Cum evoluează chirurgia robotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţia se realizează cu ajutorul celor trei braţe ale robotului, intervenţia umană fiind minimă
Operaţia se realizează cu ajutorul celor trei braţe ale robotului, intervenţia umană fiind minimă

În România, din 2008 până în prezent, doar la Institutul Clinic Fundeni au fost realizate 445 de intervenţii prin tehnologia robotică. Inciziile mici, lipsa efectelor secundare şi timpul de recuperare redus sunt factori care fac din operaţiile cu roboţi intervenţii de primă linie în anumite situaţii.

La noi în ţară există doar de puţin timp posibilitatea de a realiza operaţii complexe cu incizii minime, datorită tehnologiei robotice. Cu toate acestea, în ultimii doi ani a crescut rata de realizare a acestui tip de intervenţii chirurgicale.

Avantajele faţă de chirurgia clasică sunt nenumărate, de la timp mai puţin petrecut în sala de operaţie, incizii mai mici, precizie mai mare, până la eficienţă sporită şi recuperare mai rapidă.

Iar aria de acoperire a acestui tip de operaţie este şi ea destul de mare, putând fi realizate atât intervenţii robotice pentru extirparea apendicelui, operaţii în zona genitală (aceasta este una dintre cele mai utilizate aplicaţii, mai ales în cazul bărbaţilor), cât şi chirurgie antitumorală şi pe cord.

Spitalul Municipal din Cluj-Napoca, Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul de Urgenţă Floreasca sunt singurele centre din România în care se realizează intervenţii cu ajutorul roboţilor. De altfel, numărul operaţiilor de acest fel a crescut de la un an la altul. Astfel, dacă în anii 2008 şi 2009 la Institutul Clinic Fundeni s-au realizat aproximativ 100 de intervenţii robotice pe an, bilanţul total pe trei ani în octombrie 2010 este 445 de astfel de operaţii.

Tehnologie de ultimă generaţie în România

În ceea ce priveşte tehnologia propriu-zisă, în cei trei ani de când există Programul Naţional de Chirurgie Robotică, nu s-au înregistrat progrese majore, singurul robot aprobat la nivel mondial, DaVinci, fiind disponibil şi la noi în ţară. Ba, mai mult, Institutul Clinic Fundeni şi Spitalul Municipal din Cluj-Napoca au achiziţionat roboţi de ultimă generaţie, cu rezoluţie mai bună a imaginii, ceea ce face mişcările chirurgului şi, implicit, ale robotului, şi mai precise.

Are indicaţii precise

Deşi în ultimii ani nu s-au mai aprobat alte indicaţii ale chirurgiei robotice faţă de cele iniţiale, pe măsură ce capătă mai multă experienţă, chirurgii constată că acest tip de intervenţie ar trebui să înlocuiască operaţiile clasice în anumite situaţii.

„Se confirmă un lucru pe care îl bănuiam deja, şi anume că revoluţia robotică nu are aceeaşi intensitate ca revoluţia laparoscopică, de acum câţiva ani. Asta pentru că, în timp ce laparoscopia a căpătat o arie de indicaţii mai largă odată cu trecerea anilor, robotica rămâne rezervată doar unor centre specializate, indicaţiile fiind limitate", precizează profesorul doctor Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Cu toate acestea, a devenit cunoscut faptul că, de exemplu, în cazul prostatectomiei radicale, intervenţie realizată în cazul adenomului de prostată, chirurgia robotică este prima indicaţie de tratament. De asemenea, roboţii ar trebui să înlocuiască orice alt tip de intervenţie în cazul cancerului rectal (rezecţiilor de rect), cancerului de col uterin (operaţii radicale), precum şi în cazul afecţiunilor din sfera abdominală, cum este hernia hiatală.

„Dezavantajele roboticii sunt costul, care rămâne foarte ridicat, şi faptul că tehnologia necesită timp mai îndelungat pentru implementare. Totuşi, în ultima vreme se vorbeşte tot mai mult de realizarea unor roboţi chirurgicali mai ieftini, dar care nu vor avea la fel de multe indicaţii", spune prof. dr. Irinel Popescu.

Nanoroboţii, tehnologia viitorului

Aflată deocamdată în fazele de cercetare, tehnologia cu nanoroboţi va pune în umbră chirurgia realizată prin incizii. De fapt, nanoroboţii, agrenaje de dimensiuni foarte mici, sunt introduşi prin orificiile naturale ale corpului şi sunt programaţi să ajungă în zona bolnavă (o tumoare, de exemplu) şi să trateze din interior.

O astfel de tehnologie se află în teste în cadrul Institutului de Tehnologie Chimică din Praga, Cehia, iar nanoroboţii poartă numele Chobotix.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite