Numărul bolnavilor pulmonar înregistraţi, mai mic decât cel real

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile pulmonare obstructive sunt subdiagnosticate in România
Bolile pulmonare obstructive sunt subdiagnosticate in România

Un milion de români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), manifestată prin senzaţie de sufocare la efort şi prin tuse cronică, arată datele Societăţii Române de Pneumologie.

Potrivit specialiştilor pneumologi, în România, afecţiunile respiratorii obstructive sunt subdiagnosticate. Acest lucru se întâmplă fiindcă românii nu au obişnuinţa de a face controale de rutină pentru a depista afecţiunile respiratorii. „Aşa cum ne măsurăm tensiunea, aşa ar trebui să ne testăm şi plămânii pentru că, dacă ajungem să nu mai putem respira, nimic altceva nu mai contează", spune prof. dr. Florin Mihălţan, medic pneumolog şi preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie. Potrivit specialistului, doar jumătate din persoanele diagnosticate cu boli obstructive pulmonare şi-au măsurat capacitatea respiratorie în anul precedent diagnosticului.

Testări gratuite în toată ţara


În perioada 14-25 noiembrie, în cabinete medicale din întrega ţară se vor face testări gratuite ale funcţiei plămânilor. Este vorba de realizarea unor spirometrii pentru care nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie. Campania „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi" este susţinută de Societatea Română de Pneumologie şi a fost lansată cu ocazia zile mondiale a BPOC, marcată în data de 16 noiembrie. Mai multe detalii despre campanie şi despre locurile din ţară în care se fac spirometriile gratuite poţi afla accesând site-ul www.desprebpoc.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite