iPhone 4S, ieftin pentru Apple, scump pentru noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii îşi pot cumpăra cel mai nou telefon produs de Apple cu 700 de euro, preţ fără abonament. La ieşirea din fabrică, gadgetul costă însă 130 de euro, la care se adaugă 10 euro costul de transport.

Noul iPhone 4S se găseşte în aproape orice magazin de specialitate din lume, inclusiv în România, unde a fost lansat în noaptea de joi spre vineri. Telefonul nu este cel mai ieftin gadget de pe piaţă, dar producătorul a încercat să nu creeze mari diferenţe faţă de generaţia anterioară, iPhone 4.

Cu toate acestea, adevăratele discrepanţe se văd când se pun faţă în faţă costul de producţie cu cel de vânzare. O analiză a companiei de cercetare de piaţă iSuppli arată că telefonul Apple poate ajunge să coste până la de patru ori mai mult în magazin decât la ieşirea din fabrică. La această sumă, se adaugă şi aproximativ 5 euro pentru căşti şi împachetare şi alţi cinci pentru distribuţie.

Bateria - 5 euro

Cele mai scumpe componente sunt părţile mecanice şi electromecanice, care ajung la 24 de euro, dar şi componentele de conectivitate, care, însă nu costă mai mult de 17 euro. Avantajul Apple este că nu-şi produce singură mare parte din componente, ci majoritatea provin din China, firma californiană ocupându-se în special de partea de programe şi aplicaţii.

Noul procesor dual-core A5 este asamblat din componente produse de Samsung, în timp ce Sony furnizează senzorul de imagine. Despre baterie s-ar putea spune că „face doi bani": nu costă decât 5 euro, aşa că utilizatorii nu ar trebui să se plângă atunci când aceasta se epuizează văzând cu ochii.

Şi totuşi, de la 130 de euro la aproape 700 de euro, cât costă cel mai ieftin iPhone 4S fără abonament în România, este un drum lung, care implică plata softurilor, a brandului, adaosul comercial şi profitul companiei. Preţul cel mai mic la vânzare, 149 de euro, este oferit de operatorii de telefonie mobilă doar alături de abonamente pe măsură, de 50 de euro lunar, timp de doi ani.

Între timp, au apărut deja zvonuri despre viitorul iPhone 5, care ar fi în perioada de teste. Conform surselor „Business Insider", viitorul telefon ar avea un ecran mai mare, de 4 inci, carcasa dorsală din aluminiu şi o cameră foto de 10 megapixeli. Noul aparat ar fi şi mai subţire, cauzând probleme bateriei. Telefoanele ar putea folosi tehnologia „metalului lichid", astfel, gadgetul nu-şi va pierde culorile chiar dacă va fi zgâriat.

5,14 miliarde de euro  este profitul estimat al companiei Apple pe trimestrul III al acestui an.

Click pe infografie pentru a mări

infografie
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite