Asigurare de călătorie sau card european?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă prezinţi cardul european  de sănătate, nu mai trebuie să plăteşti serviciile medicale
Dacă prezinţi cardul european de sănătate, nu mai trebuie să plăteşti serviciile medicale

Un mic accident sau o problemă de sănătate apărută în concediul de peste hotare şi care necesită îngrijiri medicale nu doar ne strică starea de spirit, ci ne goleşte şi buzunarele.

Pentru a evita astfel de probleme, avem două posibilităţi: fie să încheiem o asigurare medicală de călătorie, fie să ne facem cardul european de asigurări sociale de sănătate.

Cum se returnează banii

Diferenţa dintre cele două este că asigurarea de călătorie o putem încheia chiar şi în ziua plecării, la orice agenţie de voiaj sau companie de asigurări, în timp ce cardul european se obţine mai greu, după depunerea unei cereri la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţinem.

Totuşi, asigurarea de călătorie nu garantează că nu trebuie să plătim în cazul în care avem nevoie de îngrijiri medicale în străinătate. Ionela, din Bucureşti, a suferit un uşor accident de bicicletă când a fost anul trecut în munţii Dolomiţi, din Italia, în urma căruia s-a ales cu o rană deschisă la nivelul genunchiului. „A trebuit să merg la spital şi să mă coasă. Iar la final, am fost nevoită să plătesc consultaţia şi îngrijirile medicale, iar când m-am întors în ţară am depus un dosar cu toate chitanţele şi cu o cerere de returnare a banilor la societatea de asigurări. Iar după nicio săptămână, mi-au intrat banii în cont", povesteşte Ionela.

Dacă ar fi avut cardul european de sănătate, Ionela nu ar fi trebuit să cheltuiască niciun ban din buzunar, fiindcă spitalul îşi reglează conturile direct cu statul român. Totuşi, cardul european nu este valabil decât în statele membre ale Uniunii Europene.

El se obţine în termen de 7-10 zile lucrătoare de la depunerea la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţinem a unui dosar ce include o cerere-tip, o copie după cartea de identitate (certificat de naştere în cazul copiilor mai mici de 14 ani) şi dovada calităţii de asigurat pe ultimii 5 ani. 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite