Şampania campioană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armand de Brignac, cea mai bună şampanie din lume, a fost prezentată la Bucureşti de Jean-Jacques Cattier, şeful casei producătoare. Ambiţia unor enologi din tată-n fiu de a produce cea mai fină băutură a fost răsplătită de „FINE Champagne Magazine“, şampania Armand de Brignac luând coroniţa în 2010.

Câţiva dintre cei mai autorizaţi degustători au desemnat spumantul Armand de Brignac Brut Gold drept cea mai bună şampanie pentru anul 2010. O surpriză, poate, dacă ne gândim că brandul, deşi înregistrat încă din anii '40 ai secolului trecut, fusese lansat pe piaţă abia în 2006.

Însă, doar la prima vedere, pentru că, în momentul în care vezi cine se află în spatele acestei etichete, începi să înţelegi de ce acest produs a devansat nume mult mai cunoscute, precum Dom Perignon, Mumm, Roederer, Deutz sau Pol Roger. Iar când descoperi că încă două produse ale aceleiaşi crame se regăsesc în primele 30 de poziţii ale clasamentului întocmit de publicaţia finlandeză „FINE Champagne Magazine", prima pornire e să vrei să ştii mai multe despre Casa Cattier.

AMESTEC DE TREI RECOLTE

Îţi poţi satisface pe deplin curiozitatea dacă ai privilegiul de a-l întâlni pe Jean-Jacques Cattier, sosit în România la începutul acestei luni. Reprezentantul unei familii vechi şi faimoase în branşă e gata să dezvăluie câteva dintre secretele care stau la baza şampaniei Armand de Brignac.

În cramele din regiunea Champagne, sticlele trec printr-un proces de învechire lentă de circa trei ani



„În fiecare an, eu şi fiul meu Alexandre vizităm cele mai bune podgorii aflate în trei dintre cele mai faimoase zone din regiunea Champagne Marne: Montagne de Reims, unde se află şi satul nostru Chigny-les-Roses, Côte des Blancs şi Vallée de la Marne. Din podgoriile clasificate Premier Cru sau Grand Cru selectăm doar strugurii al căror caracter şi a căror calitate ne vor permite să creăm acest cuvée special: un amestec rafinat de trei recolte distincte, reprezentând echilibrul perfect între putere şi delicateţe", precizează Jean-Jacques Cattier.

ÎNVECHIRE LA ADÂNCIME

Deţinătoare de podgorii în regiunea Champagne încă din 1763, prestigioasa Casă Cattier din Chigny-les-Roses a început să producă şi să comercializeze spumante sub nume propriu din 1918. În 1951, proprietarii reuşesc o mutare remarcabilă, achiziţionând Clos du Moulin, o parcelă de numai 2,2 hectare, dar un nume de referinţă pentru întreaga regiune.

image

Jean-Jacques Cattier (67 de ani), la a treia vizită în România

Ca o paranteză, cu 92 de puncte, şampania Clos du Moulin, un asamblaj realizat din struguri din soiurile Chardonnay şi Pinot Noir recoltaţi doar din respectiva parcelă, a ocupat locul 27 în clasamentul menţionat, o poziţie mai mult decât onorabilă dacă te gândeşti că în concurs au fost peste 1.000 de probe.

Armand de Brignac, „perla" Casei, este produsă şi îmbuteliată prin metode tradiţionale riguroase, cu ajutorul a opt artizani, supravegheaţi de enologii Jean-Jacques şi Alexandre Cattier, tată şi fiu. Pentru a fi respectate standardele de excelenţă, sticlele de şampanie Armand de Brignac sunt lăsate la învechit în cramele Cattier  -  printre cele mai adânci din regiunea Champagne. Astfel, la o adâncime de peste 30 de metri, îmbătrânirea lentă este asigurată de temperatura joasă constantă.

ETICHETE DIN COSITOR

Marca Armand de Brignac, deţinută în coproprietate cu firma Sovereign Brands din New York, este una exclusivistă din toate punctele de vedere. Strugurii din care se produce şampania sunt recoltaţi de pe terenuri speciale, reunite sub denumirea Clos Yons. Sticlele în care este îmbuteliată sunt, la rândul lor, nişte opere de artă, inspirate de creaţia designerului francez Andre Courreges.

„Sticla Armand de Brignac este unică în lume - un vas auriu opac (argintiu pentru Blanc de Blancs şi roz-auriu pentru Rosé) decorat cu etichete din cositor lucrate manual. Nu există nicăieri hârtie pe ambalajele noastre, iar sticlele sunt, cu siguranţă, remarcate pe orice raft", spune Jean-Jacques Cattier. De menţionat că şampania Brut Gold (compusă din 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir şi 20% Pinot Meunier) a fost lansată în 2006, iar doi ani mai târziu au apărut celelalte două etichete, Brut Rosé (50% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier şi 10% Chardonnay) şi Blanc de Blancs (100% Chardonnay).

Ca un produs care se respectă, Armand de Brignac deţine şi titlul de cea mai scumpă şampanie. În iunie 2011, o sticlă tip Midas (cu o capacitate de 30 de litri) a fost achiziţionată într-un club londonez cu o sumă care ne scuteşte de orice comentariu, circa 140.000 de euro. Asta după ce, cu câteva luni mai devreme, Mark Cuban, proprietarul clubului de baschet Dallas Mavericks, plătise 90.000 de dolari pe o sticlă tip Nabucodonosor (15 litri), pentru a sărbători triumful în NBA.

"Armand de Brignac nu este menit să eclipseze un eveniment, ci să îl aniverseze cu un toast demn de aceste momente deosebite."
Jean-Jacques Cattier
producător

Cele mai bune şampanii din lume în 2010

1    Armand de Brignac - 96 puncte
2    Dom Perignon - 95 p.
3    Mumm Cuvee R. Lalou - 94 p.
4    Roederer Cristal - 94 p.
5    Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill - 94 p.
6    Egerie de Panner - 94 p.
   Dom Perignon Rose - 93p.
   Jacquart Blanc de Blancs - 93 p.
9    Roederer Cristal Rose - 93 p.
10  Chartogne-Taillet Fiacre -  93 p.

*Sursa: FINE Champagne Magazine

Tehnică rar folosită

În procesul de îmbătrânire, fiecare sticlă este răsucită manual, dopul fiind îndepărtat tot manual de către un artizan.

Cifra norocoasă a Casei Cattier

Pentru producătorul şampaniei Armand de Brignac, 3 pare să fie o cifră care îi aduce noroc. Actualul preşedinte al firmei, Jean-Jacques Cattier, este al treilea copil al familiei. Cele mai multe şampanii sunt create din trei soiuri de strugure - Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Totodată, produsele Cattier, printre care şi şampania Armand de Brignac Brut Gold, reprezintă un amestec din producţia a trei ani diferiţi, metodă prin care producătorul caută să compenseze eventualele deficienţe ale unui an (aciditate, arome, corpolenţă).

Vinul săptămânii: Pinot Noir Anima 2007

Dacă ar fi să-l judeci după culoare, acest Pinot Noir (13,5% vol. alc., sec, prod: Domeniile Săhăteni) ar înşela chiar şi un ochi avizat, el virând spre cărămiziu, cu sclipiri rubinii. În schimb, nasul identifică acea tentă mai sobră de piele, condiment şi cutie de lemn, tipică, de mare clasă. Gustul trimite mai mult spre cacao, iarbă, cappuccino şi ciuperci, decât spre fructe roşii, acest tip de nuanţe fiind simţite mai mult. Textura sa este granulată de taninii care dau în final note de vanilie, condimente, prune şi nucă. Degustat de editorii vinul.ro, Pinot Noir Anima a primit 86 de puncte, încadrându-se astfel în categoria vinurilor de recomandat. Pinot Noir Anima 2007 poate fi achiziţionat din magazine sau de pe portalurile online specializate în comerţul cu vinuri la preţul aproximativ de 75-80 de lei.

ABC-ul vinului

Licoros - vin cu o concentraţie în alcool care poate ajunge până la 22 %, care are mai mult de 50 de grame de zahăr la litru şi care nu conţine alcool adăugat. Provine din struguri supramaturaţi, cu un conţinut ridicat de zahăr, obţinuţi fie prin deshidratarea naturală a strugurilor, pe vrej sau, după recoltare, pe un pat de paie, fie prin îngheţarea strugurilor pe vrej, fie prin botritizare, adică atacarea boabelor de un mucegai nobil. Cele mai cunoscute sunt vinurile de Sauternes, Eiswein-urile ţărilor germanice şi cele de Tokaji.

Limpiditate - termen folosit în definirea caracterului vizual al vinului. În general, vinul trebuie să fie cât mai transparent posibil. În caz contrar, ar putea fi vorba de o problemă, care se va simţi pregnant în degustare.

Macerare - procedeu folosit preponderent în producerea vinurilor roşii, care constă în menţinerea contactului între must şi strugurii zdrobiţi pentru că viitorul vin să preia culoarea şi taninurile din pieliţele strugurilor. Dacă pentru vinurile simple o macerare de şase zile este suficientă, pentru cele fine destinate învechirii macerarea poate depăşi termenul de trei săptămâni.

Magnum - Sticlă cu o capacitate dublă decât cea normală. S-a remarcat că vinul roşu are o evoluţie mai lentă şi îşi poate conserva mai bine calităţile pe termen mai lung cu cât recipientul este mai mare. Este motivul pentru care vom regăsi mai des vinurile roşii în sticle magnum decât vinuri albe. Pe timpul învechirii în sticlă, vinul este gazda unor diverse fenomene, în contact cu volumul de aer aflat între vin şi dop. De aceea, raportul dintre cantitatea de aer şi cea de vin joacă un rol important în evoluţia unui vin păstrat la sticlă.

Maturare - Procedeu folosit în special pentru vinurile de calitate, care durează de la prima separare a vinului de drojdii până la îmbuteliere. Se poate realiza în orice tip de recipient - budane mari, cisterne din metal sau beton - , cu condiţia ca vinului să i se asigure o aerare controlată. Totuşi, pentru vinurile mari, şi în special cele roşii, se recomandă folosirea baricurilor, adică a butoaielor din lemn de stejar cu capacitate redusă, la care pătrunderea aerului prin porii doagelor este lentă, dar constantă.

Merlot - unul din cele mai apreciate vinuri roşii de calitate superioară, intens colorat şi bine echilibrat, obţinut din soiul de struguri cu acelaşi nume, originar din Franţa (Bordeaux). În amestec cu alte vinuri roşii, cu un conţinut mai mic de zaharuri şi substanţe colorante, contribuie la îmbunătăţirea calităţii acestora. Bine acomodat în România, Merlot a devenit cel mai răspândit soi roşu în ţara noastră.

image
Vinul săptămânii: Pinot Noir Anima 2007
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite