Ziua e soţ iubitor, noaptea o ia la omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike şi Linda dorm  în paturi separate, despărţite de un scrin
Mike şi Linda dorm în paturi separate, despărţite de un scrin

Britanicul Mike Howley este un partener de viaţă exemplar în timpul zilei, dar o tulburare de somn îl face noaptea un bărbat violent.

Soţia lui Mike Howley, Linda (57 de ani) se teme ca nu cumva bărbatul să o ucidă în somn. „Este ca şi cum aş fi măritată cu Jekyll şi Hyde", a povestit cotidianului „The Daily Mail".

Mike, de profesie lector universitar, are coşmaruri în care familia îi este atacată, iar el încearcă să o protejeze. Numai că împarte pumni nu doar în vis, ci şi în realitate. „Mă loveşte şi îmi dă pumni noaptea, lăsându-mi vânătăi mari, iar a doua zi nu-şi mai aminteşte nimic. Sunt atât de înspăimântată de episoadele violente ale soţului meu, încât dormim în paturi separate, aşezate la o distanţă de peste un metru şi cu un scrin între noi. Am încercat să dormim în camere diferite o perioadă, dar ni s-a făcut dor unul de altul", spune Linda. Uneori, ea îl aude noaptea cum loveşte scrinul.

Boala a evoluat

Primele simptome ale tulburării de somn au apărut în anul 2008, când Mike avea 56 de ani. Iniţial, el doar se smucea şi mormăia în somn, dar după un timp, a început să înjure şi să lovească cu pumnii. Bărbatul a fost şocat să afle că îşi bătea soţia, pentru că nu-şi amintea nimic din comportamentul violent de peste noapte şi nu înţelegea ce se întâmplă cu el. „Este un bărbat blând în viaţa de zi cu zi şi înjură foarte rar", îl descrie Linda.

Somnul nu este relaxant pentru el

La început, Mike a crezut că stresul este de vină pentru comportamentul lui bizar de peste noapte. El devenise de puţin timp coordonatorul catedrei de engleză dintr-un colegiu londonez şi trebuia să facă zilnic naveta. Avea să afle că suferă de o tulburare a fazei de somn REM, care este somnul cu vise. În această fază, creierul este activ, dar corpul ar trebui să fie relaxat.

În cazul celor care suferă de această tulburare a somnului, musculatura nu se relaxează, iar în timpul visului apar activităţi motorii, care încep cu simple tresăriri şi evoluează până la lovituri puternice. Nouă din zece persoane care au această problemă de somn sunt bărbaţi şi au peste 50 de ani, spun specialiştii.

Mike Howley urmează în prezent un tratament cu melatonină, un hormon care controlează ritmul somn-veghe. El îi atenuează ieşirile violente, dar nu le elimină în totalitate. La ora actuală, nu există niciun tratament pentru această tulburare a somnului. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite