Activităţile casnice, antrenament la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă ştergem praful aproximativ 20 de minute, ardem 100 de calorii
Dacă ştergem praful aproximativ 20 de minute, ardem 100 de calorii

Sarcinile gospodăreşti sunt cea mai ieftină metodă prin care putem să ne întărim, în acelaşi timp, muşchii picioarelor, spatelui, braţelor, abdomenului şi feselor. Dacă facem curat săptămânal, putem slăbi aproximativ cinci kilograme pe an, arată o cercetare citată de publicaţia „The Sun".

Studii anterioare au arătat că, atunci când dăm cu aspiratorul în mod energic, ne tonifiem muşchii spatelui, braţelor şi umerilor.
În plus, într-o jumătate de oră în care aspirăm, scăpăm de 125 de calorii. În schimb, atunci când spălăm ferestrele, ne tonifiem abdomenul, muşchii spatelui şi umerii.

Pentru a spori gradul de dificultate al acestui „exerciţiu" casnic, putem să facem mişcări cât mai ample şi să încercăm să terminăm treaba cât mai repede posibil.

Aranjarea patului întăreşte braţele

Studiile mai arată că, în timp ce facem patul sau schimbăm lenjeria, nu ardem prea multe calorii, dar putem face din această activitate una pentru tonifierea muşchilor fesieri, ai coapselor şi ai braţelor. Astfel, atunci când schimbăm lenjeria sau când pur şi simplu aranjăm patul, ar trebui să ţinem picioarele uşor îndoite, spatele cât se poate de drept şi abdomenul încordat. Pentru a lucra şi braţele, este bine să optăm pentru mişcări cât mai ample atunci când aerisim patul.

O activitate care ne solicită toţi muşchii corpului este jocul cu copilul. O oră de alergat prin casă, de jucat de-a v-aţi ascunselea ori de aruncat copilul în aer ne ajută să ardem 250 de calorii. Scăpăm şi de mai multe calorii atunci când mergem la cumpărături, 400 de calorii într-o oră, şi, în plus, ne tonifiem muşchii braţelor, ai abdomenului şi fesele.

Şi efectele psihice sunt importante

Rezultatele unui alt studiu, apărut în publicaţia „British Journal of Sports Medicine", arată că, dacă facem cel puţin 15 minute de curăţenie în mod energic, ne vom simţi mai bine din punct de vedere psihic, efect observat şi în urma exerciţiilor fizice clasice.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au monitorizat 3.000 de femei şi bărbaţi. Ei au observat că subiecţii care practicau cu regularitate o activitate fizică aveau cu 33% mai puţine riscuri să devină depresivi sau anxioşi.

Aceste riscuri erau cu 20% mai mici în cazul celor care obişnuiau să-şi dedice timpul curăţeniei. Acest lucru este pus pe seama faptului că activitatea fizică de orice fel determină creşterea nivelului de endorfine, cunoscute sub numele de hormoni ai fericirii.

Câte calorii arzi trebăluind

Treburi casnice: Număr de calorii arse în 20 de minute

Schimbarea lenjeriei: 100

Ştergerea prafului: 100

Datul cu aspiratorul: 125

Spălatul podelelor: 125

Spălatul geamurilor: 150

Curăţarea băii: 150

Întinsul rufelor: 35

Călcatul: 150

Scuturatul covoarelor: 50

Spălatul vaselor: 20

Mutatul mobilei: 280

Beneficii pe termen lung

Femeile care deretică mai mult de şapte ore pe săptămână în mod energic, timp de 10 ani sunt mai protejate de anumite tipuri de cancer. Odată ajunse la menopauză, ele au cu 16% mai puţine riscuri să dezvolte cancer de sân, comparativ cu cele inactive. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Sănătate din Cambridge, care a inclus 110.000 de femei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite