Atenţie la pastilele cumpărate de pe internet!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calitatea medicamentelor  de pe internet nu este controlată la fel de riguros precum cea a pastilelor din farmacie
Calitatea medicamentelor de pe internet nu este controlată la fel de riguros precum cea a pastilelor din farmacie

Peste 50% din medicamentele vândute în spaţiul virtual sunt falsificate, estimează specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Uşurinţa cu care pot fi procurate, fără a fi nevoie de reţetă, oferta diversă şi, uneori, un preţ mai scăzut sunt motive pentru care multe persoane preferă să cumpere medicamente de pe internet în loc să meargă la o farmacie.

În plus, nu de puţine ori se întâmplă să fim atraşi de mirajul unor  „medicamente -minune" care, pe lângă faptul că nu au efectele terapeutice anunţate, pot fi chiar periculoase.

„Nu este indicat să cumpărăm medicamente de pe internet, deoarece nu există foarte multe mijloace de a controla calitatea produselor. Este mult mai sigur să le cumpărăm din farmacie, unde avem un grad mai mare de siguranţă că medicamentele conţin ceea ce se pretinde că au în compoziţie. Nici măcar suplimente nutritive nu recomand să achiziţionaţi în acest fel, din exact aceleaşi motive", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Pot conţine substanţe periculoase

De pe internet se pot cumpăra de la antibiotice, medicamente pentru tratarea cancerului până la pastile care induc avortul. Iar printre cele mai vândute produse online se numără cele pentru potenţă, pastilele pentru slăbit şi suplimentele alimentare. Însă medicii atrag atenţia asupra faptului că în mediul virtual nu ştim de obicei ce fel de produse cumpărăm, riscul ca acestea să fie contrafăcute fiind foarte mare. În general, aspectul lor nu dă de bănuit că ceva ar fi în neregulă, însă ele pot conţine substanţa activă în concentraţii necorespunzătoare, ceea ce poate avea consecinţe negative.

„Astfel de produse  copiază medicamentele originale, poartă acelaşi nume, dar nu au aceeaşi cantitate de substanţă activă sau au chiar o compoziţie complet diferită de medicamentul original", spune farmacista Anca Crupariu de la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM).

Şi mai grav este că unele dintre aceste medicamente pot fi expirate şi reambalate ori pot conţine substanţe chimice toxice, cum ar fi pilitura de fier.  

Nu ignoraţi pericolele automedicaţiei!

Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că vânzarea online a medicamentelor încurajează automedicaţia. Iar românii sunt deja „campioni" la acest capitol, circa şapte din zece din ei considerând că nu este nevoie să ceară sfatul unui medic înainte de a urma un tratament. Potrivit reprezentanţilor ANM, un astfel de obicei poate duce la agravarea unor afecţiuni cronice şi la dezvoltarea unor probleme gastrointestinale sau chiar cardiace.

Autorizaţie şi în spaţiul virtual

Momentan nu există o legislaţie care să reglementeze piaţa farmaciilor virtuale. De aceea, numărul acestora creşte de la an la an. Totuşi, în luna februarie, Uniunea Europeană a emis o directivă prin care se stipulează ca farmaciile virtuale să fie autorizate, iar acest lucru să fie certificat printr-un logo care să dovedească autenticitatea produselor. În plus, acestea trebuie să includă un link către paginile electronice ale autorităţilor competente unde să se regăsească o listă cu toate entităţile autorizate să vândă medicamente pe internet. Aceste măsuri trebuie aplicate de către toate statele membre U.E. în doi ani de la aprobarea directivei.

Dacă aţi constatat nereguli cu privire la medicamentele achiziţionate, vă puteţi adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului sunând la 0800.080.999.

Citiţi mâine în „Adevărul Weekend Sănătate"!

Dosar: Mecanismele durerii, pas cu pas
- De ce unele persoane resimt mai intens decât altele această senzaţie
- Ce tratamente au efect analgezic

Interviu: Prof. dr. Mihai Voiculescu: «Virusul hepatitic B este verişor cu HIV»

Ştiinţă: Surse surprinzătoare de obţinere a medicamentelor
- 7 cauze ale oboselii cronice
- Testul care prezice vârsta menopauzei
- Terapia cu ger ne pregăteşte de iarnă
- Te chinuie tusea? Iată cu ce te tratezi!
- Dieta indicată în caz de infecţii urinare
- Învaţă să-ţi gestionezi mai bine timpul!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite