Cel mai bun compot: fără zahăr şi fără conservanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îndulceşte compotul cu steviozidă, un îndulcitor sănătos de 300 de ori mai dulce decât zahărul
Îndulceşte compotul cu steviozidă, un îndulcitor sănătos de 300 de ori mai dulce decât zahărul

Pentru ca acest desert să fie sănătos, spală bine fructele şi nu folosi apa de la chiuvetă.

Datorită efectului său puternic hidratant, compotul este o băutură care ar trebui valorificată din plin în timpul verii. În plus, el furnizează organismului necesarul de vitamine şi de minerale care se pierd prin transpiraţie.

Deşi pare simplu de făcut, cele mai multe persoane nu-l prepară corect. „În mod eronat, gospodinele folosesc apă de la chiuvetă, care modifică gustul compotului din cauza clorului pe care îl conţine. În plus, multe dintre ele nu cunosc modul corect de preparare", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Se ţine numai la frigider

Compotul destinat consumului imediat nu necesită mult efort la preparare. Se spală bine fructele, se pun într-o oală şi se acoperă cu apă plată sau de izvor. Amestecul se fierbe între 15 şi 20 de minute, în funcţie de mărimea fructelor. Imediat ce s-a răcit, compotul se pune în frigider. În lipsa pasteurizării (conservării), există riscul ca fructele să intre în putrefacţie.

De asemenea, trebuie menţionat că ideal ar fi ca acest preparat să fie consumat ca atare, fără adaos de zahăr sau de îndulcitori. Profesorul Mencinicopschi spune că, în principiu, dacă alegi fructe dulci şi bine coapte, compotul nu trebuie îndulcit. Şi totuşi, pentru persoanele care îl preferă puţin mai dulce, există două tipuri de îndulcitori „sănătoşi". „În loc de îndulcitori artificiali (n.r. - cum ar fi zaharina), folosiţi edulcoranţi naturali. Steviozida este de 300 de ori mai dulce decât zahărul şi nu conţine calorii.

Un alt edulcorant prietenos este xilitolul, care are jumătate din caloriile conţinute în zahăr şi, în plus, are un indice glicemic (IG) mic, devenind astfel de interes şi pentru diabetici. Şi steviozida este recomandată diabeticilor", mai spune profesorul Mencinicopschi.

Procesul de conservare durează trei zile

Deoarece în această perioadă fructele se găsesc din abundenţă şi, în plus, sunt accesibile ca preţ, poţi prepara compoturi pentru anotimpul rece.
Pentru a obţine un compot autentic, ar trebui să ţii cont de următoarele recomandări. Procesul de conservare trebuie să dureze trei zile. „Prin simpla fierbere, formele sporulate ale microbilor, responsabile de fermentaţie,  nu se distrug şi compotul va fermenta după numai câteva zile.

De aceea, compoturile care se conservă pe timp îndelungat trebuie să fie supuse procesului de pasteurizare fracţionată, cunoscut şi sub numele de tyndalizare. Astfel, timp de trei zile, compotul se fierbe zilnic între o jumătate de oră şi o oră, în funcţie de mărimea fructelor", explică profesorul Mencinicopschi. După fiecare sesiune de fierbere, borcanele cu compot vor fi lăsate să se răcească în apa în care au fiert.

Nu pune „fixuri"!

Întrucât procesul de pasteurizare fracţionată potenţează efectul conservant, nu mai trebuie să apelezi la conservanţi, care sunt , de altfel, dăunători.
În prezent, sunt la modă conservanţii de tip „fix" (cunoscuţi popular sub numele de „fixuri"), care uşurează munca gospodinelor, adică nu mai necesită fierbere repetată. Însă, pe termen lung, impactul asupra sănătăţii este foarte nociv.

„A adăuga conservanţi în compot e ca şi cum v-aţi chimiza fructele. Nu vă faceţi acest deserviciu! Folosiţi pe termen lung, conservanţii afectează negativ flora de la nivelul colonului, componentă importantă a sistemului imunitar", explică profesorul Mencinicopschi.

Evitaţi aspirina!

Obiceiul gospodinelor de a adăuga aspirină în conserve este greşit, atenţionează nutriţioniştii. Profesorul Mencinicopschi spune că în cazul persoanelor care iau medicamente cu efect anticoagulant (de tipul Aspenter recomandat frecvent cardiacilor), acidul salicilic din compot creşte riscul de hemoragie. Fructele, de altfel, conţin în mod natural acid salicilic.

Reţetă: Compot de caise

- 1 kilogram de caise
- 2 linguri de steviozidă
- Vanilie
- Apă

Se aleg caise cât mai tari şi cât mai coapte, se taie în două, li se scot sâmburii şi se pun la fiert la foc cât mai mic. Când amestecul începe să fiarbă, se dă focul mare. Din acest moment, preparatul ar trebui să mai fiarbă aproximativ 15-20 de minute. Se ia de pe foc şi se adaugă steviozida. Compotul de caise se recomandă atât diabeticilor, cât şi persoanelor cu celiachie (intoleranţă la gluten). Preparatul este pentru consum imediat.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite