O erupţie vulcanică de proporţii ne-ar lăsa fără stratul de ozon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vulcanii activi din America Centrală ar erupe, ei ar emite o cantitate de gaze suficientă pentru a distruge stratul de ozon, potrivit unei teorii enunţate de un meteorolog german.

O erupţie de proporţii ar dubla sau chiar ar tripla concentraţia de brom şi de clor din stratosferă, stratul superior al atmosferei, unde se găseşte ozonul ce ne protejează de radiaţiile ultraviolete. Acest calcul a fost făcut de cercetătorul Kirstin Krüger, meteorolog la GEOMAR din Germania, pe baza unei estimări a concentraţiei de substanţe chimice emise în ultimii 70.000 ani de 14 vulcani din Nicaragua.

Bromul şi clorul au nevoie de un electron pentru a deveni stabile din pcunt de vedere chimic şi pot lua acest electron din moleculele de ozon, distrugându-le, a explicat specialistul. „Dacă ajung în straturile superioare ale atmosferei, au un potenţial ridicat de a distruge stratul de ozon", s spus Krüger într-o declaraţie citată de livescience.com.

Gazele vulcanice pot fi purtate oriunde le Glob, cu riscul ca ele să afecteze arii extinse ale stratului de ozon, inclusiv deasupra Antarcticii şi a Oceanului Arctic, unde există deja găuri în stratul de ozon.

Unele gaze vulcanice pot să rămână în stratosferă până la şase ani, deşi impactul cel mai puternic îl au în primii doi ani de la erupţia vulcanului, aşa cum s-a întâmplat în cazul erupţiei de proporţii a vulcanului Pinatubo din Filipine, din 1991.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite