Cât de benefică este hrana vie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele consumate în stare crudă aduc organismului enzime şi nutrienţi esenţiali. Unele însă pot crea probleme. Consumate ca atare, fără a fi expuse la foc, alimentele păstrează la maximum conţinutul de substanţe necesare sănătăţii. Dar unele dintre ele nu pot fi digerate în această formă.

Alimentele crude întăresc sistemul imunitar şi menţin tonusul fizic şi psihic, putând fi considerate adevărate medicamente naturale care ne feresc de boli.

Citiţi şi:

De ce se văd femeile mai grase în oglindă
Dieta recomandată în osteoporoză

Unele persoane aleg să elimine complet din alimentaţie produsele prelucrate termic şi pe cele procesate. Ele adoptă dieta crudă fie în forma ei vegetariană, fie incluzând în meniu laptele, oul crud şi brânza proaspătă.

Organismul foloseşte enzimele din crudităţi

Prepararea termică distruge mare parte din substanţele nutritive ale alimentelor. Adepţii hranei vii spun că două treimi din proteine şi 99 la sută din minerale şi din vitamine se pierd prin fierbere.

De asemenea, fructele şi legumele în stare proaspătă conţin enzime pe care organismul le consumă în cursul proceselor metabolice. Enzimele încep să se deterioreze însă la temperaturi de peste 38 de grade Celsius, la 54 de grade fiind distruse cu totul, astfel că, dacă în alimentaţia noastră predomină mâncarea gătită, nu vom avea suficiente enzime în corp.

„Contează modul de prelucrare a alimentelor, dar şi modul de cultivare şi de producţie a lor, produsele bio fiind cele mai recomandate", este de părere medicul nutriţionist Mihaela Ionescu de la Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu" din Bucureşti.

Probioticele au efect detoxifiant

În categoria hranei vii intră şi produsele probiotice. Acestea conţin enzime microbiologice, produse de diverse microorganisme. Ele acţionează asupra florei intestinale, stimulează procesul de detoxifiere şi previn cancerul de colon.

Principalele avantaje ale hranei vii sunt acelea că asigură organismului cantitatea de fibre, de vitamine şi de grăsimi sănătoase necesare pentru buna sa funcţionare. În plus, dacă este urmată pe termen lung, o astfel de dietă previne îngrăşarea, dar şi bolile grave.

EXISTĂ ŞI PĂRERI CONTRA

Unii oameni de ştiinţă spun că nu există argumente suficiente pentru a elimina complet alimentele gătite din dietă. Potrivit acestora, o alimentaţie bazată 100% pe crudităţi poate ajunge chiar să facă rău organismului.

Ei spun că mineralele şi vitaminele nu se pierd în totalitate, mai ales dacă alimentele se fierb într-o cantitate mică de apă, care nu se aruncă, sau dacă se prepară la abur. Mai mult, prin preparare termică se distrug unele toxine din alimente. „Nu recomand consumarea preparatelor de origine animală crude, pentru că prezintă riscul de toxiinfecţii, mai ales vara", atrage atenţia nutriţionistul Mihaela Ionescu.

În plus, prepararea termică creşte biodisponibilitatea unor nutrienţi. Exemplul clasic este cel al roşiilor gătite, care conţin de patru ori mai mult licopen, substanţă cu efect puternic antioxidant, decât cele crude. Iar potrivit specialiştilor de la Universitatea „Rutgers" din SUA, fierul se absoarbe mai bine din alimentele gătite.

Atenţie la problemele de digestie!

Cea mai mare rezervă faţă de dieta 100% crudă o reprezintă problemele de digestie pe care le poate provoca aceasta. „Majoritatea oamenilor au un sistem digestiv prea slab pentru a putea digera aceste alimente, în ciuda enzimelor benefice pe care le conţin", declară Donna Gates, autoarea cărţii „The Body Ecology Diet".

Astfel, alimentele bogate în amidon, precum fasolea şi cartofii, se digeră mai bine dacă sunt preparate termic. De asemenea, fasolea conţine substanţe care duc la balonare, dacă nu sunt distruse prin fierbere.

Faceţi treptat schimbările

Oamenii îşi protejează cu străşnicie obiceiurile culinare. Dacă nu putem renunţa complet la gătit şi la alimentele procesate, cu aditivi şi conservanţi, ar trebui să le consumăm întotdeauna cu legume şi cu zarzavaturi crude, sub formă de salate. De asemenea, o masă 100% crudă în fiecare zi, ca şi înlocuirea snacksurilor dintre mese cu un fruct sau cu un iaurt probiotic vor aduce rezultate bune pe termen lung.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite