Ce infecţii pun sarcina în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oprirea sarcinii din evoluţie, întârzierile în dezvoltarea fătului şi malformaţiile congenitale cu care se naşte copilul pot fi urmarea unor probleme infecţioase ale mamei pe durata sarcinii.

În timpul celor nouă luni de sarcină, sistemul imunitar este mai fragil şi, prin urmare, gravida este mai expusă infecţiilor. Mai mult, în cazul în care femeia însărcinată contactează o infecţie, există şi riscul suplimentar ca medicamentele administrate să afecteze dezvoltarea  normală a copilului. De aceea, medicii ginecologi sunt frecvent în situaţia de a pune în balanţă beneficiile tratamentului şi riscurile pe care le prezintă pentru sarcină.

Medicii ginecologi spun că perioada critică pentru sarcină este primul semestru, atunci când orice infecţie poate pune sarcina în pericol. „În primul semestru de sarcină, orice infecţie virală cu viremie sau bacteriană cu bacteriemie pot avea efect teratogen asupra fătului (produce mutaţii genetice) ", explică medicul primar ginecolog Cezara Bucur de la Maternitatea Polizu din Capitală.

Sindromul TORCH poate duce la moartea fătului

Dintre infecţiile care pot conduce la pierderea sarcinii sau, în cazul în care fătul supravieţuieşte, la malformaţii grave primează cele incluse în sindromul TORCH (acronimul englezesc pentru toxoplasmoză şi alţi patogeni, adică rubeolă, citomegalovirus şi Herpes simplex). Oricare dintre aceşti agenţi patogeni pot să provoace o serie de simptome asemănătoare la făt şi la nou-născut, motiv pentru care au fost grupaţi sub acelaşi nume. Fiecare dintre aceste infecţii afectează ochii, sistemul nervos central şi pielea.

Sindromul TORCH se caracterizează, în general, prin trei simptome comune: inflamarea retinei şi altor structuri ale ochiului (corioretinită), în special dacă infecţia este cu toxoplasma gondii sau cu cytomegalovirus; microcefalia, adică o insuficientă dezvoltare a craniului sau, în cazul nou-născuţilor, calcifierea cerebrală, adică depozite de calciu în creier, şi febră.

Pe lângă aceste probleme, oricare dintre patogenii sindromului TORCH pot să producă sângerări sub piele, hepatomegalie (mărirea ficatului) şi splenomegalie (mărirea splinei), icter, tulburări de auz sau pierderea totală a auzului, tulburări de vedere sau pierderea totală a văzului şi retard mental. Din cauza acestor infecţii, fătul poate muri încă din viaţa intrauterină, sau, în alte cazuri, la scurt timp după naştere.

Vaccinarea şi igiena, măsuri esenţiale

Infecţia cu virusul rubeolei, inclusă între infecţiile complexului TORCH, se poate preveni uşor prin vaccinare înaintea perioadei de sarcină. „După vaccin, femeia nu trebuie să rămână însărcinată 3-4 luni, după care se formează imunitatea şi nu mai există niciun pericol", explică medicul ginecolog Cezara Bucur. Tot prin vaccinare se evită şi infecţiile cu virusul hepatitic B. Toxoplasmoza, produsă prin infecţia cu parazitul Toxoplasma gondii, se poate evita prin măsuri de igienă alimentară. Prepararea corectă a cărnii şi spălarea mâinilor înainte de fiecare masă cu apă şi cu săpun previn infectarea.

Persoanele care au pisici, animale de casă ce pot transmite infecţia prin intermediul fecalelor, trebuie să le testeze la veterinar şi să le trateze, dacă este cazul, pentru a minimaliza riscul. De asemenea, este indicat grădinăritul cu mănuşi şi spălarea pe mâini imediat după aceea. Citomegalovirusul, un virus din categoria Herpes Simplex, se transmite prin contactul cu secreţiile organice ale unei persoane infectate: lacrimi, lapte matern, spermă, secreţie vaginală şi salivă. Virusul herpetic se poate transmite prin atingerea leziunilor unei persoane infectate, inclusiv prin contact sexual, sau, indirect, prin folosirea în comun a unor obiecte de igienă. Măsurile de prevenire constau în respectarea strictă a regulilor de igienă.

Candidoza, frecventă în gravidie

Furtuna hormonală pe care o produce graviditatea în organism strică echilibrul florei vaginale. O infecţie frecventă în sarcină este candidoza, manifestată prin senzaţii de mâncărime şi printr-o secreţie vaginală albicioasă, abundentă.

În mod normal, această infecţie este depistată la controalele ginecologice efectuate pe durata sarcinii. În caz de infecţie, se impune urmarea cu stricteţe a tratamentului prescris de medic, care nu influenţează în niciun fel dezvoltarea fătului. În schimb, dacă infecţia rămâne netratată, ea se poate transmite copilului în timpul naşterii, o consecinţă fiind dermatitele şi infecţiile oculare.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite