Ce fac preotesele din ziua de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul multor tinere ajunse la varsta maritisului este sa devina preotese. Perspectiva unei vieti tihnite si, de ce nu, o stare materiala ceva mai rasarita, sau poate dorinta de a fi cu un pas mai

Visul multor tinere ajunse la varsta maritisului este sa devina preotese. Perspectiva unei vieti tihnite si, de ce nu, o stare materiala ceva mai rasarita, sau poate dorinta de a fi cu un pas mai aproape de Dumnezeu motiveaza suficient aceasta dorinta. In ce consta, mai precis, misiunea celei cu care preotul isi imparte viata?
Meditatii gratuite in turla bisericii
Am poposit, pentru inceput, la biserica cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh", situata in imediata apropiere a Parcului IOR din Bucuresti. Adrian Niculcea este preot paroh, iar sotia sa, Carmen, ii este alaturi de 20 de ani. Mama a trei copii, preoteasa munceste zi-lumina. Este absolventa a Facultatii de Teologie Ortodoxa, sectia Asistenta Sociala. Pregatirea si-a spus cuvantul atunci cand a trebuit sa faca ceva pentru enoriasi. Se spune ca daca preotul este tatal enoriasilor, atunci preoteasa este mama lor. Daca parintelui, la spovedanie, ii poti marturisi pacatele tale, atunci cand esti in impas si ai nevoie de un sfat, te poate ajuta preoteasa. "Preoteasa este mana mea dreapta, marturiseste preotul Niculcea. Ea se ocupa de treburile administrative, are grija de batrani si de saraci, le ofera hrana calda, ii indruma la cabinetul medical". In cadrul cursurilor gratuite, care se tin chiar in turla bisericii, preoteasa preda celor mici lectii de credinta ortodoxa.
Consultatii oftalmologice pentru nevoiasi
Ioana Constanta Costescu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenta, doctor in stiinte medicale, este sotia preotului Ilie Costescu, staretul bisericii cu hramul "Sfantul Ilie", aflata pe strada Stelian Mihale. Aici functioneaza de mult timp un cabinet medical destinat batranilor si oamenilor saraci. Preoteasa ofera consultatii gratuite si, pentru fiecare necajit in parte, gaseste cateva cuvinte de incurajare. Unii batrani care au probleme cu vederea primesc cadou cate o pereche de ochelari. Intr-o zi, preoteasa a botezat copilul unei tinere din cartier care nu avea posibilitati materiale.
In biserica trebuie sa intri intr-o tinuta decenta
Intr-un alt cartier bucurestean, vitregit de biserici in timpul comunismului, aproape de Piata Resita, se inalta azi un lacas de cult cu hramul "Sfantul Daniel". Aici slujeste preotul Benone Popoiag. De 30 de ani ii sta alaturi Filofteea, sotia sa. "Multe greutati am infruntat, dar sincer va spun ca daca ar fi s-o iau de la inceput, nu as alege alt drum", ne-a spus preoteasa. Filofteea Popoiag este absolventa a Facultatii de Horticultura si a activat timp de 30 de ani in invatamant, ca profesoara de biologie. Marturie a acestei frumoase pasiuni stau sutele de flori plantate de mana ei in curtea sfantului lacas. Parintele si preoteasa lui sunt tot timpul in atentia comunitatii. "In viata laica exista o vorba inteleapta: femeia te ridica, femeia te coboara. O preoteasa care isi intelege menirea poate sa-l ajute enorm pe preot, iar in caz contrar, efectul poate fi dramatic, spune preotul Popoiag. Dezavantajul vietii alaturi de un preot este acela ca nu iti sunt permise foarte multe libertati. Exista anumite canoane pe care preoteasa trebuie sa le respecte: nu intra in biserica fardata, cu unghiile facute ori in pantaloni, pentru ca ea, tot timpul, va fi un exemplu pentru ceilalti". Preoteasa de la "Sf. Daniel" conduce Clubul Doamnelor din Parohie, unde se iau decizii privindu-i pe cetatenii cu posibilitati materiale precare. In viitor, preoteasa vrea sa infiinteze o fundatie pentru ajutorarea tinerilor peste 18 ani proveniti din casele de copii si care trebuie sa urmeze un drum in viata.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite