Toată lumea are bilet la „Noaptea Cercetătorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea anuală a ştiinţelor exacte a avut loc  vineri la Bucureşti, în faţa Bibliotecii Naţionale, dar şi la Sinaia, Piatra-Neamţ, Târgu-Mureş, Suceava şi Tulcea.

Incursiuni de neuitat în trecutul speciei umane. Observaţii astronomice cu telescoape performante. Experimente ştiinţifice haioase, al căror principal scop este acela de a le arăta tuturor că primul pas spre ştiinţele exacte poate fi făcut cu hotărâre chiar şi în joacă.  Toate acestea şi multe alte surprize te aşteaptă vinerea aceasta, începând cu ora 16.00, în faţa Bibliotecii Naţionale din Bucureşti, cu ocazia derulării unui eveniment fără pereche, „Noaptea Cercetătorilor 2012". Manifestări similare vor avea loc şi la Sinaia, Piatra-Neamţ, Târgu-Mureş, Suceava şi Tulcea.

„Noaptea Cercetătorilor" a avut loc zi în ultima vinere a lunii septembrie. Pentru toţi pasionaţii de ştiinţe şi descoperiri, revista „Ştiinţă&tehnică" a pregătit, în cadrul acestui eveniment, un program special.

Mai întâi, jurnalistul Adrian Nicolae va propune pentru „Noaptea Cercetătorilor" o fascinantă incursiune în trecutul speciei umane. Pe parcursul ultimilor 150 de ani, 99 la sută din informaţiile legate de apariţia lui Homo Sapiens, a strămoşilor săi şi a rudelor mai mult sau mai puţin îndepărtate au venit exclusiv din câmpul arheologiei. Fragmente de os, uneori de unelte sau vetre arhaice, schelete de cele mai multe ori extrem de alterate şi incomplete au fost singurele indicii care au adus un dram de lumină asupra misteriosului nostru trecut.

Astăzi, paleoantropologia cunoaşte un boom extraordinar datorită tehnologiei genetice, iar vechile teorii cu privire la evoluţia speciei umane au fost înlocuite una câte una.

Tot în spaţiul „Ştiinţă &tehnică" vei avea posibilitatea să testezi şi să te joci cu cele mai performante televizoare inteligente 3D, cu control gestual şi vocal, sau să participi la concursuri inedite cu premii.

Observaţii prin telescop şi experienţe casnice

Dacă cerul va fi senin, imediat după căderea nopţii, „Ştiinţă&tehnică" va pune la dispoziţie telescoape performante pentru observaţii astronomice, sub îndrumarea celui mai mare vânător de eclipse român, Cătălin Beldea, realizatorul rubricii de astronomie din revista „Ştiinţă&tehnică".

Beldea va prezenta, tot­odată, imagini în exclusivitate din timpul celor două experimente cu baloane spaţiale realizate de redacţia revistei (Stratospherium I, octombrie 2011 - record de altitudine est-european: 35,4 km; Stratospherium II, august 2012 - record european de zbor cu un balon meteorologic: 7 ore). În plus, va releva importanţa eclipselor de soare pentru ştiinţă şi va anunţa, în premieră, cel mai amplu astro-proiect S&T, care va avea loc în Australia, în această toamnă.

Experimentatul scriitor de ştiinţă Cristian Român, senior editor „Ştiinţă&tehnică", va improviza o serie de experimente haioase, prin care marile teorii din ştiinţe se vor demonstra cu ajutorul obiectelor casnice. Va fi de ajuns să construieşti jucării simple, din obiecte pe care le avem la îndemână (paie din plastic, bicarbonat, oţet, baloane, sticle, borcane, magneţi, sârme, baghete din lemn etc.) pentru a ilustra principii de bază din fizică, şi astfel copiii vor fi ajutaţi să pornească pe drumul ştiinţei.

Acelaşi Cristian Român te va invita la o călătorie prin sistemul solar. Cât de mare este planeta Marte? Dar Jupiter? Dar Uranus? Cât de mare este Soarele? După ce aflăm răspunsul exact la aceste întrebări, vom pleca în explorare. Vom coborî pe Lună, alături de misiunea Apollo 11. Vom coborî şi pe Marte, alături de roverele marţiene. Vom coborî şi pe Titan, împreună cu sonda Huygens. Vom vedea şi inelele lui Saturn, aşa cum ni le-a dezvăluit sonda Cassini.

Elita universităţilor coboară în stradă

În „formatul" actual, în România, „Noaptea Cercetătorilor" se sărbătoreşte de la începuturile sale, cu prezenţa neîntreruptă a multora dintre marile institute din România. Numărul participanţilor a crescut şi el permanent, astfel că, din 2010, în Bucureşti şi în multe alte oraşe din ţară peste 5.000 de tineri au ales să fie pentru o zi „Parteneri în Cercetare" cu colegii lor mai mari din elita cercetării ştiinţifice româneşti de la Universitatea Bucureşti şi de la Politehnică.
Conform unui obicei care tinde să devină o tradiţie, evenimentul a avut de fiecare dată un „patron" (Jules Verne, apoi Einstein). De data aceasta „Patron" va fi însuşi „Bozonul Higgs", proaspăt descoperit la CERN. 

Ce poţi face la „Noaptea Cercetătorilor"

- Discuţii live cu cercetători de la NASA, ESA şi CERN.
- Concerte-surpriză.
- Posibilitatea de a obţine pe Paşaportul pentru Ştiinţă viza de acces în toate „ţările", adică domeniile fierbinţi ale ştiinţei actuale.
- Posibilitatea de a te întâlni nu doar cu bozonul Higgs, „patronul" serii, ci şi cu particulele elementare care „au primit masă" de la el!
- Participarea interactivă la transmiterea online a evenimentului de către Radio 3 Net; poţi deveni „reporter de ştiinţă - generaţia următoare".
- Află cât mai multe despre ce înseamnă Cercetarea ştiinţifică pentru noi şi pentru celelalte ţări ale Uniunii Europene!
- Asistă la prezentări şi discuţii şi pune întrebări în spaţiul special al AGORA!
- Încearcă să „descoperi misterul"  unor experimente care se vor realiza pe loc.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite