Tendinţe 2012: natural şi artificial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La New York s-a dat startul săptămânilor de modă care stabilesc direcţiile vestimentare pentru sezonul următor de primăvară-vară. De la liniile minimaliste până la rochiile extravagante purtate în timpul zilei, designerii s-au întrecut în propuneri care au deraiat chiar şi de la propriul lor stil.

Industria modei, cu tot ceea ce cuprinde ea, îşi trăieşte unul dintre momentele de glorie anuale: săptămâna de modă. De la editori, modele, echipe de stilişti până la directori de creaţie şi designeri, toţi au programul stabilit pentru următoarea lună.

New York Fashion Week a început, ca de obicei, şirul evenimentelor de modă, unde nume importante ale industriei şi-au prezentat creaţiile care stabilesc tendinţele pentru primăvara şi vara anului următor. Săptămâna Modei de la Londra este în toi în acest weekend (16-21 septembrie), fiind urmată de cea de la Milano (21-27 septembrie), iar evenimentul de la Paris (27 septembrie - 5 octombrie) va închide momentul pentru care designerii s-au pregătit tot anul.

În cadrul Săptămânii de Modă de la Paris, considerată cea mai importantă, pentru că toate marile case de modă îşi prezintă colecţiile acolo, va participa şi designerul român Ingrid Vlasov. Este singurul creator român care este inclus în calendarul oficial al evenimentului de modă.  

În timp ce în Franţa procesul creatorului de modă John Galliano a ajuns la un verdict care îl obligă pe acesta să plătească daune în valoare de 13.500 de euro celor trei persoane pe care le-a jignit, la New York podiumurile au fost asaltate de cele mai diverse propuneri pentru următorul sezon.



Minimalist sau flamboaiant

Marc Jacobs şi-a prezentat colecţia plină de culori neon, forme minimaliste, elemente sport şi un aer complet tineresc. Designerul nu s-a dezis prea mult de ţinutele care l-au consacrat şi a propus simplitate prin excelenţă şi o imagine cât mai naturală, un crez vechi al lui Jacobs. Acelaşi designer a comentat săptămâna aceasta, pentru prima dată, zvonurile care privesc numirea lui ca director de creaţie la casa de modă Christian Dior. Presa internaţională relata intens în ultimele săptămâni despre negocierile prelungite dintre cele două entităţi, mai ales pentru că Jacobs ar fi cerut un salariu care depăşeşte opt cifre pe an.

Deocamdată, recenziile asupra colecţiei sale nu sunt la fel de îmbucurătoare precum cele din anii trecuţi, creaţiile lui Jacobs fiind asemănate cu cele ale lui Jil Sander.

În extrema opusă de Marc Jacobs s-a aşezat colecţia designerului Oscar de la Renta, omul care a reinventat rochia de seară. De la Renta a captat perfect optimismul sezonului într-o colecţie dominată de culori tari, materiale preţioase şi coafuri din alt secol. Părul modelelor a fost aranjat într-un mod „prerafaelit", cum descria editorul de modă Hamish Bowles pentru vogue.com. Designerul a propus forme generoase, materiale care sfidează perioada economică prin care lumea trece şi, per ansamblu, o feminitate cât se poate de curată, fără imixtiuni ale stilului androgin de vreun fel.

Lazaro Hernandez şi Jack McCollough de la Proenza Schouler au devenit mai sobri, chiar dacă este vorba de propuneri pentru un sezon ceva mai vesel. Cei doi s-au întors în timp, în anii '50, şi au apelat la rigiditatea hainelor şi a formelor şi la culori uşor mohorâte dintr-o perioadă în care clientela actuală nu s-ar regăsi. Ultimele colecţii ale celor doi s-au adresat unui public mai mult decât „cool", fapt pentru care analiştii de modă n-au putut stabili un „verdict" asupra colecţiei.

De la pop pe podium

Michael Kors a surprins, la rândul lui, cu referinţele sale, mult prea multe, la safari. Podiumul a fost „atacat" de modele îmbrăcate în culori extrem de puternice, pregătite parcă pentru o excursie prin peşteri. Phillip Lim a demonstrat că ştie cum arată o colecţie unitară, cu elemente neaşteptate prin tăietură sau croială, dar şi piese separate avantajoase oricărei ţinute.

Fosta cântăreaţă devenită designer, Victoria Beckham, n-a scăpat nici în acest sezon de gurile rele care i-au desfiinţat, mai mult sau mai puţin, aportul creativ. Deşi vedeta este recunoscută pentru apariţiile stilate şi extravagante, în ceea ce priveşte propunerile pentru sezonul următor, Victoria Beckham vede un viitor ceva mai „sportiv", lipsit de preţiozitate. Pielea a fost folosită din plin pentru rochii, pantaloni şi şepci, acestea din urmă fiind considerate cele mai nepotrivite alegeri ale designerului. Albastrul electric, portocaliul şi negrul au dominat colecţia pentru sezonul cald, lucru care a nelămurit, din nou, armata de analişti de modă prezentă la eveniment.

500 de oameni participă, în medie, la prezentarea unei colecţii în cadrul Săptămânii de Modă.

„Posh" design

Victoria Beckham, ex-Posh Spice, a intrat în breasla designerilor acum doi ani. Deşi prezintă în fiecare sezon, vedeta n-a reuşit, până acum, să primească recenzii pozitive în ceea ce priveşte creaţiile sale.

O româncă la Paris

image



Ingrid Vlasov va prezenta, pentru a cincea oară consecutiv la Săptămâna Modei de la Paris, colecţia sa pentru primăvară/vară 2012, pe 4 octombrie, în aceeaşi zi cu Chanel şi Valentino. Ultima sa colecţie prezentată la Paris, intitulată „A Queen", a fost o introducere în lumea de basm a unei regine din trecut, din prezent şi din viitor, Ingrid realizând hainele cu gândul la o făptură imaginară descrisă prin feminitate, tradiţie şi eleganţă. Semnătura designerului român este reprezentată de influenţele din foclorul şi arta tradiţională autohtonă. Până acum, Ingrid Vlasov a rămas fidelă axei alb-negru-nude, cu inserţii metalice şi aurii.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite