Acneea creează complexe pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacteria Propioni Acneis, care poate cauza acnee, este implicată şi în procesul de îmbătrânire a pielii
Bacteria Propioni Acneis, care poate cauza acnee, este implicată şi în procesul de îmbătrânire a pielii

Dacă nu este tratată eficient şi încă din momentul apariţiei, pe lângă semnele inestetice de la nivelul pielii, acneea lasă urme adânci şi în ceea ce priveşte imaginea de sine. Încă de la apariţia primelor leziuni, se recomandă un consult de specialitate la medicul dermatolog, pentru stabilirea tipului de tratament corespunzător.

Deoarece se localizează îndeosebi la nivelul feţei, acneea este considerată una dintre cele mai traumatizante afecţiuni de piele. Ultimele date statistice arată că 80% din tineri au acnee, însă, pe fondul unor dezechilibre hormonale, problema poate să persiste şi la vârsta adultă. Leziunile caracteristice sunt diverse, începând de la comedoane (puncte negre) şi mici vezicule alb-gălbui (pustule), în formele uşoare şi medii, şi până la noduli dureroşi sub piele, în formele grave.

Boala are cauze multiple şi insuficient elucidate, de natură genetică, endocrină, inflamatoare şi infecţioasă. În majoritatea cazurilor, acneea se însoţeşte de o hipersecreţie de sebum, substanţa grasă care menţine pielea elastică. Excesul de sebum poate fi consecinţa unei secreţii crescute de hormoni androgeni (testosteron şi derivaţii acestuia) sau unei hiperreceptivităţi a celulelor pielii la hormonii produşi în cantităţi normale. Dacă se descoperă că problema este una de natură hormonală, sunt indicate tratamentele cu contraceptive orale combinate.

Terapiile trebuie adaptate individual

Însă atunci când nu hormonii sunt cei vinovaţi, tratamentele urmăresc reglarea secreţiei de sebum,  pentru că un alt mecanism de apariţie a acneei este blocarea canalului glandei sebacee, prin care sebumul se elimină la suprafaţa pielii. Procesul poartă numele de hiperkeratinizare şi se suspectează că anumite bacterii ar fi implicate în apariţia lui, printre acestea Propionibacterium acneis şi Stafilococcus aureus. Tratamentul în acnee acţionează pe mai multe „fronturi".

Pe de o parte, este esenţială îngrijirea zilnică, folosind produse special concepute, care conţin substanţe ce ajută la eliberarea porilor şi la reglarea secreţiei de sebum. Acidul azelaic are efecte dovedite în combaterea acneei, el acţionând atât asupra componentei infecţioase (bacteriile menţionate), cât şi în desfundarea canalelor glandelor sebacee şi în normalizarea compoziţiei sebumului.

Acidul azelaic intră în compoziţia cremelor sau gelurilor farmaceutice, acestea din urmă fiind indicate mai ales tenurilor foarte grase sau sensibile. Alte substanţe cu rol în combaterea acneei sunt cele pe bază de isotretinoin, un derivat al vitaminei A.De asemenea, o terapie de ultimă oră este şi cea pe bază de oxigen. „Bacteriile care populează în profunzime foliculul pilosebaceu sunt anaerobe, adică trăiesc în absenţa oxigenului, fiind responsabile de apariţia inflamaţiilor. Pentru a le elimina, se recomandă folosirea unui produs pe baza de benzoil peroxid (Brevoxyl) care aduce oxigen în ţesut", spune medicul dermatolog Mihaela Leventer de la Clinica Dermastyle din Bucureşti. Acest unguent poate fi utilizat atât în terapiile pentru copii, cât şi în cele pentru adulţi, inclusiv de femeile însărcinate.

Stilul alimentar contează

Se discută mult despre rolul stilului de viaţă în declanşarea puseelor de acnee. Deşi nu există dovezi clare în acest sens, medicii dermatologi recomandă la unison o alimentaţie echilibrată, cât mai săracă în produse excitante, evitarea fumatului şi a stresului. Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate şi procesate (carne grasă, mezeluri, prăjeli şi produse de patiserie) agravează acneea.

Stoarcerea coşurilor trebuie evitată în timpul tratamentului pentru acnee Foto: fotostock

Ele cresc aşa-numitul „stres oxidativ" la nivel celular, acelaşi efect fiind atribuit şi fumatului. De asemenea, nivelul crescut de insulină agravează acneea, prin stimularea producţiei de testosteron. Excesul de insulină este rezultatul creşterilor rapide ale glicemiei, iar o dietă săracă în dulciuri, combinată cu exerciţii fizice, ţine acest nivel sub control. Apariţia acneei a fost pusă şi în legătura cu deficitele de zinc, de Omega 3, precum şi de antioxidanţi ca vitaminele A şi E. Persoanelor afectate de acnee li se recomandă să consume peşte oceanic (sursă de Omega 3), carne de vită (sursă de zinc), cereale integrale (sursă de fibre) şi cât mai multe legume şi fructe (fructe de pădure, nuci, zarzavaturi cu frunze verzi).

Lasă cicatrici în „zona" stimei de sine

Efectele pe termen lung ale acneei (de exemplu, pierderea stimei de sine, fobie socială, dezvoltarea unor complexe de inferioritate, inadaptarea şi episoade depresive) ar putea fi prevenite dacă boala ar fi tratată din stadiile incipiente, adică din adolescenţă. Cei mai mulţi tineri însă tratează acneea după ureche, apelând la tot felul de tratamente despre care, în cea mai mare parte, aud de la prieteni ori citesc în diverse reviste. Inevitabil, leziunile se agravează, iar acest lucru întârzie vindecarea. Mai mult, tratamentul necorespunzător este însoţit şi de apariţia acelor semne inestetice care devin ireversibile. Însă, dincolo de aspectul estetic al pielii, urmele lăsate de acnee îndeosebi la nivelul feţei îşi pun amprenta negativ şi asupra psihicului.

„Persoanele care suferă de acnee devin neîncrezătoare în ele însele şi în cei din jur, iar acest lucru le afectează stima de sine pe termen lung. Astfel, recurg la strategii de protejare şi de adaptare care pot să le priveze de unele activităţi sau plăceri ale vieţii. În plus, pe măsură ce timpul trece, fragilitatea psihică favorizează dezvoltarea complexelor de inferioritate care, inevitabil, perturbă activitatea profesională, relaţiile interumane, găsirea unui partener şi generează sentimentul nedreptăţii: „De ce am eu problema asta?", explică psihologul Keren Rosner de la Clinica Mentarex din Bucureşti.

Laura M. este o tânără de 26 de ani din Bucureşti care, la un moment dat, a apelat la serviciile psihologului Keren Rosner deoarece coşurile de pe faţă deveniseră o piedică în găsirea unui partener. „Începusem să am relaţii pasagere, deoarece credeam că nu sunt suficient de frumoasă ca să pot atrage un bărbat şi, implicit, să am o relaţie pe termen lung. Când un bărbat îmi spunea că îi place să fie cu mine «fugeam» pentru că aveam impresia că râde de mine.

image

Deveneam iritată atunci când se vorbea despre aspectul unei persoane, deoarece credeam că este o aluzie la problema mea", povesteşte Laura M. Şi Larisa P., o tânără de 35 de ani din Târgovişte, a fost nevoită să apleze la ajutorul unui psiholog pentru a scăpa de complexele iscate de purtarea stigmatului acneei timp de 20 de ani. „Primele coşuri mi-au apărut la 11 ani şi tot de atunci am început să-mi pierd şi încrederea în forţele proprii. Deşi îmi mai apare, rar, câte un coş, psihic nu mi-am revenit nici în ziua de azi. Acum merg la un psiholog, deoarece am rămas cu fobia vorbitului în public care îmi periclitează locul de muncă", se destăinuie Larisa P.

"Tinerii trebuie să ştie că tratamentul este foarte simplu, însă necesită ajutorul unui specialist.''
Mihaela Leventer dermatolog

"Începusem să am relaţii pasagere, deoarece credeam că nu sunt suficient de frumoasă ca să pot atrage un bărbat.''
Laura M.

Ciocolata neagră agravează acneea

Se suspectează de mulţi ani că ciocolată determină o înmulţire exagerată a coşurilor la persoanele predispuse la acnee, însă abia anul acesta a fost şi demonstrat. Un studiu realizat de cercetătorii americani de la Universitatea „Miami Miller" a arătat că acneea se agravează pe fondul consumului de ciocolată, însă numai când se consumă ciocolată cu peste 95% cacao.

80% din adolescenţi suferă de acnee, potrivit celor mai recente date statistice.

Educaţie pentru un tratament corect al acneei

Din păcate, puţini dintre cei 80% din adolescenţii care au acnee înţeleg pericolele netratării la timp a acestei afecţiuni. „Acneea este o boală care lasă nu doar urme fizice, ci şi psihice prin scăderea încrederii în sine şi mergând până la traume pe termen lung. Tinerii trebuie să ştie însă că tratamentul este foarte simplu şi că informarea corectă asociată cu consultarea unui medic specialist poate ajuta la vindecarea acneei eficient", spune medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Odată cu începerea noului an şcolar, elevii din şcolile şi din liceele din Bucureşti au posibilitatea să afle chiar de la medicii dermatologi informaţii despre tratamentul corect al acneei în cadrul campaniei „Act smart, be cool!" organizată de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC).

Cursurile, interactive

În şcolile şi liceele bucureştene se vor organiza cursuri care vor avea ca temă principală acneea. „Cursurile au menirea de a informa adolescenţii că, în prezent, există mijloace de tratament eficace pentru toate formele de acnee, indiferent de severitatea lor. Cursurile vor fi interactive", explică medicul dermatolog Cătălin Popescu de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti. De asemenea, tinerii au la dispoziţie şi un site, www.getcool.ro, dedicat găsirii unor soluţii pentru această problemă supărătoare. Totodată, site-ul găzduieşte şi un forum unde medicii dermatologi răspund la orice întrebare legată de acnee, dar şi o listă cu toate cabinetele dermatologice din ţară implicate în campanie.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite