

Cauzele deceselor infantile nu sunt doar urmarea lipsurilor din sistemul de sănătate. Din cauza veniturilor limitate sau chiar din neglijenţă, multe gravide nu-şi fac investigaţiile indispensabile în timpul celor nouă luni de sarcină. Scopul acestor analize este de a descoperi de timpuriu eventualele anomalii congenitale de orice natură care pot favoriza decesul infantil.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite