Cum au luptat împotriva cancerului fondatorul Apple şi premiatul Nobel pentru Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul Apple, Steve Jobs, a murit la doar câteva zile după cercetătorul canadian Ralph Steinman, care s-a stins din viaţă chiar înainte să fie distins cu premiul Nobel pentru medicină. Amândoi au fost răpuşi de cancer pancreatic.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că mai puţin de 5% din persoanele diagnosticate cu cancer de pancreas trăiesc mai mult de cinci ani de la depistare.

În cazul savantului canadian, această statistică s-a dovedit a fi adevărată. Ralph Steinman a murit la patru ani şi jumătate de la diagnosticarea cancerului, în timp ce Steve Jobs a pierdut lupta cu boala după şapte ani.

Personalităţi de renume în lume, cei doi au ales variante alternative de tratare a cancerului.

Ralph Steinman a făcut experimente clinice pe el, însuşi

Ralph Steinman, care a cercetat zeci de ani cum funcţionează celulele dendrice în sistemul imunitar, a făcut din propriul corp un laborator de experimente medicale. El a lansat o confruntare între viaţă şi moarte pe trupul său prin încercarea de a găsi metode personalizate de tratare a diverselor afecţiuni, printre care infecţiile bacteriale şi a cancerului.

Încă din 1973, el a conceput linia de apărare din celule dendrice, potrivit Universităţii Rockefeller din New York. De la depistarea cancerului pancreatic în urmă cu patru ani şi jumătate, Steinman a început să folosească descoperirea sa pe propriul organism.

După extirparea tumorii canceroase, el şi-a "antrenat" celulele dendrice din sistemul imunitar să depisteze şi să omoare celulele maligne care nu au fost scoase în timpul intervenţiei chirurgicale. Vineri, 30 septembrie, experimentul său a luat sfârşit. Ralph Steinman a murit cu doar trei zile înainte de câştigarea premiului Nobel pentru Medicină.

Steve Jobs a ales "terapie alternativă" în loc de extirpare chirurgicală

Cancerul lui Steve Jobs a fost descoperit în timpul unei ecografii abdominal, în octombrie 2003. Abia în 2005, fondatorul Apple a recunoscut că suferă de o formă rară a bolii, cancer pancreatic de celule insuliţă. Celulele canceroase prezente în pancreasul lui Steve Jobs au produs un exces de insulină care a dus la scăderea severă a glicemiei, a declarat medicul John Chabot din cadrul Centrului Medical al Universităţii Columbia, din SUA. Printre simptomele afecţiunii se numără frisoane, ameţeală, vărsături, pierderea cunoştinţei,schimbări neuropsihice, irascibilitate, apatie şi confuzie.

Deşi o intervenţie chirurgicală a fost recomandată de îndată, Steve Jobs a refuzat, urmând o "terapie alternativă" care includea o "dietă specială", după cum scrie revista "Fortune".

Abia după ce medicii au observat că tumora s-a mărit a decis să se opereze în iulie 2004, la Centrul Medical al Universităţii Standford.

După cinci ani s-a dovedit că Jobs nu se vindecase, ba mai mult, ficatul lui cedase iar în 2009 a fost supus la un transplant. Potrivit doctorului Joseph Kim din cadrul Centrului de Cercetare pentru Cancer din Duarte, California, operaţia de transplant de ficat arată că celulele maligne s-au răspândit în restul corpului. Metastaza hepatică indică prezenţa cancerului şi în oase şi creier.

Înlocuirea ficatului a adus alte complicaţie, în urma medicamentelor imuno-represive administrate pentru ca organismul lui Steve Jobs să nu respingă organul străin. "Imuno-represivele după un transplant sunt o problemă majoră", a continuat profesorul Joseph Kim, ca a atras atenţia asupra riscului de recurenţă.

La doi ani după transplant, Steve Jobs a fost răpus de cancerul pancreatic.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite