Antidepresivele, asociate cu riscul de sângerări în creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Persoanele care folosesc o categorie comună de antidepresive au şanse mai ridicate să sufere de hemoragii în creier, deşi riscul este foarte scăzut, potrivit unui studiu canadian care a inclus în cercetare peste 500.000 de oameni, relatează Reuters.

Antidepresivele sunt cunoscute ca fiind inhibitori selectivi de serotonină şi includ medicamente folosite pe scară largă, precum Prozac, Zoloft, Clexa sau Paxil.

Inhibitorii selectivi de serotonină au fost asociaţi cu un risc mai ridicat de hemoragie gastrică, dar studiile au ajuns la descoperiri contradictorii, fără să se poată ajunge la un consens cu privire la riscul celor care folosesc inhibitori selectivi de serotonină de a suferi un atac cerebral.

Per total, persoanele care au recurs la antidepresive au cu 40-50% mai multe şanse de a suferi de o hemoragie în creier sau în jurul acestuia.

Cu toate că poate părea un risc mare, Daniel Hackam, unul dintre cercetătorii care a realizat studiul, susţine că, de fapt, riscul unei persoane este "extrem de scăzut", afirmând că se poate întâmpla ca o persoană din 10.000 să sufere de acest tip de hemoragie în urma folosirii antidepresivelor.

Totuşi, descoperirile nu demonstrează că antidepresivele provoacă în mod direct sângerările în creier. Există, totuşi, argumente, în favoarea teoriei.

Argumentul biologic, de pildă, este că inhibitorii selectivi de serotonină împiedică, de regulă, coagularea sângelui.

Cu toate acestea, Hackam a subliniat faptul că persoanele care folosesc antidepresive nu trebuie să se alarmeze.

"Cred că, în principiu, aceste medicamente sunt destul de sigure", a afirmat el.

Persoanele care au deja un risc ridicat de hemoragie trebuie să fie atente. Asta include persoanele care au mai suferit de aşa ceva în trecut sau pe acelea care urmează tratament medicamentos ce reduce coagularea sângelui.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite