Cât de periculoase sunt produsele cu parabeni?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Substanţele chimice conţinute de cosmetice pot tulbura funcţionarea acestuia
Substanţele chimice conţinute de cosmetice pot tulbura funcţionarea acestuia

Sunt produse sintetice, folosite la conservarea cosmeticelor, alimentelor şi medicamentelor. Unele studii arată că ar favoriza apariţia cancerului, dar în lipsa unor dovezi clare, legislaţia internaţională nu interzice utilizarea lor.

Parabenii sunt substanţe cu proprietăţi bactericide şi fungicide care există şi în natură. Cele mai recente studii arată că, de exemplu, afinele conţin methylparaben natural cu proprietăţi antimicrobiene, iar zmeurul conţine propylparaben.

Specialiştii biologi estimează că în jur de 120 de plante şi de alimente care se regăsesc frecvent în dieta noastră ar conţine parabeni naturali. Cu toate acestea, industria alimentară şi cea cosmetică folosesc, în general, parabeni de sinteză, obţinuţi artificial.

80 la sută din cosmetice au conservanţi

Paraoxibenzoaţii, cum se numesc ştiinţific parabenii, sunt folosiţi în 80 la sută din produsele cosmetice, mai ales în şampoane, creme hidratante, deodorante, săpunuri şi în geluri de duş. Au rolul de a creşte perioada de valabilitate a produsului şi de a distruge bacteriile. Conservanţii din cosmetice se regăsesc pe etichetă sub diverse denumiri: methyl/propyl/butyl/ethyl/isobutyl paraben.

Parabenii sunt folosiţi şi în alimentaţie, mai ales în biscuiţi şi în mezeluri (aditivi începând cu E214 şi până la E219). Au fost introduşi pe piaţă în anul 1920 şi sunt utilizaţi frecvent, pentru că sunt eficienţi şi ieftini.

Suspectaţi că dau cancer şi alergii

Fiindcă parabenii perturbă glandele endocrine, mai exact, pentru că stimulează producţia de estrogen, sunt consideraţi de unii cercetători un factor de risc în apariţia cancerului mamar.

Cu toate acestea, industriile alimentară şi cosmetică susţin că sunt folosiţi în concentraţii atât de mici, încât nu pot conduce la apariţia bolii.

Totuşi, indirect, folosirea produselor cosmetice cu parabeni poate induce, din cauza efectului estrogenic, apariţia prematură a pubertăţii în cazul fetelor, fenomen cunoscut drept factor de risc în apariţia cancerelor de sân. În plus, fiindcă parabenii pătrund în piele pot declanşa eczeme şi iritaţii locale în cazul tenurilor cu predispoziţie alergică.

Scad fertilitatea bărbaţilor

Categoria de chimicale sintetice considerate perturbatori endocrini afectează negativ şi fertilitatea bărbaţilor, scăzând viabilitatea spermei şi cantitatea acesteia.

Datele statistice arată că în acest moment 15 la sută din cuplurile europene sunt afectate de infertilitatea partenerului de sex masculin, efectul nociv al perturbatorilor endocrini precum parabenii fiind cumulat cu cel al altor substanţe chimice prezente în mediul înconjurător.

Efectul cumulat este periculos

Produsele recunoscute oficial ca fiind cancerigene sunt excluse, prin lege, din compoziţia produselor cosmetice, iar despre parabeni nu s-a demonstrat că sunt cancerigeni pentru om. Însă este cunoscut faptul că aceştia nu sunt metabolizaţi complet şi eliminaţi din corp, ci pot rămâne în interiorul celulelor, afectând funcţionarea organismului.

„Problema cu parabenii este că pătrund în organism prin două surse, prin alimente şi prin cosmetice, iar efectul lor cumulat cu alţi factori toxici ca poluarea, alcoolul, fumatul dă efecte grave, mai ales organismelor cu predispoziţie spre boli alergice sau spre cancer", explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul ştiinţific al Institutului de Cercetări Alimentare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite