Afacerea "Diaconescu-Grigorescu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza cumnatului său rămas afară, Ioan Grigorescu, trecut "la index"

numai elementele propriu-zise şi obligatorii ale dosarului de cadre (fişa/fişele de evidenţă, autobiografie, referinţe, diverse note, referate de apreciere). În dosarul Diaconescu găsim documente judiciare şi provenind de la serviciile secrete care atestă drama unui mare ziarist - corespondent al Scânteii la Paris - care, la un moment dat, "a defectat", a ales libertatea de dincolo de zidul roşu al lagărului socialist. Alături de dosarul Diaconescu, prezentăm azi şi dosarul Ioan Grigorescu (cumnatul lui Diaconescu), care, datorită fugii celui dintâi, a avut de suferit la ziar, fiind trecut pe o listă neagră- "Lista lui Mitea".

17 octombrie 1976. Stockholm.
Scrisoare din Suedia 1. "Dragă Nicu. Sîntem în viaţă, sîntem sănătoşi. Nimeni şi nimic din afara noastră nu ne-a forţat să ne expatriem. Dar n-am avut de ales. Din motive de familie am luat această decizie, conştienţi fiind de drama care o reprezintă pentru noi, pentru voi, pentru toţi cei care ne-au apreciat. Conştienţi fiind de caracterul ei ireversibil, în condiţiile actuale..."

7 noiembrie 1976. Stockholm.
Scrisoare din Suedia 2. Dragă Nicu, Aseară, televiziunea suedeză a transmis filmul tău
Explozia
. Am constatat astfel că sîntem chiar atît de departe, dacă ne despart peste 14 grade de latitudine şi poate tot atîtea grade Celsius. Dar şi astea sînt relative. După cum am auzit la Radio Bucureşti, în urmă cu cîteva zile, în ţară a fost mai frig decît aici (...)Va trece, desigur, o bună bucată de vreme pînă cînd vei înţelege mai bine sensurile hotărîrii noastre. Mă tem chiar că ea face parte din acele hotărîri care scapă înţelegerii obişnuite, logicii elementare. (...) Din fericire, ne aflăm într-o ţară în care străinii nu sunt nişte
meteci
. Suntem înconjuraţi cu aceeaşi grijă cu care sunt înconjuraţi toţi imigranţii, indiferent de unde şi din ce motive au venit aici (...) Dragul nostru frate, încearcă să explici celor din jur că n-avem nimic împotriva nimănui, că păstrăm despre toţi cele mai bune amintiri (...) regretăm mîhnirea şi necazurile pe care le provoacă gestul nostru, dar nu ne simţim cu nimic vinovaţi faţă de munca şi comportarea noastră în perioada în care ne-am aflat la Paris..." Sunt două din scrisorile pe care soţii Paul şi Viorica Diaconescu le-au trimis din Suedia, unde au rămas definitiv, cumnatului şi respectiv fratelui lor, Ioan Grigorescu, fost ziarist la Scânteia, fost coautor al primei biografii a lui Ceauşescu tradusă în străinătate -Franţa, acum diplomat (ultimul loc de muncă, ambasador la Varşovia).

Bucureşti, 2 noiembrie 1976.
Către MI, Direcţia pentru Paşapoarte, Vă facem cunoscut că numitul Paul Diaconescu, fiul lui Gheorghe şi al... (...) a trimis din Suedia o scrisoare tovarăşului Ioan Grigorescu din redacţia Scânteia, prin care şi-a făcut cunoscută hotărîrea de a nu se mai întoarce în ţară (...) Menţionăm că gestiunea corespondentului la Paris va fi verificată de urgenţă (...) Anexăm, în original, scrisoarea adresată de Diaconescu Paul, lui Ioan Grigorescu", se spune într-o notă trimisă de redacţia Scânteia, în 2 noiembrie 1976, către MI.

Bucureşti, 22 decembrie. 1976.
Ziarul Scânteia, Către Ministerul de Interne, Direcţia cercetări penale. La adresa dv nr. 34 260 din 14 decembrie 1976, vă facem cunoscut că numitul Paul Diaconescu, fiul lui Gheorghe şi al... a fost acreditat în interes de serviciu al ziarului Scânteia şi Agerpres la Paris (...) Nu a avut acces la documente strict secrete de importanţă deosebită (...) Prin refuzul său de a se înapoia în ţară a adus un prejudiciu pentru recuperarea căruia Editura Scânteia - instituţia noastră de administraţie - se constituie parte civilă...", se spune într-o adresă a Scânteii către DCP din MI, datată 22 decembrie 1976.

Securitatea şi "lista neagră" de la cadre
Se înţelege că scrisorile din Suedia au fost interceptate de fosta Securitate (există în arhiva Scânteia şi documente în acest sens). Vezi adresa nr 34 260 din 14.12.1976, a Direcţiei a VI-a a Securităţii către ziarul Scânteia, prin care se cereau date, inclusiv privind posibila deţinere a unor secrete de stat, pentru deschiderea unui dosar penal în baza "infracţiunii prev de art. 257 alin 1, din CP". Vezi adresa trimisă, în data de 30 decembrie 1976, de către redactorul şef C. Mitea, către MI, cu menţiunea "secret de serviciu". Evident, scrisorile din Suedia puse la dispoziţia Serviciului Cadre de la Scânteia au ajuns din nou la Securitate, Direcţia a VI-a Cercetări Penale, unde au dat cu subsemnatul toţi membrii familiei celor rămaşi afară. Inclusiv prietenii şi colegii. Asta era soarta fiecărei familii de transfug. Asta era soarta - absurdă - a prietenilor acestuia. Pe de altă parte, la serviciu, adică la Scânteia, familia Diaconescu a fost înfierată cu mânie proletară. Probabil că nici lui Ioan Grigorescu nu i-a căzut bine "fuga" rudelor. Oricum, el a fost trecut pe o listă neagră, care, în arhiva Scânteii, se afla într-un dosar cu coperţi albe pe care scria simplu -PROBLEME-, dosar care va fi prezentat de serialul nostru la timpul cuvenit.
Este de menţionat că, după "90, transfugul Paul Diaconescu s-a întors în ţară unde şi-a publicat o carte despre fuga şi exilul său. În ce-l priveşte pe Ioan Grigorescu, ruda defectorului, acesta, după ce a suferit unele blocaje pe linie profesională, înainte de "89, după "90, a ajuns destul de sus, la un moment dat fiind trimis ambasador al României în Polonia, de unde, recent, a fost rechemat de la post de preşedintele Băsescu.

Listele lui Mitea
Dosarul de cadre al lui Ioan Grigorescu deţine, într-o fişă specială de cadre din 3 martie 1977 (cu o zi înainte de marele cutremur), menţiuni privind transfugii Paul Diaconescu şi Viorica Diaconescu (sora sa). De asemenea, în arhiva Scânteia a mai fost găsit un dosar adresat "tovarăşului Mitea" (probabil de la Cadre sau de la fosta Securitate). Dosarul conţinea o listă neagră a persoanelor cu probleme la dosar, printre care figurează, la poziţia a şasea (din 21)şi Ioan Grigorescu, publicist comentator. "Sora sa - Diaconescu Viorica-Aretina, împreună cu soţul ei, Diaconescu Paul, fost corespondent al Agerpres şi Scânteii la Paris, au rămas definitiv în Suedia, în 1976", se spune în observaţiile din "Lista lui Mitea". Pe o a doua "listă neagră", privind persoanele rămase în străinătate, din 1970, "Listă lui Mitea 2", Paul Diaconescu figurează la poziţia 10, din 14.

Nu rataţi ziarul de mâine! Veţi găsi spectaculoase şi dramatice poveşti - de "râsu'-plânsu'"- în care au fost implicaţi ziarişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi: unele hazlii, privind nerespectarea cozii la roşii de către o tovarăşă care, ulterior, a reclamat un ziarist; privind cearta unui şofer de la Scânteia, cu un miliţian vigilent; privind un "menage a trois", în care au fost implicaţi doi ziarişti. şi chiar o poveste privind sforăitul în delegaţie al unui alt ziarist. Nu lipseşte nici Fănuş Neagu, ziarist la Scânteia, care i-a pus la punct pe nişte miliţieni, miliţieni care, ulterior, l-au reclamat la cadre. Nu rataţi, sunt poveşti de excepţie!

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite