Copiii grăsuţi sunt mai slabi la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai ales la matematică se descurcă mai greu copiii grăsuţi
Mai ales la matematică se descurcă mai greu copiii grăsuţi

Performanţele intelectuale ale copiilor supraponderali şi obezi sunt mai reduse decât ale celor cu o greutate normală, potrivit unui studiu.

Excesul ponderal afectează mai ales abilităţile matematice ale copiilor, au observat de curând cercetătorii de la Universitatea din Missouri, oraşul american Columbia. „Aceşti copii nu sunt neapărat mai puţin inteligenţi, dar au performanţe mai slabe", a declarat profesorul nutriţionist Sara Gable, autoarea studiului. Constatarea este valabilă pentru copiii care au un exces de kilograme la vârsta grădiniţei şi care păstrează acest surplus ponderal până la finalul clasei a V-a. La studiu au participat 6.250 de copii. Periodic, acestora le-au fost testate abilităţile matematice.

Anxietatea, la originea problemelor

Specialistul crede că de vină pentru performanţele mai slabe la testele de matematică sunt relaţiile mai proaste pe care copiii grăsuţi le au adeseori cu colegii şi sentimentele de tristeţe şi de anxietate generate de acest tip de relaţii. „Ştim că, în general, copiii care au o relaţie proastă cu colegii nu se descurcă foarte bine la şcoală. Mai ştim că nici copiii care se interiorizează nu au rezultate prea bune", spune Sara Gable.

O altă explicaţie pentru rezultatele şcolare mai slabe ar fi că, din cauza bolilor asociate excesului ponderal, copiii lipsesc mai des de la şcoală şi rămân în urmă cu lecţiile. De asemenea, kilogramele în plus cresc riscul de apnee în somn. Aceasta presupune întreruperi repetate ale respiraţiei noaptea. Netratată, apneea afectează calitatea somnului şi, implicit, performanţele din timpul zilei.

Carenţele nutriţionale, o altă cauză

„Nu am observat o diferenţă de inteligenţă între copiii supraponderali ori obezi şi cei normoponderali. Totuşi, ar exista o premisă pentru concluzia studiului, şi anume că, de obicei, copiii obezi au o alimentaţie mai proastă, mai săracă în nutrienţii necesari dezvoltării cerebrale optime. Ei pot, de exemplu, să nu primească o cantitate suficientă de acizi graşi Omega 3, care asigură funcţionarea optimă a creierului. Copiii se pot îngrăşa însă şi cu alimente sănătoase", spune Adrian Copcea, medic specialist în nutriţie, boli metabolice şi diabet la Clinica „Asteco" din Cluj-Napoca.

"De obicei, copiii obezi au o alimentaţie mai săracă în nutrienţii necesari dezvoltării cerebrale optime.ţţ
Dr. Adrian Copcea medic specialist în nutriţie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite