Ce se poate trata cu ajutorul presopuncturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin stimularea unor puncte energetice de pe corp se pot combate probleme precum insomnia, astmul, sindromul premenstrual sau infertilitatea, dar şi diverse tipuri de dureri.

Presopunctura este un fel de masaj efectuat cu ajutorul vârfurilor degetelor, aplicând o anumită presiune asupra punctelor energetice de pe meridianele situate pe suprafaţa corpului. De altfel, prin această tehnică se stimulează aceleaşi puncte energetice ca şi în cazul acupuncturii, ajutând la înlăturarea simptomelor neplăcute şi la restabilirea echilibrului fizic şi psihic.

„Medicina chineză are la bază sisteme de relaţionare a organelor cu simptomele fizice şi cu cele mentale şi a elaborat tratamente corespunzătoare folosind meridiane şi reţele ale punctelor de presiune, care sunt clasificate şi numerotate. Presopunctura  încearcă să stimuleze energia Qi din punctele de pe meridianele situate la nivelul pielii, prin deblocarea şi prin manipularea lor manuală", spune medicul specialist în acupunctură şi masaj Ciprian Popescu de la Clinica „Piq Clinic" din Bucureşti.

Mai puţină durere, mai multă rezistenţă la boli

Potrivit medicului Ciprian Popescu, prin apăsare şi prin presare, meridianele sunt eliberate de tensiune, circulaţia sângelui este îmbunătăţită, iar corpul este adus într-o stare de relaxare, fiind mai plin de vitalitate. Iar prin eliberarea de stres, creşte capacitatea organismului de vindecare, precum şi rezistenţa la boli, starea generală de sănătate fiind vizibil îmbunătăţită.

Aşadar, presopunctura este recomandată într-o mare varietate de probleme, printre care: migrene, dureri de spate, dureri de dinţi, depresie, anxietate, insomnie, oboseală cronică, alergii, astm, reumatism, afecţiuni respiratorii, constipaţie, sindrom premenstrual sau afecţiuni ale sistemului reproducător, precum impotenţa sau infertilitatea.

Tehnică ideală de autoterapie

Uşurinţa cu care poate fi învăţată, simplitatea cu care poate fi practicată şi riscul scăzut de efecte secundare fac din presopunctură tehnica ideală de autoterapie, cu rezultate aproape imediate. Astfel, atunci când, de exemplu, ne sâcâie o durere, tot ce trebuie să facem este să apăsăm unul dintre cele şase puncte-cheie pentru dureri (unul dintre ele este în spatele urechii) şi să înlăturăm blocajul energiei din organism. Se aşază degetul mare sau arătătorul pe punctele indicate şi se apasă locul respectiv timp de 20 de secunde.

Se face o pauză şi apoi se repetă mişcarea. „Presopunctura este uşor de învăţat odată ce se cunoaşte poziţia acupunctelor şi meridianelor de pe corp. Avantajul este că se poate aplica aproape oriunde, fiind o formă de tratament care se poate realiza cu uşurinţă la domiciliu", mai spune medicul Ciprian Popescu. Procedura poate fi folosită zilnic, iar în timpul terapiei este indicat să fim relaxaţi şi să avem o atitudine mentală pozitivă.

Specialiştii spun că îna­inte de a recurge la presopunctură, este bine să se facă un consult medical pentru a depista cauza simptomelor neplăcute şi pentru a exclude prezenţa unei afecţiuni severe.

Cereţi sfatul profesioniştilor!

De altfel, presopunctura se poate face în paralel cu alte tratamente. „Presopunctura este o tehnică sigură, dar cel mai bine ar fi să se realizeze de către un specialist. Ar trebui să cereţi sfatul profesioniştilor atunci când aveţi îndoieli legate de simptomele dvs. sau de punctele de presopunctură. Dacă suferiţi de o boală cronică, tratamentul pur simptomatic poate agrava afecţiunea", avertizează Ciprian Popescu. 

Contraindicaţii

Presopunctura nu trebuie aplicată pe zonele cu răni, cu inflamaţii, cu abcese, erupţii cutanate, varice, vezicule sau cu ţesut cicatrizat. Punctele energetice legate de reglarea tensiunii arteriale nu ar trebui stimulate la femeile însărcinate sau la hipertensivi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite