Agricultura „genetică“ se dezvoltă în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Europa, se cultivă preponderent porumb modificat genetic
În Europa, se cultivă preponderent porumb modificat genetic

Anul trecut, a existat o creştere cu 8% a culturilor de plante modificate genetic la nivel mondial. Acest fenomen s-a înregistrat inclusiv în ţări europene în care există un puternic curent „contra“.

Suprafaţa cultivată cu plante modificate genetic a fost anul trecut de aproape 160 de milioane de hectare la nivel mondial, cu aproximativ 8% mai mare faţă de anul 2010, potrivit unui raport publicat de euractiv.com şi realizat de ISAAA, o organizaţie care promovează biotehnologia. În cele şase ţări ale Uniunii Europene în care se cultivă asemenea plante, printre care şi România, a existat o creştere foarte mare a suprafeţelor cultivate cu porumb modificat genetic: de la 23.297 de hectare în 2010 la 114.490 de hectare în 2011.

„A fost surprinzător că s-a înregistrat o creştere atât de mare. Milioane de fermieri din întreaga lume, atât din ţările industrializate, cât şi din cele aflate în curs de dezvoltare, adoptă această tehnologie", a declarat Clive James, preşedintele ISAAA. Aceste culturi devin tot mai populare şi în ţări precum Brazilia, Argentina, China, India şi Africa de Sud.

Interdicţie în majoritatea ţărilor Ue

Ingineria genetică este folosită în agricultură pentru a creşte rezistenţa plantelor la dăunători şi la ierbicide puternice sau pentru a le modifica proprietăţile nutritive. În Europa însă, organismele modificate genetic sunt privite cu neîncredere, pentru că nu se cunosc deocamdată efectele pe care le au asupra sănătăţii sau asupra ecosistemelor. În prezent, plantele modificate genetic sunt cultivate în doar şase ţări din Uniunea Europeană: Spania, Portugalia, Cehia, Slovacia, Polonia şi România. Restul ţărilor au interzis aceste culturi. Peste 50% din organismele modificate genetic se cultivă în SUA.

Chiar şi în România, unde se cultivă porumb modificat genetic, există o reticenţă cu privire la consumul acestor produse. În cadrul unui sondaj realizat anul trecut de o organizaţie nonguvernamentală românească, 74% din persoanele care ştiau ce înseamnă organisme modificate genetic (OMG) au declarat că nu ar consuma astfel de produse.

Doi mari producători s-au retras din Europa

La sfârşitul anului trecut, s-au retras de pe piaţa europeană compania BASF, care se ocupa de cultivarea cartofilor modificaţi genetic pentru a rezista dăunătorilor, şi compania Monsanto, care cultiva porumb modificat genetic (inclusiv în România). Motivul pentru care cele două companii au luat această decizie a fost interesul scăzut pentru consumul de organisme modificate genetic în Europa.

"Milioane de fermieri din întreaga lume, atât din ţările industrializate, cât şi din cele aflate în curs de dezvoltare, adoptă această tehnologie.''
Clive James preşedinte ISAAA

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite