Cât de eficiente sunt tratamentele de fluorizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La stomatolog, de Sfântul Valentin
La stomatolog, de Sfântul Valentin

Pentru a preveni apariţia cariilor dentare se pot lua măsuri încă de dinaintea erupţiei dinţilor. În acest scop, se pot face tratamente de fluorizare sub supraveghere medicală.

Ele constau în administrarea zilnică, începând cu vârsta de doi-trei ani, a unei pilule de Zymafluour. „Acest medicament se absoarbe în organism şi ajunge la mugurii dinţilor întărindu-le smalţul", explică medicul stomatolog Raluca Miciulică de la Clinica Office Dent din Ploieşti.

Fluorura de sodiu conferă rezistenţă smalţului faţă de acţiunea acizilor proveniţi din placa bacteriană care se depune la nivelul dinţilor. În plus, favorizează procesul de remineralizare a smalţului. Procedura de fluorizare se foloseşte mai rar în cazul adulţilor, deoarece majoritatea lor au deja carii formate.

În general, astfel de tratamente se solicită cu ocazia vizitei stomatologice anuale şi se realizează numai cu produse cu aplicare locală (soluţii, geluri). Pentru ca fluorul să pătrundă smalţul dinţilor, se recomandă în prealabil realizarea unui periaj profesional şi unui detartraj, dacă este cazul.

Capacitatea fluorului de a proteja dinţii şi, implicit, de a preveni apariţia cariilor depinde mult şi de modul în care se face zilnic igiena dinţilor. Periajul se recomandă de cel puţin două ori pe zi (dimineaţa şi înainte de a merge la culcare), în combinaţie cu apă de gură şi cu aţă dentară. Tratamentul de fluorizare costă aproximativ 200 lei pentru o arcadă.

Excesul pătează dinţii

Deşi există suspiciuni în ceea ce priveşte toxicitatea ionilor de fluor, unii medici susţin că riscul unei intoxicaţii este minim. Copiii sunt cei mai expuşi excesului de fluor, cunoscut sub numele de fluoroză (pete albe pe dinţi).

„În mod normal, începând cu vârsta de doi-trei ani şi  până la 16 ani, copilul trebuie să ia, zilnic, câte o pastilă de Zymafluor. Dacă dozarea nu se face corect, în organism se poate acumula fluor în exces. Iar dinţii apar cu pete albe pe ei", conchide medicul stomatolog Raluca Miciulică. 

Intră în comunitatea Adevărul Life de pe Facebook. CLICK AICI

Banner Adevărul Life
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite