Ce soluţii există pentru atenuarea cearcănelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Folosiţi creme speciale pentru zona ochilor în fiecare zi, dimineaţa şi seara
Folosiţi creme speciale pentru zona ochilor în fiecare zi, dimineaţa şi seara

Cremele speciale, injecţiile cu acid hialuronic şi terapiile cu lumină intens pulsată sunt metode prin care se încearcă „ştergerea“ lor.

Citeşte şi:
Dietă de iarnă pentru o piele strălucitoare

De ce sunt recomandate dermatocosmeticele

Nerespectarea programului de somn şi suprasolicitarea ochilor în timpul multelor ore petrecute în faţa calculatorului sunt cele mai frecvente cauze ale apariţiei cearcănelor.  „Cearcănele au diferite nuanţe, care pot oferi informaţii legate de cauzele lor: cele maronii sunt adesea ereditare, cele cenuşii denotă o dereglare hormonală, iar cele albastre-violete pot fi cauzate de circulaţia deficitară a sângelui sau de o afecţiune cardiacă", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Se folosesc doar produse dedicate zonei

Specialiştii spun că pentru zona ochilor ar trebui să folosim doar produse speciale, atât pentru îngrijire, cât şi pentru demachiere. Aceste produse conţin substanţe care ameliorează circulaţia şi relaxează pielea, prevenind cearcănele. Pe de altă parte, o serie de produse din comerţ sunt create special pentru a le trata. Aceste produse conţin vitamina C şi vitamina K.

De asemenea, cremele şi gelurile eficiente împotriva cearcănelor pot conţine apă termală, cafeină, potasiu, mangan, siliciu, alantoină şi coenzima Q 10. „Potasiul asigură un drenaj bun al vaselor capilare, manganul conferă luminozitate pielii, siliciul protejează fibrele de colagen şi de elastină, iar alantoina este descongestionantă şi antiiritantă", spune medicul dermatolog Oana Clătici. Aceste produse acţionează benefic prin faptul că drenează zona din jurul ochilor şi fortifică rezistenţa capilarelor, reglând în acelaşi timp şi circulaţia sangvină.

Injecţii cu grăsime sau cu acid hialuronic

Pentru cearcănele accentuate există metode minim invazive de corectare. „Se poate începe cu refacerea volumetrică a pomeţilor cu acid hialuronic vâscos, procedură care va corecta şi cearcănele", explică medicul dermatolog Mihaela Leventer de la Clinica Dermastyle.

Acidul hialuronic este o substanţă prezentată sub formă de gel transparent injectabil. Substanţa restaurează textura pielii şi uniformizează culoarea tegumentului. „O altă metodă de corectare este injectarea cu grăsime proprie, procedură care implică recoltarea grăsimii cu ajutorul unui tubuleţ subţire (canulă) din zona abdomenului şi injectarea ei ulterioară în regiunea tratată", mai spune medicul Mihaela Leventer.

Laserul „repară" vasele afectate

Potrivit specialiştilor, cearcănele sunt definite drept colorare a pielii în nuanţe mai închise. „Acestea pot fi generate de traumatisme fine apărute la acest nivel, cu fragilizarea vaselor de sânge şi cu tatuarea pielii de la compuşii de fier prezenţi în sânge", explică prof. dr. Anca Zbranca de la Clinca Roderma din Iaşi. Potrivit specialistei, se pot face proceduri cu lumină intens pulsată (YPL) care produce, în paralel, o sclerozare a vaselor de sânge, dar şi albirea şi tonifierea pielii.

Gesturi cotidiene care le previn

Măsurile preventive constau în tratamente cosmetice, dar şi în măsuri de stil de viaţă. „Se aplică tratamente cosmetice precum cremele venotonice (care întăresc vasele), precum şi creme hidratante şi tonifiante, se evită traumatizarea zonei şi se poartă ochelari de protecţie atunci când lucrăm la computer", explică prof. dr. Anca Zbranca. Contează şi respectarea perioadelor de odihnă.

Citiţi mâine în „Adevărul Weekend Sănătate"!

Dosar:
- „De mâine, renunţ la fumat!"
- Cât de importantă este găsirea unei motivaţii pentru a învinge viciul
- Ce simptome apar în mod normal pe fondul sevrajului

Ştiinţă:
- Disfuncţiile erectile, tratate cu stenturi cardiace

Medicină clasică
- Atenţie, hainele noi te pot îmbolnăvi!

Medicină alternativă
- În ce probleme este indicat lăptişorul de matcă
- 5 remedii care nu trebuie să-ţi lipsească iarna din casă

Alimentaţie sănătoasă
- De ce este bine să mănânci castane

Stil de viaţă
- 3 exerciţii de relaxare pentru gravide

Se distribuie gratuit numai împreună cu ziarul „Weekend Adevărul"

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite