Creşte consumul de amfetamine în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi tineri combină drogurile cu alcoolul
Mulţi tineri combină drogurile cu alcoolul

Drogul supranumit „speed“ creează dependenţă după un timp foarte scurt de consum şi afectează creierul şi inima, punând viaţa în pericol.

Consumul de amfetamine a crescut în România în ultimii ani, potrivit Raportului Naţional privind Situaţia Drogurilor, realizat de Agenţia Naţională Antidrog şi publicat anul trecut. Drogul, al cărui nume de stradă este „speed", creşte nivelul neurotransmiţătorilor dopamină şi noradrenalină, ceea ce are un efect de stimulare a sistemului nervos. Totodată, această substanţă suprimă apetitul, fiind folosită în trecut în compoziţia pastilelor pentru slăbit. Ea se trafichează sub formă de pudră  sau de tablete, albe sau colorate.

Consumatorul de amfetamină este energic, vesel (chiar euforic), vorbăreţ, sigur pe sine, are o putere de concentrare foarte bună, o capacitate de efort mult mai mare şi doarme puţine ore pe noapte. Toate aceste efecte sunt urmate de o creştere a performanţelor sportive şi intelectuale. Respiraţia şi ritmul cardiac ale unui consumator de amfetamine sunt mai accelerate, temperatura corpului mai ridicată şi pupilele sunt dilatate. Efectul substanţei durează în jur de opt ore. Varianta mai puternică a amfetaminei, metamfetamina, îşi menţine efectele pe o perioadă de două ori mai lungă.

Poate cauza infarct

După o perioadă de consum se instalează însă epuizarea generală şi apar halucinaţiile, paranoia, neliniştea, atacurile de panică şi agresivitatea. Lipsa cronică de somn duce la scăderea performanţelor, iar lipsa apetitului alimentar - la o scădere mare în greutate. Folosirea amfetaminelor poate provoca tulburări de ritm cardiac şi hipertensiune, care favorizează infarctul şi accidentul vascular cerebral. Imunitatea consumatorilor de amfetamine este şi ea afectată.   

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite