Atenţie la intoxicaţia cu monoxid de carbon!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intensitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta,  în funcţie de vulnerabilitate
Intensitatea simptomelor diferă de la o persoană la alta, în funcţie de vulnerabilitate

Durerea de cap şi ameţeala sunt primele manifestări ale insuficientei oxigenări a organismului.

În sezonul rece, intoxicaţiile cu monoxid de carbon provoacă sute de decese. Iarna, ele sunt printre cele mai frecvente urgenţe medicale. Monoxidul de carbon este un gaz care rezultă din arderea lemnelor, cărbunelui, gazelor şi motorinei. Iar prin folosirea unor sisteme de încălzire proprii, creşte numărul cazurilor de intoxicaţii. 

„De regulă, nu centralele cu gaz se află la originea celor mai multe intoxicaţii cu monoxid de carbon, ci sobele şi instalaţiile improvizate", potrivit medicului Bogdan Opriţa, coordonatorul Unităţii Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Floreasca şi al SMURD Bucureşti. Acest gaz fără culoare, fără miros şi fără gust se poate acumula în concentraţii mari în spaţiile închise fără să sesizăm acest lucru.

Simptomele, înşelătoare

Monoxidul de carbon se leagă de hemoglobină (pigment cu rol în transportul oxigenului), iar prin acest mecanism, este diminuată cantitatea de oxigen care ajunge la ţesuturi. „Simptomele intoxicaţiei depind de cantitatea de monoxid de carbon acumulată în încăpere şi inhalată de durata expunerii la acest gaz, dar şi de rezistenţa fiecărei persoane în parte, pentru că unele persoane pot avea reacţii mai severe decât altele în urma expunerii la aceeaşi cantitate de monoxid de carbon", explică specialistul.

Intoxicaţia cu monoxid de carbon este cu atât mai periculoasă cu cât are simptome nespecifice, care pot fi puse uşor pe seama altor probleme de sănătate. De exemplu, ea poate fi confundată cu gripa, pentru că uneori se manifestă prin febră şi prin dureri de cap. Alteori, intoxicaţia cu monoxid de carbon este pusă pe seama oboselii, un alt simptom fiind somnolenţa. Intoxicaţia cu gazul produs de centrale şi de sobe poate provoca şi ameţeli, greaţă, stare generală de slăbiciune, tulburări de vedere, precum şi ritm cardiac şi puls accelerate. Ca urmare a lipsei de oxigen de la nivel cerebral, pot să apară şi stări euforice. În cele mai grave cazuri, intoxicaţia poate duce la pierderea conştienţei şi la deces.

În timp apar complicaţii

Chiar dacă o persoană supravieţuieşte unei intoxicaţii cu monoxid de carbon, ea poate fi expusă în continuare unor riscuri. „Indiferent de severitatea intoxicaţiei cu monoxid de carbon, din cauza hipoxiei (n.r. - lipsei oxigenului) cerebrale, pot să apară complicaţii în timp: pierderi de memorie, crize de tip epileptic, modificări de personalitate şi altele. De aceea, le recomandăm pacienţilor controale neurologice lunare pe o perioadă de un an de la intoxicaţie", atrage atenţia medicul Bogdan Opriţa. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite