Cine râde mult ţine doctorul departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hohotele de râs pun pe fugă bolile asociate cu stresul şi previn bolile cardiovasculare
Hohotele de râs pun pe fugă bolile asociate cu stresul şi previn bolile cardiovasculare

Toleranţa la durere creşte cu 10% dacă râdem cu poftă pentru 15 minute, organismul se relaxează, iar recuperarea după boli se face mai repede.

Terapia prin râs este considerată un adjuvant în recuperarea după boli, dar şi o modalitate de a atenua suferinţa celor cu afecţiuni grave, care presupun dizabilitate şi durere.
Părintele terapiei prin râs este considerat cercetătorul Hunter Adams, care a început primele studii despre efectul râsului asupra organismului la Institutul „Gesundheit" din Virginia, Statele Unite. Ulterior, numeroase studii au confirmat efectele pozitive ale râsului asupra sănătăţii organismului.

Scapi de durere cât ai... râde

Numai un sfert de oră de  râs în hohote scade senzaţia de durere cu 10%, iar efectul analgezic poate creşte dacă râdem mai mult de atât. Este concluzia cercetătorilor de la „British Royal Society" care susţin că efectul analgezic se datorează secreţiei de endorfină, un neurotransmiţător responsabil pentru starea de bine a organismului. Mai exact, râsul stimulează secreţia acestui neurotransmiţător care, la rândul lui, inhibă receptivitatea centrilor durerii de pe scoarţa cerebrală. Prin urmare, durerea este resimţită la intensitate mai mică şi este mai uşor de tolerat în cazul unor afecţiuni precum artrita, migrenele sau în cazul durerilor musculare. 

Aceleaşi endorfine secretate în timpul râsului acţionează pozitiv şi asupra sistemului nervos, relaxând şi detensionând organismul. Emoţiile negative, dar şi afecţiunile psihiatrice din categoria depresiei şi tulburărilor de anxietate pot fi prevenite prin râs. Sistemul imunitar şi, implicit, protecţia organismului în faţa infecţiilor sunt activate datorită râsului. Mecanismul este simplu: un organism relaxat îşi poate folosi toate resursele pentru a lupta cu boala, în schimb, un organism stresat îşi foloseşte mai puţine resurse pentru apărare, fiindcă trebuie să contracareze şi efectele negative ale stresului.

Cel mai bun medicament antiîmbătrânire

Studiile realizate de neurologul francez Henri Rubenstein au demonstrat că un singur minut pe care îl petrecem râzând poate induce până la 45 de minute de relaxare terapeutică pentru organism. De asemenea, râsul reglează ritmul cardiac, creşte apetitul şi îmbunătăţeşte digestia. Mai mult, medicul francez Pierre Vachet susţine că râsul determină relaxarea vaselor de sânge, prin urmare, contribuie la reglarea tensiunii arteriale, iar extremităţile corpului sunt mai bine oxigenate. Acest lucru înseamnă mai mult oxigen pentru celulele corpului, inclusiv pentru cele din piele, un efect vizibil fiind acela de sporire a tonicităţii pielii şi de întinerire.De asemenea, o bună oxigenare a ţesuturilor determină vindecarea mai rapidă a leziunilor, fiindcă procesele de regenerare celulară sunt favorizate de un aport ridicat de oxigen.

Eficient doar dacă veselia este sinceră

Filmele de comedie, spectacolele şi întâmplările care ne fac să râdem sincer pot fi considerate terapie prin râs. În schimb, exerciţiile de simulare a râsului nu au efect terapeutic, susţin specialiştii. Prin urmare, simţul umorului şi veselia trebuie întreţinute. Află mai multe despre cum îţi poţi menţine o stare bună de spirit şi despre cum poţi să-ţi cultivi buna dispoziţie din volumul „Stările sufleteşti. Învăţarea Se­ninătăţii" (foto), apărut la Editura „Trei".

60 de secunde de râs echivalează cu 45 de minute de relaxare.

Îi ajută şi pe copiii bolnavi

O fundaţie promovează în România terapia prin râs, în spitalele de copiii. Este vorba despre echipe de actori profesionişti, specializaţi în teatru pentru copiii, care devin clovni în spectacolele destinate micuţilor pacienţi. „Se creează acea apropiere afectivă care permite copiilor cu statut de pacient să se exprime emoţional şi, prin participarea la terapie, să iasă din însingurarea indusă de problema lor de sănătate", explică psihologul clinician Odette Chirilă de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş" din Capitală. Potrivit Fundaţiei „Cliniclowns", sunt patru spitale din Bucureşti în care s-a implementat terapia prin râs pentru copii: Spitalul Fundeni, Spitalul „Grigore Alexandrescu", Spitalul „Marie Curie" şi Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului  „Alfred Rusescu", precum şi Spitalul de Pediatrie din Braşov.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite