Ce trebuie să ştii despre naşterea în apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naşterea în apă
Naşterea în apă

Calmantă pentru mamă,  cu beneficii discutabile pentru bebeluş, metoda este tot mai folosită în Occident.

Femeile care stau în apă cel puţin în prima parte a travaliului suferă mai puţin şi au nevoie în mai mică măsură de anestezie epidurală. Aceste concluzii publicate în „British Medical Journal" în urmă cu opt ani au fost privite cu scepticism de către ginecologi şi neonatologi şi cu entuziasm de către moaşe. În Occident, moaşele sunt mult mai frecvent implicate în aducerea pe lume a unui copil. Din anul 2009, metoda naşterii în apă a început să fie folosită şi în România, în mediul privat.

Mediul acvatic relaxează

În ultimii 25 de ani, naşterile în apă au devenit tot mai populare în diferite părţi ale Globului. Prima naştere de acest fel a avut loc în Franţa, în spiritul revoluţiei studenţeşti din mai 1968, al cărei slogan era: „Este interzis să interzici".

„La prima naştere în apă, am fost martorii efectului magic pe care apa îl are asupra fiinţei umane, o putere care nu poate fi explicată cu uşurinţă folosind limbajul fiziologilor", relata medicul Michel Odent, promotorul acestei metode, pentru site-ul Midwiferytoday.com.

Potrivit medicului, cufundarea corpului în apă la temperatura de 37 de grade Celsius are efect relaxant şi analgezic pentru femeia care a intrat în travaliu. Percepţia durerii se modifică, femeia îşi găseşte mai uşor o poziţie confortabilă şi durata travaliului se scurtează. În momentul în care contracţiile devin mai puţin puternice, femeia va ieşi din apă şi va naşte.

Există puţine statistici care să valideze siguranţa metodei pentru făt şi pentru mamă. Analizând mai multe studii realizate pe această temă, un articol publicat în „Pediatrics", revista oficială a Asociaţiei Americane de Pediatrie, concluziona că nu există dovezi convingătoare privind beneficiile pentru nou-născut, dar că există semnale privind riscul unor dezavantaje serioase. Analiza a fost coordonată de medicul Daniel G. Batton, profesor pediatru şi şeful departamentului de neonatologie al Şcolii de Medicină de la Universitatea „Southern Illinois" din SUA.

Riscuri pentru nou-născut

Printre posibilele dezavantaje ale naşterii în apă, principalul este riscul de infecţii, atât pentru mamă, cât mai ales pentru făt. Bazinul special trebuie să fie perfect curat şi, chiar dacă există un procedeu automatizat de sterilizare completă a cuvei, apa se poate contamina chiar în timpul travaliului, din cauza eforturilor de împingere. De asemenea, au existat şi cazuri de tulburări respiratorii în rândul micuţilor care, accidental sau din intenţia oamenilor mari,
s-au născut în apă.

Unde se poate face

Naşterea în apă este asistată de moaşă, pe tot parcursul ei, dar şi de ginecolog, în momentul naşterii propriu-zise şi atunci când este solicitat de moaşă. În România, astfel de servicii sunt oferite de Maternitatea Regina Maria din Bucureşti, de Clinica Eva din Braşov şi de Isis Medical Center din Constanţa.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite