Ce condiţii trebuie să îndeplinească femeile astronaut în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liu Yang are 34 de ani şi este căsătorită
Liu Yang are 34 de ani şi este căsătorită

Astăzi, China a lansat în spaţiu nava Shenzhou-9. La bordul ei se află prima sa femeie astronaut a ţării. Informaţiile despre ea au fost ţinute la secret până acum.

Despre Liu Yang, prima femeie astronaut din China, se ştie că are 34 de ani, că este pilot şi jucătoare de volei. Ea locuieşte în Beijing, dar s-a născut în provincia Henan, şi este căsătorită. Aceasta este o condiţie ce trebuie îndeplinită de către femeile care vor să ajungă în spaţiu. 

Recomandarea autorităţilor (care nu este însă o condiţie) ar fi ele să aibă şi copii, din cauza efectului nociv pe care radiaţiile din spaţiu îl au asupra fertilităţii lor. De altfel, Liu Yang nu are copii.

„Trebuie să luăm măsuri de precauţie pentru a proteja astronauţii, deşi nu există dovezi în privinţa vreunui pericol" a declarat pentru chinadaily.com Xu Xianrong, directorul Centrul de Medicină Aerospaţială din Beijing.

Potrivit site-ului, atât femeile, cât şi bărbaţii care vor să devină astronauţi trebuie să îndeplinească o serie de criterii mai puţin obişnuite. Din cauza spaţiului foarte îngust pe care trebuie să-l împartă, cei trei astronauţi nu trebuie să aibă o respiraţie urât mirositoare sau un miros puternic al corpului.

Printre bolile care exclud un chinez de la participarea la o misiune spaţială se numără nu doar aritmiile, hipertensiunea şi bolile contagioase de tipul hepatitei, ci şi amigdalita şi herpesul.

Rolul în programul spaţial, ţinut secret

Numele celor trei astronauţi au fost anunţate, conform obiceiului în China, cu numai câteva ore înainte de a fi trimişi în spaţiu. În vreme ce femeile astronaut din fosta Uniune Sovietică şi din SUA trimise în spaţiu au fost intens mediatizate, autorităţile chineze au fost foarte zgârciţi cu informaţiile legate de cea care face parte din echipajul navei Shenzhou-9.

Înainte de lansarea în spaţiu a navei, s-a aflat accidental că doi din cei şapte astronauţi propuşi pentru această misiune spaţială sunt femei. Doi observatori spaţiali internaţionali au descoperit pe un plic semnăturile celor două femei, alături de ale celorlalţi cinci piloţi din echipă. Ele nu au fost mediatizate şi nu au avut apariţii publice, nici chiar la spectacolele aeriene internaţionale.

Lansarea navei Shenzhou-9 a fost transmisă în direct de televizunea chineză. Aceasta este a patra misiune cu echipaj uman a Chinei, după ce, în 2003, Yang Liwei a devenit primul astronaut al ţării care a ajuns .

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite