Locul pe unde iese vara din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest weekend Tulcea găzduieşte Festivalul Rowmania, deopotrivă o întrecere internaţională a bărcilor cu vâsle şi un pretext perfect de întâlnire cu tradiţiile locului şi ale Deltei Dunării. Cine iubeşte Delta, cine vrea să se mai bucure de ultimele zile cu soare de vară nu are voie să rateze evenimentul din acest weekend organizat en fanfare la Tulcea.

Ivan Patzaichin, multiplul nostru campion olimpic şi mondial la canoe, a pregătit între 2 şi 4 septembrie în „capitala" Dunării şi a deltei sale, adică la Tulcea, un festival internaţional al bărcilor cu vâsle, intitulat Rowmania, în parteneriat cu ziarul „Adevărul".

„Am creat Festivalul Rowmania cu gândul de a aduce oamenilor din Delta Dunării bucuria de a avea o sărbătoare a locului, în centrul căreia să se afle apa şi plăcerea de a vâsli. Însă un eveniment la gurile Dunării nu este doar o ocazie pentru localnici de a-şi arăta cu mândrie tradiţiile, ci şi o atracţie pentru turişti. Vom găzdui aici un moment special - intrarea echipelor din Tur Internaţional Danubian (TID) în Deltă. TID este cel mai lung tur de pe Dunăre şi are o tradiţie de peste 50 de ani", spune Ivan Patzaichin.

În fiecare an împătimiţii sportului cu bărci din toate ţările Dunării vâslesc timp de două luni de la izvoare până în Deltă. Anul acesta îi puteţi vedea la Tulcea. Ia cuvântul, din nou, multiplul campion: „Tot în festival punem la test, pentru prima dată în condiţii de competiţie, canotca - barca pe care am făcut-o după un concept original şi în care am combinat elementele tradiţionale ale lotcii cu agilitatea şi uşurinţa în utilizare a canoei. Ca să creăm prototipul am colaborat cu unul dintre puţinii făcători de bărci din lemn din Tulcea, un om pasionat cu care vrem să deschidem şi o şcoală-atelier în care această meserie să fie salvată. Noutatea pe care o aduce canotca este aceea că poate fi folosită ca o bicicletă a apelor cu care turiştii se pot strecura pe canalele cele mai înguste din Deltă."

Trei zile de concerte şi spectacole

Aşadar, după cum îi place fostului mare sportiv să afirme, cei care vor să vadă „pe unde iese vara din ţară" sunt invitaţi la Tulcea, în buza Deltei, să ia parte la un eveniment de relansare a turismului lent. Vor fi trei zile de concerte şi spectacole, competiţii de vâslit, plimbări cu canotca (noua barcă de lemn, marca Ivan Patzaichin), dar şi dezbateri despre viitorul zonei, duplex video Tulcea - Viena şi un târg de prezentare a proiectelor de dezvoltare durabilă.

Comunităţile tradiţionale din zona Deltei promit spectacole de neuitat în acest weekend



„Cuvântul «lent» n-a fost niciodată printre cuvintele mele preferate, dar «turismul lent» este un model la care mă gândeam demult, de când traficul prin Deltă a ajuns să semene cu cel din oraşele aglomerate, cu prea mult zgomot de motoare turate şi miros de motorină. Simţeam nevoia unui «traseu de biciclete» prin Deltă, mai bine zis a unei «biciclete a apelor», şi aşa s-a născut ideea unei bărci care să îmbine ce e mai bun de la lotcă (barca tradiţională a locului), cu viteza şi flexibilitatea canoei. I-am spus canotcă, şi începând cu Festivalul de la Tulcea, o lansăm la apă!", anunţă Ivan Patzaichin.

Într-o perioadă în care ecoturismul câştigă teren cu fiecare zi ce trece, proiectul Rowmania se doreşte a deveni repede o mişcare care „să molipsească" toată zona Deltei, adică cea mai iubită regiune a României după preferinţele lui Ivan Patzaichin, fiu al acestor meleaguri. Totodată şi pe toţi aceia care iubesc natura şi cel mai cântat fluviu al Europei, indiferent de ţara de reşedinţă a acestora. Ca atare, Rowmania le va propune tuturor celor prezenţi în acest weekend o nouă viziune asupra Deltei Dunării - oferind trasee tematice, ambarcaţiuni ecologice specifice zonei, o reţea de centre de închiriere de bărci în cele mai importante localităţi, spaţii de campare, produse tradiţionale pentru turişti realizate de localnici. Altfel spus, o Deltă autentică prin păstrarea tradiţiilor şi protecţia mediului şi deschisă pentru turiştii negrăbiţi.

Festivalul va avea mai multe locaţii de desfăşurare. Faleza Dunării va fi unul dintre acestea, loc tradiţional de promenadă, mărginită de terase, hoteluri şi alte reşedinţe notabile (mai ales în zona Căpitănie. Acesteia i se va alătura Lacul Ciuperca şi zona de promenadă aferentă. Lacul Ciuperca va asigura spaţiu pentru competiţia de bărci şi pentru vâslitul de plăcere. Împrejurimile sale vor fi amenajate pentru alte activităţi sportive, concursuri şi spectacole.

Evenimentul urma să înceapă vineri cu defilarea pe Dunăre a lui Ivan Patzaichin, însoţit de alţi doi foşti campioni olimpici, Vasile Dîba şi Toma Simionov, şi de alţi canotori români medaliaţi în competiţii internaţionale, urmată de concertul trupelor Toulouse Lautrec şi Travka.

Peste 100 de maratonişti ai apelor vin la tulcea

Sâmbătă va avea loc concursul de viteză canoe 10+1, unde doritorii vor putea încerca manevrabilitatea canotcii, prin plimbări pe Lacul Ciuperca. Tot sâmbătă se va deschide târgul proiectelor de investiţii dedicate Dezvoltării Durabile în Delta Dunării, continuat de dezbaterea „Antreprenoriatul rural în Delta Dunării: oportunităţi şi ameninţări". Şi fiindcă muncă fără muzică nu se poate, ziua se va încheia cu spectacolul comunităţilor locale şi concertele susţinute de Radu Captari, Christian Becker & Avenue Band.

Duminică vor avea loc cele mai importante momente ale Festivalului: competiţia de viteză Ivan Patzaichin, aflată la a 5-a ediţie, reluată după o pauză de doi ani, întâmpinarea maratoniştilor din Tour International Danube. Acesta include peste 100 de bărci ale căror echipaje au pornit de la izvoarele Dunării şi care vor ajunge la Tulcea după un voiaj pe ape de două luni, şi duplexul România - Viena, realizat cu ocazia Festivalului internaţional al Dunării, organizat în colaborare cu reţeaua Danube Parks. Seara, din nou concerte de vis, de data asta cu trupele Mózes Tamara (din Ungaria), Bandidos şi VH2.

Una peste alta, Rowmania, la care ziarul „Adevărul" este partener preferenţial, ne va reaminti tuturor că Delta Dunării este nu doar cea mai mare zonă umedă naturală a Europei şi, totodată, cea mai bogată în biodiversitate, ci şi o regiune care are nevoie de dezvoltare durabilă. Iar atmosfera se anunţă deosebită. Ca turist veţi admira nu doar mâncărurile localnicilor, cu peştele la mare cerere, sau bărcile acestora, ci şi diversitatea comunităţilor zonei. De la ruşi lipoveni, italieni, germani, tătari, aromâni, până la greci, evrei, romi şi turci, fiecare comunitate locală este pregătită, prin muncă, muzică şi dans, să le prezinte românilor şi străinilor prezenţi o bucăţică de cultură a lumii din care provin, totul într-un cadru de neuitat.

"Canotca e barca pe care am făcut-o după un concept original şi în care am combinat elementele tradiţionale ale lotcii cu agilitatea şi uşurinţa în utilizare a canoei."
Ivan Patzaichin
organizator festival

Programul festivalului în acest weekend

Sâmbătă, 3 septembrie

10.00 - 11.00 Deschiderea Târgului proiectelor de investiţii dedicate Dezvoltării Durabile în Delta Dunării - pe Faleză, lângă Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Târgul proiectelor va fi deschis vizitatorilor în perioada 3-4 septembrie, între orele 9.00 şi 18.00. Participă peste zece organizaţii nonguvernamentale şi instituţii care derulează proiecte de dezvoltare durabilă.

11.00 - 18.00 Plimbări de agrement în canotcă pe lacul Ciuperca (publicul se poate înscrie pentru plimbări cu canotca, echipele înscrise pot vâsli 20 de minute în canotcile puse la dispoziţie).

12.00 - 15.00 Dezbatere „Antreprenoriatul rural în Delta Dunării: oportunităţi şi ameninţări" (dezbatere organizată de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, la care vor participa organizaţii non-guvernamentale, autorităţi publice şi locale, instituţii publice, media), la Hotel Esplanada.

13.00 Concurs de vâslit în bărci cu vâsle de 10+1 locuri pe Lacul Ciuperca (echipele ce participă la concurs sunt alcătuite din reprezentanţi ai administraţiei instituţiilor şi companiilor locale etc.).

16.00 - 19.00 Spectacolul Comunităţilor Locale - promovarea diversităţii etnice, lingvistice şi culturale a minorităţilor naţionale din Dobrogea de Nord. Fiecare comunitate locală va prezenta un moment artistic (ansambluri de muzică şi dans) de aproximativ 15 minute. La jumătatea spectacolului, va avea loc premierea participanţilor din concursul de bărci de 10+1 locuri.

20.00 - 22.30 Concerte: Radu Captari, Christian Becker & Avenue Band.

Duminică, 4 septembrie

11.00 - 17.00 Concert al Fanfarei Valurile Dunării din Galaţi.

12.00 - 13.00 Competiţia „Ivan Patzaichin" - concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, între echipele din localităţile Deltei (Startul: Mila 36, Sosire : pontonul Căpităniei, Faleza Tulcea).

image



13.00 Festivitatea de premiere a câştigătorilor Competiţiei „Ivan Patzaichin".

16.00 Întâmpinarea participanţilor la Maratonul Dunării - bărcile cu participanţii internaţionali ajung în portul Tulcea aproape simultan; participanţii sunt întâmpinaţi şi premiaţi într-o zonă specială.

16.30 Duplex on-line cu video streaming România-Viena cu ocazia Zilei României  susţinută de Administraţia Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării în cadrul evenimentului Danube Parks.

18.00 Festivitatea de premiere a participanţilor la Maratonul Dunării.

20.00 Concerte: Bandidos, VH2.

Câştigă o canotcă cu „Adevărul"!

Cotidianul „Adevărul", în parteneriat cu fosta mare glorie sportivă, Ivan Patzaichin, îţi propun o provocare fără egal pentru primul weekend al lunii septembrie. Una la finalul căreia se poate câştiga o barcă specială concepută foarte recent de Ivan Patzaichin.

image



Pe scurt, în primul weekend al lunii septembrie are loc un festival internaţional al bărcilor cu vâsle, care promovează tradiţiile din Delta Dunării, bărcile cu vâsle, gastronomia lipovenească şi turismul eco, iniţiativă sprijinită la superlativ de cotidianul „Adevărul". Deja aproape de 100 de români au intrat pe site-ul www.adevarul.ro şi au intrat în concursul nostru. Cu acest prilej, „Adevărul" şi Ivan Patzaichin vor pune la dispoziţia doritorilor de aventură zece canotci. Iar celor care doresc să intre în competiţie pentru marele premiu, o canotcă, detaliile se găsesc la http://concurs-rowmania.adevarul.ro/. Înscrierile se pot face trimiţând către www.adevarul.ro, până la data de 15 septembrie, una sau mai multe fotografii personale din vacanţele cu caracter eco.

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite