Ce consecinţe are excesul de proteine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care ţin diete hiperproteice sunt însă expuse riscului de a face gută
Persoanele care ţin diete hiperproteice sunt însă expuse riscului de a face gută

Există cel puţin trei categorii de persoane care pot avea de suferit din cauza excesului proteic: cei care vor să slăbească apelând la diete hiperproteice, sportivii care urmăresc să-şi crească masa musculară şi persoanele care preferă carnea în detrimentul legumelor şi zarzava­turilor.

Persoanele care suferă de gută (o formă de artrită care produce crize dureroase la nivelul articulaţiilor) trebuie să evite alimentele bogate în purine, o categorie de proteine care intră în compoziţia acizilor nucleici. Purinele există în toate alimentele de origine animală, dar în special în carnea roşie, de animale tinere şi în organe.

În cazul persoanelor cu gută, acidul uric ce rezultă din metabolizarea purinelor nu este eliminat corespunzător şi se depune la nivelul articulaţiilor, provocând episoade dureroase. „Alimentele cele mai bogate în purine sunt sardelele, moluştele, momiţele, carnea, şunca, ficatul, dar oricare dintre aceste alimente pierd, prin fierbere, în jur de 50% din purine, pentru că acestea trec în apă", spune medicul Şerban Damian, nutriţionist sportiv la centrul Superfit din Bucureşti.

Potrivit specialistului, concentratele proteice consumate de sportivii de performanţă nu îi expun neapărat riscului de a face gută, pentru că ele sunt obţinute din lapte, ouă şi soia, nu din carne sau din organe.

Favorizează osteoporoza

Persoanele care ţin diete hiperproteice (cum ar fi Atkins) sunt însă expuse riscului de a face gută. Atât ele, cât şi sportivii care consumă concentrate proteice pot să dezvolte osteoporoză, pentru că excesul de proteine scoate calciul din oase.

De asemenea, ele pot să aibă un tranzit intestinal lent, din cauza absenţei fibrelor din alimentaţie. În plus, „se constată frecvent că după o dietă hiperproteică, care este cel mai adesea şi hipoglucidică, persoana în cauză recâştigă kilogramele pierdute, pe fondul reintroducerii carbohidraţilor", ne spune medicul nutriţionist Adrian Copcea de la Clinica Asteco din Cluj-Napoca. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite