Ce este bine să mănânce un bolnav de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deoarece sunt bogate în nutrienţi, salatele trebuie să se regăsească în dieta zilnică a bolnavilor de cancer
Deoarece sunt bogate în nutrienţi, salatele trebuie să se regăsească în dieta zilnică a bolnavilor de cancer

Proteinele şi grăsimile „bune“, dar şi o hidratare optimă sunt esenţiale în lupta cu boala.

În cancer, dincolo de tratament, este esenţial ca dieta să fie cât mai echilibrată din punct de vedere nutriţional. „Cancerul nu impune o dietă standard. Se va miza pe o alimentaţie echilibrată în substanţe nutritive, cu o atenţie sporită pentru acoperirea necesarului de proteine şi de vitamine care întăresc organismul în faţa agresivităţii tratamentelor specifice", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Proteinele grăbesc vindecarea

În prezent, radioterapia, chimioterapia şi chirurgia sunt armele cu care bolnavii luptă împotriva cancerului. Din nefericire, odată cu tumorile sunt distruse şi o parte din celulele sănătoase. Aşa se face că bolnavii de cancer sunt nevoiţi să lupte atât cu boala, cât şi cu efectele secundare ale tratamentelor (stările de greaţă, durerile de cap, starea generală de rău şi căderea podoabei capilare), care uzează şi mai mult organismul.

În aceste condiţii, introducerea proteinelor în alimentaţie devine indispensabilă. „Radioterapia, chimioterapia, chirurgia şi boala în sine cresc nevoia de proteine. Ele ajută organismul să fie puternic şi, în plus, grăbesc vindecarea", susţine doctorul Christine Gerbstadt, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei  Dieteticienilor din Statele Unite (American Dietetic Association). Deoarece există posibilitatea ca, în timpul tratamentului, unele persoane să nu tolereze carnea, nutriţioniştii recomandă suplimentarea dietei cu proteine mai uşor de digerat, precum cele din ouă, lapte, brânzeturi, produse din soia, nuci şi din fasole uscată.

Cartofi şi orez, în caz de pierdere în greutate

În majoritatea tipurilor de cancer, tratamentul poate determina o scădere vertiginoasă în greutate, care îşi pune amprenta negativ asupra procesului de vindecare, afirmă medicii. Pentru a preveni pierderea în greutate şi, implicit, pentru a menţine organismul în formă, bolnavului i se recomandă o dietă hipercalorică în care ar trebui să se regăsească alimente cu indice glicemic ridicat. Astfel, se pot consuma cartofi, orez, bob, floricele de porumb, pâine albă şi cereale dulci.

Deşi se recomandă o dietă hipercalorică, se vor alege grăsimile de calitate. Cele mai bune surse de grăsimi esenţiale sunt peştele gras (hering, macrou, somon, ton), migdalele, nucile, uleiul de măsline, de in şi de cânepă (conţin acizi graşi Omega 3, cu efect antiinflamator).
Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că, în câteva tipuri de cancer (leucemie, limfoame, cancer de sân, de col uterin şi de piele), dieta nu influenţează evoluţia bolii. Însă acestor bolnavi li se recomandă să consume alimente cât mai sănătoase. Indiferent de forma de cancer, fructele, legumele şi cerealele nu trebuie să lipsească din dietă.

„Studiile au arătat că antioxidanţii (vitaminele A, C şi E) au efecte benefice atât în limitarea evoluţiei tumorilor canceroase, cât şi în prevenirea formării lor", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea. Antioxidanţii sunt substanţe care apară organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi (atacă ADN-ul celular). 

Doi litri de apă, zilnic

Este foarte importantă şi o hidratare optimă (doi litri de lichide pe zi). Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Americane de Cancer, oboseala, stările de vomă şi durerile de cap din timpul tratamentului se accentuează pe fondul deshidratării.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite