Valentino, designerul care a dat numele unei culori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când o nuanţă de roşu se numeşte simplu „roşu Valentino“, influenţa ta în modă nu mai poate fi pusă sub semnul întrebării. Cu atât mai mult când eşti cunoscut ca  „ultimul imperator“.

Numit de cei din industrie „ultimul imperator", Valentino este o raritate a lumii modei. A construit de unul singur un adevărat imperiu care, în mai bine de cinci decenii, nu a făcut altceva decât să devină tot mai puternic. Valentino Clemente Ludovico Garavani s-a născut la 11 mai 1932 în oraşul Voghera din regiunea italiană Lombardia. Pe lângă pictură şi arhitectură, designul a devenit rapid una dintre pasiunile sale, chiar din timpul şcolii primare. Şi-a făcut ucenicia la mătuşa sa, Rosa, care avea un atelier alături de Ernestina Salvadeo, mătuşa artistului grafic Aldo Giorgini, care i-a fost şi coleg de şcoală.

După ce a terminat studiile la Academia de Arte din Milano, Valentino s-a mutat la Paris pentru a-şi face un nume în lumea modei. S-a înscris la prestigioasele École des Beaux-Arts şi Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. A ales să devină ucenicul lui Jacques Fath, unul dintre cei mai influenţi creatori de modă haute couture din perioada postbelică.

A continuat cu o ucenicie la Balenciaga, una dintre cele mai renumite case de modă din lume. A lucrat apoi pentru creatorul de origine egipteană Jean Desses. Aici, Valentino i-a fost asistent contesei Jacqueline de Ribes, pe care o ajuta să-şi transpună ideile în schiţe. În întreaga perioadă, Valentino se ocupa şi de aranjarea vitrinei şi de găsirea clienţilor pentru prezentările private.

După cinci ani petrecuţi aici, Valentino a plecat în termeni nu tocmai buni, certându-se cu şefii pentru că a rămas mai mult decât trebuia într-o vacanţă la Saint Tropez. A fost „salvat" însă de bunul său prieten, Guy Laroche, pentru care a lucrat timp de doi ani. A decis să se întoarcă în Italia în 1959, unde şi-a deschis un atelier la Roma, pe exclusivista Via Condotti. Mai mult decât un salon, ci mai degrabă o veritabilă maison de couture, noul atelier respecta cu sfinţenie tot ceea ce Valentino văzuse şi învăţase la Paris.

Ameninţaţi de faliment

Totul era grandios, iar manechinele erau aduse din Franţa. Casa de modă era finanţată de tatăl designerului şi de un partener de afaceri al acestuia. Chiar din primii ani ca brand independent, Valentino a devenit notoriu  datorită rochiilor într-o nuanţă deschisă de roşu, „botezată" în industrie ca „roşu Valentino".

John şi Jackie Kennedy, o prietenă apropiată a lui Valentino

În 1960, Valentino l-a cunoscut pe Giancarlo Giammetti, student în anul doi la Arhitectură. După ce au băut o cafea la Café de Paris, de pe Via Veneto, Giancarlo l-a dus pe Valentino acasă cu maşina. A doua zi, Giammetti a plecat în vacanţă, în insulele Capri. S-a reîntâlnit acolo, din pură concidenţă, cu Valentino. La scurt timp, Giammetti renunţa la facultate pentru a deveni partenerul de afaceri al acestuia, care urma să se ocupe de partea financiară, deloc roz. Pentru că designerul cheltuise prea mult într-un an, partenerul tatălui său se retrăsese din afacere. Casa de modă se lupta acum să evite falimentul.

Primul magazin Valentino din România

Casa italiană a deschis, la sfârşitul anului trecut, prima reprezentanţă din România. Magazinul se află  la Bucureşti, în galeria The Grand Avenue din interiorul hotelului Marriott. Pentru amenajarea magazinului cu o suprafaţă de peste 250 de metri pătraţi, compania a investit un milion de euro.

1959 este anul în care Valentino şi-a deschis primul atelier,la Roma.

Întâlnirea cu faima şi cu Jackie Kennedy

Debutul internaţional al lui Valentino a avut loc în 1962 la Florenţa, capitala modei italiene din acea vreme. Şi-a format cu această ocazie o clientelă de soi. Jackie Kennedy Onassis, Regina Paola a Belgiei, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Gloria Guinness şi Babe Paley - toate purtau Valentino şi deveniseră prietene apropiate ale creatorului.

Interesantă a fost întâlnirea cu Jackie Kennedy, care, după ce i-a văzut creaţiile purtate de câteva cunoştinţe, l-a contactat. Acesta urma să susţină o prezentare la New York, însă prima doamnă a Statelor Unite nu putea participa. Creatorul a decis atunci să trimită un model la apartamentul de pe Fifht Avenue al acesteia.

„Oscarul modei"

Jackie a cumpărat atunci şase rochii, toate pe alb şi negru, pe care le-a purtat în anul de doliu după asasinarea preşedintelui John F. Kennedy. Au devenit prieteni apropiaţi, iar designerul i-a creat chiar rochia pentru nunta cu magnatul grec Aristotel Onassis. În 1966, sigur pe baza de cunoştinţe şi de cliente pe care şi-o formase, a renunţat la atelierul din Florenţa şi a deschis unul la Roma, unde, doi ani mai târziu, a prezentat o colecţie în întregime albă, care rămâne şi astăzi un reper în lumea modei. În 1967, acesta a primit Premiul Neiman Marcus pentru Modă, echivalentul Oscarului în acest domeniu. 

În anii '70, Valentino a petrecut foarte mult timp la New York, alături de personalităţi precum Diana Vreeland, redactorul-şef al revistei „Vogue US", şi artistul Andy Warhol.

John şi Jackie Kennedy, o prietenă apropiată a lui Valentino



Anul 1989 a marcat inaugurarea Academiei Valentino, aflată în apropierea atelierului, şi care era folosită pentru prezentarea colecţiilor de artă. În 1990, încurajaţi de prietena lor Elizabeth Taylor, Valentino şi Giancarlo Giametti au înfiinţat L.I.F.E., o asociaţie pentru sprijinirea pacienţilor cu HIV/SIDA, spre care merg toate veniturile înregistrate de Academia Valentino.

Compania, vândută cu 300 de milioane de dolari

În 1998, Valentino şi Giancarlo au vândut compania pentru 300 de milioane de dolari către grupul italian HdP, controlat de Gianni Agnelli (şeful Fiat). În 2002, compania Valentino, cu venituri de peste 180 de milioane de dolari, a fost vândută către Marzotto Apparel pentru 210 milioane de dolari. În 2007, designerul italian a anunţat că se va retrage complet începând chiar din ianuarie 2008. Ultima sa colecţie a fost una prêt-à-porter, prezentată la Paris la 4 octombrie 2007.

Viaţa după Valentino

Pentru ultima prezentare sub supravegherea lui Valentino, mai multe foste modele, precum Naomi Campbell, Claudia Schiffer şi Eva Herzigova, au urcat iar pe podium. Chiar dacă Valentino a renunţat la funcţia de director de creaţie al casei, implicarea sa a rămas constantă.

După retragerea creatorului, frâiele au fost preluate de Maria Grazia Chiuri şi Pier Paolo Piccioli, care se bucură de aprecieri din partea criticilor. „La un moment dat, părea că noţiuni tradiţionale pentru casa italiană, precum frumuseţea, fragilitatea şi caracterul romantic, se pierduseră odată cu retragerea lui  Valentino. Însă succesorii săi reuşesc acum să obţină un echilibru deloc forţat între menţinerea fanteziei şi caracterul accesibil pentru orice femeie modernă", scriu jurnaliştii „Vogue" despre colecţia pentru primăvară-vară 2012 a casei  Valentino.

INFO
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite