Cele mai bune surse de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Verdeţurile stimulează arderile rapide ale grăsimilor
Verdeţurile stimulează arderile rapide ale grăsimilor

Dincolo de legenda lui Popeye şi de convingerea că cel mai mult fier se găseşte în ficat, există alimente din care fierul se absoarbe mai bine decât din altele.

Astfel, dieta noastră conţine două forme de fier: forma heminică, ce se absoarbe în proporţie de 15-35% în tubul digestiv, şi fier neheminic, care se absoarbe în proporţie mai mică, de 2-20%. Surse de fier heminic sunt carnea roşie (vita, porcul), dar şi de pasăre, organele (ficatul), peştele şi oul.

Alimentele de origine vegetală conţin fier neheminic şi, dintre ele, cele mai bogate în fier sunt leguminoasele (fasole, mazăre, linte şi soia), seminţele (nuci, alune, susan), zarzavaturile cu frunze verzi (broccoli, spanac, pătrunjel) şi cerealele integrale. 

Deficitul de fier provoacă anemie feriprivă, manifestată prin oboseală, paloare, scăderea puterii de concentrare. Fierul se absoarbe cel mai bine într-un mediu acid, de aceea persoanele care suferă de anemie trebuie să evite medicamentele antiacide, cafeaua şi ceaiul.

Pentru a creşte absorbţia acestui mineral, medicii recomandă consumul surselor de fier heminic şi neheminic la aceeaşi masă. Printre combinaţiile recomandate se numără ficat cu spanac, respectiv broccoli cu friptură de vită. De asemenea, adăugarea de zeamă de lămâie peste spanacul răcit, de exemplu, aduce un plus de vitamina C care creşte absorbţia fierului.

De la 6 luni, pentru bebeluşi

„Pentru prevenirea deficitului de fier şi anemiei feriprive, frecvente la vârsta de 1-3 ani, se recomandă ca diversificarea, la 6 luni, să includă alimente bogate în fier: ficat, carne, peşte, mazăre, fasole. Laptele de vacă integral nu trebuie introdus înainte de vârsta de 9 luni, pentru că acesta scade absorbţia fierului", spune medicul Adrian Copcea, specialist nutriţionist la Clinica Asteco din Cluj-Napoca. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite