Revoluţia iPod

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 23 octombrie se împlinesc 10 ani de când un aparat minuscul a început să schimbe modul în care oamenii ascultă muzică.

În urmă cu 10 ani, pe 23 octombrie 2001, Steve Jobs anunţa lansarea pe piaţă a unui produs revoluţionar ce avea să schimbe modul în care ascultăm muzică. iPod-ul promitea „1.000 de cântece în buzunarul tău" şi avea să fie piatra de temelie a ascensiunii fulminante a companiei Apple. Apariţia gadgetului care s-a transformat într-un accesoriu „fashion" a venit după decenii în care muzica s-a ascultat doar de pe casete sau CD-uri. Cu doar trei ani înainte, în 1998, apăruse primul aparat care permitea ascultarea melodiilor fără suporturi externe. În trei ani, piaţa s-a lărgit, lider în vânzările de mp3 playere fiind Sony Walkman.

Gadgetul care a fascinat milioane de utilizatori la nivel global a pornit la drum printr-o colaborare dintre Apple şi PortalPlayer, o companie care se ocupa deja cu fabricarea de instrumente audio portabile. Ce aducea nou? Un design plăcut şi o capacitate de stocare mai mare. Primul iPod Classic avea o memorie de doar 5 GB şi putea fi conectat la calculatoare prin intermediul unei mufe FireWire, destul de rară pe sistemele care nu erau Mac. Nişa iniţială s-a mărit de la an la an, sute de milioane de persoane având acum în buzunar una dintre versiunile de iPod.

Primele gadgeturi de acest fel se evidenţiau prin butonul de control - rotiţa centrală prin care utilizatorii explorau melodiile pe ecranul alb-negru. Evoluţiile gadgetului au transformat elementul mecanic într-unul cu senzor, iar ecranul a fost înlocuit în 2004 cu unul color. Iniţial, în România, iPod-ul era privit cu reticenţă, mai ales din cauza preţului său mult peste cel ale dispozitivelor audio de pe piaţă.

Microbul

Tudor Vedeanu este unul dintre vechii fani ai gadgetului produs de Apple. A făcut cunoştintă cu produsele gigantului american în 2004, an în care a creat, împreună cu Alexandru Cioba, un forum al pasionaţilor de Mac din România. iPod-ul a ajuns la el în acelaşi an, la scurt timp după achiziţionarea calculatorului PowerMac G5. „Acum folosesc un Mac Mini şi un iPad, mai am alte şase Mac-uri de diverse generaţii, două iPod-uri şi diverse mărunţişuri marca Apple", spune Tudor. La şapte ani de la primul contact cu Apple, acesta crede că iPod-ul „nu a fost niciodată doar o cutiuţă cu căşti, ci o combinaţie de ­hardware, software şi un pachet de servicii de calitate".

Tudor a devenit repede un împătimit al gadgeturilor produse de compania lui Steve Jobs. „Pentru mine, pasiunea pentru Apple şi pentru iPod a apărut când am văzut că produsul şi-a depăşit rolul pentru care a fost creat şi a devenit parte din rutina mea zilnică", spune bărbatul. Ceea ce-l atrage la produsele companiei americane este atenţia la detalii, care le conferă acestora un strop de umanitate, „cum e acel LED de la notebook-urile actuale care, în starea de hibernare, pâlpâie cu frecvenţa respiraţiei umane din timpul somnului". Avantajele gadgetului iPod în faţa altor playere de pe piaţă sunt greutatea mai redusă a gadgetului, uşurinţa de a-l utiliza, interfaţa grafică ergonomică şi sincronizarea automată cu magazinul online iTunes, care a uşurat transferul fişierelor.

Fani pe viaţă

Cel care a creat împreună cu Tudor Vedeanu forumul macuser.ro, Alex Cioba, a fost şi primul care a deschis un grup de discuţii despre produsele Apple, în 2002. Pentru el, contactul iniţial  a avut loc în 1990, pe vremea studenţiei, când la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca au venit ajutoare. Atunci a pus mâna pe primul computer, un Macintosh Classic monocrom. Peste trei ani bărbatul avea să-şi cumpere primul Mac şi să devină şi comerciant al produselor Apple. În 18 ani au trecut peste el 30 de modele de Mac, iPad şi un iPod Touch.

Pentru Alex Cioba un aspect important a fost calitatea sunetului. „Legendele" spun că apreciata claritate a melodiilor vine şi din faptul că Steve Jobs nu auzea foarte bine, cerând ca iPod-ul să aibă un volum mai mare decât al altor produse similare de pe piaţă. Tânărul consideră că , iPod-ul a schimbat lumea muzicii, iar succesul produselor Apple poate fi explicat prin uşurinţa utilizării. Ca vânzător de astfel de gadgeturi, acesta spune că nu i s-a întâmplat vreodată ca cineva să se întoarcă „disperat" să returneze vreun iPod, telefon sau computer şi să ceară banii înapoi.

Accesoriu fashion

Mulţi consideră că un fan Apple nu-şi cumpără doar un singur produs, ci îşi creşte „recolta" în fiecare an. Constantin Barbu este un jurnalist pasionat de tehnologie, care a avut primul contact cu Apple printr-un iPod Classic de 120 GB, în 2008. În prezent, acesta deţine un iPhone 4, un iPod Nano şi un MacBook Pro de 15 inci. Constantin consideră că produsele Apple sunt potrivite celor care doresc să aibă mai mult timp, deoarece funcţionează cum trebuie şi nu te fac să pierzi minute bune remediind defecţiuni: „Computerele şi gadgeturile trebuie să fie unelte care să-ţi permită să te exprimi sau să lucrezi eficient. Nu sunt un scop în sine, iar Apple a înţeles asta". Jurnalistul consideră că Apple este compania de astăzi datorită micului gadget muzical. „iPod-ul a fost unul dintre primele playere mainstream, adresate omului de rând. A fost şi este un aparat frumos, un fashion statement, care funcţionează foarte bine şi este extrem de durabil."

"iPod-ul nu a fost niciodată doar o cutiuţă cu căşti, ci o combinaţie de hardware, software şi un pachet de servicii de calitate.''
Tudor Vedeanu  cofondator macuser.ro

Ce este mp3-ul?

Formatul mp3, care poate fi stocat pe iPod, este un fişier electronic ce reprezintă o compresie a sunetului digital. Avantajul principal este dat de posibilitatea de a păstra înregistrări audio în medii de stocare digitale, folosind un spaţiu redus.

Lucruri mai puţin ştiute

- Melodia cu numărul 10 miliarde a fost descărcată la 24 februarie 2010 de Louie Sulcer. Bărbatul în vârstă de 71 de ani a ales melodia „Guess Things Happen That Way", a lui Johnny Cash. Sulcer a primit ca bonus un voucher în valoare de 10.000 de dolari, pe care să-i cheltuiască pe iTunes. Suma este suficientă pentru a umple doar 25% din cei 160 GB de pe un iPod Classic.
- Una din patru melodii vândute în SUA este descărcată prin iTunes. Un adolescent a descărcat ilegal, în medie, 800 de melodii pentru iPod-ul său. În 2006, pirateria crescuse cu 47% faţă de anul precedent, ajungând la 5 miliarde de descărcări ilegale. 
- Preţul melodiei „Who Let the Dogs Out?" în 2003 era de 0,99 de cenţi în 2003, în timp ce în 2010 costa 1,29 dolari.
- Vânzările trupei Ting Tings au crescut cu 2.184%, după ce melodia „Shut Up and Let Me Go" a fost folosită într-o reclamă la iPod.

Cum s-a născut gadgetul care a transformat Apple într-o legendă

Steve Jobs s-a ocupat personal de pregătirea iPod-ului

În spatele iPod-ului nu stă doar Steve Jobs, ci şi un inginer aproape necunoscut. Ben Knauss a fost angajat de Apple în 2001, după ce acesta a părăsit PortalPlayer. Înainte de a fi cooptat în echipa condusă de Jobs - revenit la conducerea companiei în 1996 - Knauss avea în cap ideea unui mp3 player care ar putea fi conectat la un magazin online de muzică. Abia la Apple a putut să-şi pună ideea în aplicare.

Potrivit celor spuse de inginer, Steve Jobs a fost 100% implicat în crearea gadgetului. „La începutul proiectului, Steve ţinea şedinţe o dată la două-trei săptămâni, iar după ce primele prototipuri au fost construite, şedinţele au devenit zilnice", a spus Knauss, citat de presa americană. Echipa a realizat un dispozitiv tehnic excelent, dar Jobs a fost cel care i-a dat forma zveltă ce l-a consacrat. Cu toate acestea, la câteva săptămâni înainte de lansarea oficială, iPod-ul părea un proiect mort, deoarece consuma bateria în doar trei ore, chiar şi atunci când nu era pornit. Efortul colectiv al inginerilor a făcut ca problema să fie remediată şi ca, în momentul lansării, să fie prezentat un dispozitiv de ascultat muzică ce a făcut istorie.

Vânzări impresionante

Puţină lume ştie şi istoria numelui iPod. Un copywriter independent a propus acest nume, inspirându-se din filmul „2001: Odiseea spaţială". „Open the pod bay door, Hal!" (trad. - „Deschide uşa compartimentului, Hal!"), a fost replica memorabilă care i-a inspirat pe creatorii gadgetului. Aceştia au observat legătura din film dintre naveta-mamă şi diferitele compartimente ataşate ei, asemănătoare legăturii dintre gadgetul Apple şi calculatoarele personale. Numele a fost însă şi motiv de proces. O companie din New Jersey (SUA) a dat în judecată Apple pentru că folosea deja denumirea pentru reţeaua sa de internet. Litigiul s-a încheiat cu victoria Apple, care a primit drepturi integrale asupra numelui în 2005.

Cifrele de vânzare ale iPod-ului au fost impresionante în ultimii zece ani. La două luni după lansare, dispozitivul se vânduse în 125.000 de exemplare. 2004, anul de lansare a celei de-a patra generaţii de iPod Classic şi a primului iPod Mini, a fost unul de creştere explozivă. În ianuarie se vânduseră 2 milioane de exemplare, iar până în decembrie cifra ajunsese la 10 milioane. În total, în cei zece ani de vânzări, Apple a vândut 300 de milioane de unităţi.

De la fonograf la iPod

În Evul Mediu, saloanele de pe lângă curţile imperiale erau singura posibilitate de a asculta muzică. Câteva invenţii au transformat muzica într-o experienţă personală, aproape intimă. Iată cele mai importante invenţii din industria muzicii:

- Fonograful - a fost inventat în 1877 de Thomas Alva Edison. Acesta a conectat un ac la diafragma telefonului, iar vocea lui trimitea vibraţii acestuia, în timp ce o folie de aluminiu era zgâriată pentru a produce sunetul. Primele cuvinte înregistrate vreodată au fost „Mary avea un miel mic, iar blana lui era albă ca zăpada. Şi oriunde se ducea Mary, sigur se ducea şi mielul".
- Gramofonul - în 1888, inginerul german Emile Berliner a patentat această invenţie care folosea discuri plate pentru a transmite sunetul. Plăcile de vinil au fost suportul muzical favorit pentru mulţi ani.
- Radioul cu tranzistori portabil - a venit pe piaţă în 1954, fiind primul aparat pe care puteai să-l pui în buzunar şi să asculţi muzică.
- Philips Compact Casette - lansată în 1965 - a fost creată iniţial pentru înregistrări. Mai târziu, Philips a oferit şi o selecţie de muzică, iar dispozitivele care foloseau casete au dominat industria muzicală pentru următorii 20 de ani.
- Sony Walkman - Sony era campioana miniaturizării, iar acest lucru l-a demonstrat în 1979 cu Walkman-ul. Aparatul avea o pereche de căşti şi costa aproximativ 240 de dolari. Milioane de exemplare au fost vândute, fiind al doilea cel mai popular gadget din istorie, după Apple iPod.
- CD Playerul - în 1982, Sony şi Philips au lansat aproape în acelaşi timp aparatul ce avea să arunce casetele la gunoi, CD-urile permiţând stocarea mai multor melodii şi o claritate crescută.
- SaeHan MPMan F10 - un nume aproape necunoscut - a fost, în 1998, primul mp3 player care nu folosea suporturi externe. Doar opt melodii puteau fi însă stocate.
- iPod - după apariţia pe piaţa electronicelor muzicale a mp3 playerelor, Apple a lovit în 2001 printr-un dispozitiv frumos, elegant şi cu o capacitate de stocare mare. Preţul iniţial a fost de aproape 400 de dolari.

image

Click pentru a mări

info info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite