Ce sunt, de fapt, aromele identic naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii alimentari sunt obligaţi să precizeze pe eticheta produselor ce tip de aromă au folosit
Producătorii alimentari sunt obligaţi să precizeze pe eticheta produselor ce tip de aromă au folosit

Aceste substanţe care dau gust şi miros alimentelor le imită pe cele naturale, dar sunt obţinute chimic şi se pare că nu sunt lipsite de riscuri.

Aromele identic naturale sau natural identice sunt o categorie distinctă de arome, diferită de cea a aromelor sintetice cu care adeseori sunt confundate. Ambele tipuri de arome, şi cele natural identice, şi cele sintetice, se obţin chimic. Deosebirea esenţială dintre cele două este că, în cazul primelor, punctul de plecare este „matricea" aromelor din fructe şi, respectiv, în cazul celor de-al doilea, structura moleculară nu seamănă cu nicio aromă întâlnită în natură.

Copii chimice ale aromelor de fructe

Aromele identic naturale sunt „copii" ale aromelor din fructe, din legume, din condimente şi din alte produse de origine vegetală sau animală. „Pentru a le obţine, se izolează o aromă naturală, se identifică substanţele odorante pe care le conţine, iar notele lor dominante sunt obţinute sintetic. Prin urmare, aromele identic naturale sunt sintetice şi nu au toată complexitatea aromei naturale, ci doar câteva note ale acesteia", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Un exemplu de aromă identic naturală este vanilina. Aroma naturală pe care o imită este extractul de vanilie. Zahărul vanilat este un amestec de zahăr obişnuit cu una dintre cele două  variante ale aromei de vanilie. Aromele natural identice mai pot fi de căpşuni, de ananas, de banane etc. Etilvanilina este varianta artificială a vanilinei. Există mai multe motive pentru care producătorii de alimente preferă aromele identic naturale celor naturale.

În primul rând, sunt mult mai ieftine, pentru că sursele naturale nu sunt necesare ca materie primă. Apoi, aromele identic naturale (ca şi cele artificiale) sunt mult mai rezistente în timpul proceselor de prelucrare, comparativ cu cele naturale. Nu în ultimul rând, ele (ca şi aromele artificiale) sunt mai puternice decât cele naturale şi dau alimentelor în care sunt adăugate un gust foarte bun, ce poate crea dependenţă. „Dacă, de exemplu, mănânci un aliment cu aromă identic naturală de căpşuni, există riscul să nu-ţi mai placă fructul în sine, pentru că el nu are o aromă la fel de puternică. Aceste arome brutalizează simţurile", spune prof. Mencinicopschi. 

Efectele lor au fost puţin studiate

Potrivit normelor internaţionale, alimentele pot conţine, pe lângă ingredientele naturale, aditivi (E-uri) şi arome identic naturale sau artificiale. Însă acestea din urmă nu se încadrează în categoria E-urilor. Există aproximativ 300 de E-uri aprobate pentru utilizarea în alimente, în vreme ce numărul aromelor identic naturale şi sintetice aprobate este de zece ori mai mare.

„Legislaţia ce reglementează utilizarea aromelor este mai laxă decât cea care vizează E-urile. Nici efectul pe care-l au asupra sănătăţii aromele identic naturale şi artificiale nu este la fel de studiat precum cel al aditivilor. Deocamdată, sunt suspiciuni că ele ar putea creşte riscul de alergii", crede directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

"Aromele identic naturale nu au toată complexitatea aromei naturale.''
prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite