Ce urmări poate avea gingivita netratată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În stadiu incipient, gingivita se tratează făcând doar un simplu detartraj la stomatolog
În stadiu incipient, gingivita se tratează făcând doar un simplu detartraj la stomatolog

Boala poate evolua către parodontoză, iar aceasta duce la pierderea dinţilor. Gingivita se poate trata cu uşurinţă dacă persoana afectată se adresează medicului curând după ce se constată apariţia sângerărilor gingivale repetate şi persistente.

Dacă sângerările gingiilor apar ca urmare a unei răniri cu scobitoarea sau cu alimente mai dure, nu este cazul să ne îngrijorăm, spun specialiştii. Trebuie să luăm măsuri când sângerările sunt dese şi persistă.  „Gingia reprezintă o barieră între bacteriile prezente în cavitatea bucală şi osul alveolar, în care se află implantaţi dinţii. Iar gingivita este un proces inflamator de la nivelul unui dinte sau care se poate generaliza la nivelul tuturor dinţilor. Dacă boala se agravează, gingia se îndepărtează de pe dinţi şi se poate forma un abces parodontal care provoacă durere şi tumefierea zonei afectate, dar poate duce şi la apariţia febrei şi la alterarea stării generale de sănătate", spune medicul specialist stomatolog Raluca Drăghici de la
Clinica „Imperial Dent" din Bucureşti.

Risc de pierdere a danturii

Cea mai gravă consecinţă a netratării gingivitei este apariţia bolii parodontale. Potrivit medicului Raluca Drăghici, aceasta este o afecţiune a sistemului ligamentar, cel care susţine dinţii în os, iar atunci când acest sistem este afectat, apare o mobilitate anormală a dinţilor. În cazul în care problema se accentuează , se poate ajunge la pierderea danturii. Mai mult decât atât, în stadii avansate, osul care susţine dinţii (osul alveolar) poate fi atât de afectat, încât nu mai poate oferi suport pentru o eventuală protezare sau pentru implanturile dentare. Desigur, într-o astfel de situaţie, tratamentul specializat este mult mai costisitor.

Asociată cu diabetul

Un studiu realizat la Universitatea din New York, SUA, arată că circa 90% din persoanele care suferă de boli gingivale sunt afectate şi de diabet. Specialiştii au ajuns la această concluzie după ce au observat că majoritatea celor care s-au prezentat la dentist pentru a trata boala parodontală aveau şi un nivel crescut al zahărului în sânge. Studii anterioare au demonstrat că diabetul duce la scăderea rezistenţei organismului la infecţii, gingiile făcând parte din ţesuturile ce pot fi afectate. În plus, nivelul crescut de glucoză din salivă favorizează înmulţirea bacteriilor în cavitatea bucală, afectând dantura.

„Tot mai multe studii realizate în ultimii ani relaţionează boala parodontală cu afecţiuni precum diabetul, bolile cardiace sau poliartrita reumatoidă. De asemenea, există un risc crescut de apariţie a gingivitei şi la femeile care se confruntă cu modificări hormonale survenite în timpul sarcinii, la menopauză sau ca urmare a administrării de anticoncep­ţionale", mai spune medicul Raluca Drăghici.

Igiena dentară, esenţială

Deşi există cazuri în care gingivita este declanşată de anumite afecţiuni, cel mai adesea boala apare din cauza igienei dentare necorespunzătoare. Astfel, după ce medicul stomatolog a stabilit cauza apariţei gingivitei, el poate recomanda un detartraj sau un chiuretaj subgingival, după care instruieşte persoana în cauză în ceea ce priveşte tehnicile corecte de periaj. Dacă recomandările sunt respectate întocmai, gingia se poate vindeca fără să mai necesite alte tratamente. „În cazul în care gingivita s-a complicat cu apariţia bolii parodontale, tratamentul este mai complex, întrucât sunt necesare proceduri de chirurgie parodontală precum adiţii de os, regenerări tisulare ghidate sau adiţii de mucoasă", explică medicul Raluca Drăghici. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite