Un american a fost arestat pentru trafic cu fosile preistorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cetăţean american a fost arestat, miercuri, în Florida, acuzat de importarea ilegală a fosilelor dinozaurilor, printre care şi scheletul unui tiranozaur de 70 de milioane de ani, vândut recent la New York, anunţă AFP.

Eric Prokopi, în vârstă de 38 de ani,se prezenta ca fiind un "paleontolog comercial" şi a fost acuzat că, între 2010 şi 2012, a transportat ilegal către Statele Unite nu doar acest tiranozaur provenit din deşertul Gobi, ci şi un alt schelet de saurolophus angustirostris, dinozaur exportat ilegal, de asemenea, în Mongolia.

Acesta a cumpărat inclusiv un schelet de microraptor (n.r.: dinozaur de dimensiuni reduse care seamănă cu o pasăre) de la un cetăţean chinez şi l-a transportat în Statele Unite, procedând la fel şi cu alte schelete ale unor specii de dinozaur.


Procurorul din Manhattan, Preet Bharara, a discutat, miercuri, despre "piaţa neagră a fosilelor preistorice", subliniind că Prokopi călătorea în mod regulat în străinătate, cu precădere în Mongolia, şi falsifica documente pentru a trece cu bine de controlul de la vamă.

Din 1924, Monglia consideră fosilele o proprietate naţională, iar exportarea acestora este interzisă, notează AFP.

Tiranozaurul reconstituit de Prokopi fusese vândut pentru peste un milion de dolari, pe 20 mai, la New York.

Prokopi s-a apărat de acuzaţiile conform cărora ar fi un traficant internaţional, afirmând în cadrul unui comunicat că este, pur şi simplu, "un puşti din Gainesville care încearcă să-şi hrănească familia".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite