Anticoncepţionalele cer modificarea dietei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alimentele care cresc nivelul hormonilor feminini potenţează efectul pilulelor contraceptive, iar citricele le reduc eficienţa. Contraceptivele hormonale orale sunt metabolizate de ficat, suprasolicitându-l.De aceea, e bine ca, măcar prin dietă, să-l menajezi.

Anticoncepţionalele aduc în organismul femeii un nivel crescut de hormoni feminini, de regulă estrogen şi progesteron, cu rolul de a opri temporar activitatea ovarelor.

„Mai ales în cazul adolescentelor şi în cel al femeilor tinere, este bine să se prescrie anticoncepţionale cu un nivel redus de hormoni estrogeni", atrage atenţia medicul primar ginecolog Virginia Târlea, competenţă colposcopie, citodiagnostic şi oncoginecologie, de la Centrul Medical Sanador.

Tot pentru a evita supraîncărcarea hormonală, specialiştii recomandă ca şi alimentaţia să cuprindă cât mai puţine alimente cu rol de stimulare a producţiei de hormoni feminini în perioada administrării anticoncepţionalelor. Aşadar, este bine să limităm aportul de soia, de germeni de grâu, de mărar, de anason, fenicul şi de chimen.

Protectoarele hepatice, necesare

Contraceptivele orale se metabolizează în ficat, de aceea, sunt contraindicate în caz de afecţiuni hepatice. În plus, femeile cu un nivel prea mare al colesterolului şi al trigliceridelor ar trebui să manifeste precauţie la administrarea pilulelor contraceptive. Din acelaşi motiv, aceste femei trebuie să-şi modifice şi dieta, incluzând cât mai multe alimente cu rol de protecţie a ficatului.

„În cazul unui ficat obosit funcţional, chiar afectat structural, o cură cu fructe de sezon este bine-venită. Trebuie evitate băuturile alcoolice, cărnurile grase şi afumate, prăjelile de orice tip, brânzeturile grase şi fermentate, excesul de ouă, legumele uscate (mazăre, fasole, linte), băuturile acidulate sintetice, produsele alimentare cu aditivi. Se recomandă carnea slabă de pui, curcan, vită, peşte slab, brânză slabă de vacă, iaurturi, lapte bătut, urdă, caş, pâine integrală, legume (fierte sau crude, sub formă de salate)", spune biologul nutriţionist Livia Nena de la centrul Bio Nutriliv. 

Alimente care le anulează efectul

Sucul de grepfrut anulează efectul de protecţie împotriva unei sarcini nedorite conferit de anticoncepţionale, arată studiile. Mai exact, acest fruct influenţează modul în care organismul metabolizează pilulele contraceptive.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite