Şapte miliarde de pământeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia Terrei atinge un nou număr rotund. Precedentul a fost depăşit în urmă cu 12 ani. Suntem şapte miliarde de locuitori. Este pragul istoric pe care omenirea îl trece în aceste zile. Pagini realizate de redacţia Ştiinţă & Tehnică

Ultimul prag a fost trecut cu doar 12 ani în urmă. Atunci, la 12 octombrie 1999, pe Terra se năştea locuitorul cu numărul şase miliarde. Iar populaţia va continua să crească. Statisticile arată că vom fi nu mai puţin de nouă miliarde în anul 2042. Asta dacă, evident, rata naşterilor va urma cursul descendent prevăzut de specialiştii Organizaţiei Naţiunilor Unite (se estimează că rata creşterii populaţiei la nivel global va scădea cu 50% faţă de cea înregistrată în perioada 1959-1999).

În final, în jurul anului 2200, numărul locuitorilor planetei se va stabiliza, spun cercetătorii, undeva în jur de 10 miliarde, şi asta după ce vom cunoaşte un declin dramatic (doar cinci miliarde de locuitori) în preajma anului 2100. Ce spun însă, mai exact, datele despre trecutul, prezentul şi mai ales viitorul demografic al Terrei?

Primul miliard a fost înregistrat în 1800

În zorii agriculturii, acum circa 10.000 de ani, întreaga populaţie a Globului însuma doar cinci milioane de locuitori. După numai 8.000 de ani, în anul 1 d.Hr., numărul locuitorilor planetei crescuse la aproximativ 200 de milioane (unii specialişti înaintează cifre chiar şi de 300-600 de milioane), cu o rată a creşterii populaţiei de aproximativ 0,05%/an.

În anul 1000 eram 275 de milioane, pentru ca prima jumătate de miliard să fie atinsă în preajma anului 1650. Revoluţia industrială aduce însă un boom nemaiîntâlnit al creşterii numărului de locuitori. În 1800 planeta cunoştea primul miliard de locuitori. Al doilea a fost atins 130 de ani mai târziu (1930), al treilea după 29 de ani (1959), al patrulea după doar 15 ani (1974), pentru ca al cincilea să fie atins după 13 ani (1987). O simplă privire asupra datelor de mai sus ne arată că numai în secolul XX populaţia Globului a crescut de la 1,65 de miliarde la 6 miliarde.

Se estimează că numărul total al oamenilor care s-au născut pe Terra, începând de acum 50.000 de ani şi până în prezent, a fost de cel puţin 106 miliarde. Evident, datele sunt pur statistice şi se bazează, cel puţin până la apariţia primelor recensăminte, pe o creştere prezumtivă de 0,05%/an.

57 de milioane de chinezi, în anul 1 după Hristos

Primul recensământ datează de acum cel puţin 4.000 de ani şi este originar din China. Poate cel mai cunoscut recensământ antic  vine tot din China, din anul 2 d.Hr., şi este considerat unul dintre cele mai exacte din acele timpuri. Atunci, ca şi acum, populaţia majoritară a Terrei venea tot din Asia. Din cei 200 de milioane de locuitori estimaţi în anul 1 d.Hr., 57,67 de milioane trăiau în China.

Mult mai bine documentate, recensămintele moderne ne oferă o situaţie cât se poate de clară asupra momentului actual. Populaţia Globului creşte cu aproximativ 1,15%/an, asta însemnând o cifră de aproximativ 77-80 de milioane de locuitori în plus pentru fiecare an. Rata este într-o scădere considerabilă, vârful ei fiind atins în 1963, atunci când crescuse până la 2,19%/an.

Declinul acesteia va continua, susţin specialiştii în demografie, ea urmând să ajungă la mai puţin de 1% în 2020 şi sub 0,5% până în 2050.

Campionii şi liliputanii Terrei

Peste 19% din totalul populaţiei globale se află în China (circa 1,34 de miliarde de locuitori).

Peste 17% se regăsesc, conform ultimului recensământ, încheiat la 1 martie 2011, în India (1,21 de miliarde de locuitori). De altfel, se estimează că India va deveni lider global peste mai puţin de 10 ani, devansând China în topul ţărilor cele mai populate.

La polul opus se situează Insulele Pitcairn, cu doar 50 de locuitori (în total sunt doar patru familii: Christian, Warren, Young  şi Brown). Nu departe, cu o populaţie situată în jurul a 500 de persoane, se află Vaticanul.



În lume sunt 4.300 de culte

image

V-aţi întrebat vreodată câte religii există în acest moment pe Terra? Ei bine, numai în prezent există peste 4.300 de religii, prereligii, biserici, culte sau organizaţii care îi împart pe cei aproape şapte miliarde de locuitori ai planetei. Probabil că nu vom şti niciodată câte credinţe au fost răspândite pe Pământ, cu atât mai mult cu cât multe dintre ele au dispărut înainte de a fi consemnate în datele oficiale sau înainte măcar ca oamenii care le urmau învăţăturile să apuce să le propovăduiască printre semenii lor.

Şi pentru că religia este un aspect extrem de important al societăţii globale vă propunem o scurtă trecere în revistă a celor mai importante date legate de credinţele de pe Terra.

Creştinii, o treime din populaţie

Creştinismul este religia cu cei mai mulţi credincioşi



Creştinismul este religia care adună cei mai mulţi adepţi la ora actuală. Un raport ONU pe anul 2011 ne arată că pe Terra există nu mai puţin de 2.262.448.731 de creştini declaraţi, mai precis 33,32% din totalul populaţiei globale.

Locul doi în topul celor mai influente credinţe este ocupat de Islam, cu 1.426.592.072 credincioşi (21,01 %). Hinduismul ocupă locul al treilea cu 900.362.250 de adepţi, şi asta în timp ce pe locul patru se situează agnosticismul, cu aproape 800.000.000 de persoane (11,77%). Agnosticismul nu apare în multe dintre datele oficiale. El nu poate fi considerat o religie, motiv pentru care cei care susţin că nu pot proba existenţa divinităţii, deşi nici nu o neagă (ateism), nici nu o afirmă (deism), nu sunt trecuţi în statistici.

Budismul, religiile populare chineze şi credinţele tribale ocupă locurile următoare în topul celor mai practicate culte. Ateismul a adunat tot mai mulţi adepţi în ultimele decade, ajungând la circa 158 de milioane de locuitori din totalul populaţiei globului, cei mai mulţi dintre ei regăsindu-se în Japonia şi Europa.

6,2 miliarde de locuitori s-au declarat adepţi ai unei anumite religii.

158 de milioane de oameni sunt atei, cei mai mulţi fiind în Japonia şi în Europa.

Ascensiunea Islamului

Situaţia se poate schimba dramatic în viitorul apropiat. Pe fondul creşterii numărului de locuitori la nivel global, creştinismul pare să piardă tot mai mult teren în faţa Islamului, religia cu cea mai puternică ascensiune din ultimii ani.

image

Religia cu cea mai mare creştere a numărului de adepţi este Islamul



Dacă în ţările non-musulmane, rata creşterii populaţiei este de doar 1,12%, în ţările musulmane aceeaşi rată creşte până la 1,8%. În plus, Islamul este religia cu cea mai mare rată de creştere a numărului de adepţi, 1,84% pe an, urmată de religia Baha cu 1,7%. Creştinismul se află doar pe locul al şaselea în lume, cu o rată de creştere a numărului de credincioşi de doar 1,32% pe an.

Conform unui raport dat publicităţii de Carnegie Endowment for International Peace, dintre cei aproximativ 8 miliarde de locuitori ai planetei care vor exista peste aproximativ 20 de ani, peste 25% vor fi musulmani. Paradoxal, după atacurile de la World Trade Center, numărul persoanelor care şi-au schimbat religia adoptând Islamul a crescut simţitor. Numai în Marea Britanie, aproximativ 20.000 de persoane se convertesc la Islam în fiecare an. Acelaşi raport indică faptul că în anul 2050, pe Terra vor exista nu mai puţin de 2,63 miliarde de musulmani, faţă de 3,6 miliarde de creştini.

Mai mulţi atei

Ateismul pare să adune mai mulţi adepţi în rândul populaţiei. Dacă în Statele Unite ale Americii, spre exemplu, doar 4% din populaţie a declarat că nu crede în Divinitate (categorie care îi include pe atei şi pe agnostici), în Suedia procentul este de nu mai puţin de 85%. 80% din cetăţenii danezi afirmă că nu au nicio religie, în timp ce 60% din finlandezi susţin acelaşi lucru. 65% din japonezi s-au declarat atei sau agnostici.

98,9% din români spun că sunt creştini

În topul ţărilor în care domină creştinismul conduce detaşat Vaticanul, cu 100% de romano-catolici în rândul populaţiei (500 de locuitori), situaţie întâlnită şi în Panama şi Samoa.

Pe locul următor se situează România, cu 98,9% creştini (86,8% ortodocşi, 6,5% protestanţi, 4,7% romano-catolici şi 0,9% greco-catolici). Cu 18.817.975 de credincioşi, la care putem adăuga şi circa 720.000 din Republica Moldova, Biserica Ortodoxă Română este cea de-a doua din lume ca mărime, după Biserica Ortodoxă Rusă.

100% dintre locuitorii Arabiei Saudite s-au declarat islamici. În Afganistan, 99,99% dintre cetăţenii acestei ţări sunt musulmani. Budismul predomină în Cambodgia (96%) şi în Thailanda (94,6%), iar hinduismul este majoritar în Nepal (86,5%) şi în India (82%).

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite