Viaţa după accident vascular cerebral, mai bună prin artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Găsirea unor hobby-uri ajută adaptarea după un accident vascular cerebral
Găsirea unor hobby-uri ajută adaptarea după un accident vascular cerebral

Supravieţuitorii care apreciază pictura, muzica şi teatrul au o calitate a vieţii mai bună decât cei care nu au această deschidere. Iar în unele cazuri, chiar modificările cerebrale creează aptitudini artistice.

Calitatea vieţii este o percepţie subiectivă a fiecăruia dintre noi. De exemplu,  supravieţuitorii unui accident vascular cerebral pot avea simptome clinice similare, şi totuşi unii să se simtă mai puţin afectaţi de ele decât alţii. Un studiu realizat la Universitatea Tor Vergata din Roma, Italia arată că persoanele interesate de pictură, de muzică şi de teatru reuşesc să dea un sens modificărilor pe care un accident vascular cerebral (AVC) le aduce în viaţa lor.

Studiul a analizat 192 de persoane care au suferit un AVC, cu vârstă medie de 70 de ani, dintre care 105 interesaţi de artă şi 87 fără această pasiune. Faţă de cei 87, persoanele orientate spre artă au avut aprecieri mai bune privind viaţa lor la următoarele capitole: stare de sănătate, capacitate de a merge, nivel de energie, memorie, calm. Ei s-au declarat mai puţin anxioşi şi depresivi şi au comunicat mai bine cu cei din jur.

Un alt fel de terapie

Pacienţii din grupul «artistic» au prezentat semne clinice similare celor din grupul «nonartistic», dar o calitate a vieţii mai bună. Rezultatele sugerează faptul că arta poate provoca schimbări la nivel cerebral , pe termen lung, care favorizează adaptarea atunci când lucrurile nu mai merg bine“, a declarat dr. Ercole Vellone, asistent profesor la Şcoala de Nursing a Universităţii Tor Vergata.

De altfel, terapia prin artă completează schema de tratament pentru pacienţii cu suferinţe neurologice. Aceasta include meloterapia (activă, adică prin exersarea la un instrument muzical, sau pasivă, prin ascultarea muzicii), dansurile clasice sau pictura. De asemenea, unele persoane îşi descoperă sau îşi pun în practică  hobby-uri, precum gătitul, confecţionarea de bijuterii sau olăritul.

Citeşte şi:
Este muzica o terapie pentru trup şi minte?
Terapia de după un accident vascular cerebral, esenţială

Pictura ca refugiu

În unele cazuri, persoane care au suferit un AVC la nivelul emisferei cerebrale stângi, preponderent „raţională“  au început să picteze, acest lucru devenind o supapă pentru suferinţa lor. Este cazul lui Jon Sarkin, fost chiropractor, actual pictor, pe care AVC-ul l-a lăsat cu un vertij sever şi cu o alterare a percepţiei timpului. Accidentul i-a afectat şi centrii vizuali, astfel că Sarkin vede realitatea cu întreruperi, ca pe un film la cinema atunci când  „sare“ pelicula, relatează publicaţia New Scientist. Întrebat ce semnificaţie are arta sa, Sarkin spune „Nu înseamnă nimic“.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite