VIDEO Răsfăţ în Poiana Narciselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O zi în poiana înflorită din lunca râului Dâmbovnic este o plăcere simplă şi necostisitoare. Timp de trei săptămâni, luminişul din lunca râului Dâmbovnic e învăluit în parfumul narciselor. Coprinele, cum le zic localnicii, înfloresc la început de mai şi ţin până în iunie.

Pentru cei care trec prin zonă sau pentru cei care stau relativ aproape, un drum până la Negraşi este o plăcere specială.

La fiecare început de mai, poiana cu narcise de la marginea comunei argeşene se transformă într-o simplă şi încântătoare simfonie a naturii, o oază de linişte pentru care merită să înduri chinul drumului peticit de gropi. Dacă vii pe autostradă, sunt 46 de kilometri de la Piteşti.

Greul începe după ce ieşi de pe A1, pe la kilometrul 80, când faci dreapta spre Teiu. Craterele de pe şosea te cam descurajează, ce-i drept, dar, după ce încep să curgă câmpurile de rapiţă, parcă mai uiţi de asfaltul ciuruit.

Valurile galbene întinse de-o parte şi de alta a şoselei te îndeamnă să te opreşti puţin să iei o gură de aer curat şi să asculţi foşnetul uşor al florilor mângâiate de vânt.

Coprinele din Negraşi pot fi admirate până în iunie



Ici-colo, printre lanurile viu colorate, zăreşti şi câte o stupină colorată. „D-aici, din câmpurile de rapiţă, iese cea mai bună miere. E fină şi, chiar dacă miroase uşor a varză, nu e dulce ca altele, să te usture limba; e taman potrivită la gust şi faci din ea o grămadă de leacuri pentru ficat, pentru  splină, pentru oase, pentru  rinichi şi câte şi mai câte!", spune tanti Maria, una dintre bătrânele din comuna Teiu.

Călătorie prin „oceanul" galben

Treci de câmpurile de rapiţă şi te strecori printre cirezile de vite ce înaintează în voie pe şoseaua proastă, ca să ieşi din Teiu spre Negraşi. Şirurile de case rămân în urmă şi se zăreşte alt „ocean" de rapiţă. Te uiţi în stânga, te uiţi în dreapta, nici urmă de narcise! "Mai e de mers cam un sfert de ceas pe câmp, până la plopi. Acolo e poieniţa, dar nu s-au deschis decât două-trei flori.

image

La noi, la Negraşi, coprinele înfloresc mai târziu, dar ţin mai mult ca-n alte părţi!", ne explică un localnic. De la vizita noastră, la începutul lunii, vremea s-a mai încălzit, astfel că poiana s-a umplut de flori, iar zilele acestea puteţi admira narcisele în toată splendoarea lor. În sfârşit, ajungem în lunca râului Dâmbovnic, la luminişul dintre plute. Linişte deplină, nici măcar o adiere de vânt! Doar un fazan brun-roşcat taie cât ai clipi câmpul înflorit.

Câmpul cu flori miroase a primăvară



Covorul plin de flori

Poiana de la Negraşi, declarată rezervaţie naturală în 1966, este ocrotită pentru valoarea ştiinţifică deosebită a speciei şi pentru valoarea peisagistică a covorului de narcise. Datorită poziţiei sudice a localităţii, narcisele care cresc în poieniţa dintre plute (Narcissus stellaris) înfloresc la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai şi se menţin în floare până aproape de iunie.

Sărbătoarea narciselor

Când se deschid, florile fragile au o coronulă cu margini roşii şi petale de culoarea untului. Localnicii le spun coprine pentru că au tulpinile mai subţiri şi frunzele mai înguste decât alte soiuri. La începutul lunii mai, în poiană a avut loc Sărbătoarea narciselor, eveniment organizat în fiecare primăvară în comuna argeşeană.

image

Lacul Fitofagu se află la o distanţă de patru kilometri de Negraşi



La vreo patru kilometri de Poiana Narciselor, după un drum anevoios printr-o zonă mai aridă decât drumul până la luminişul dintre plopi, Lacul Fitofagu e foarte căutat de pescari. O seară de mai pe malul apei încheie în mod fericit o zi de desfătare în Poiana cu Narcise.

Lacul de la Bârlogu are o suprafaţă de 30 de hectare şi este populat permanent cu biban, caras, ştiucă, somn, oblete şi cteno. Dar, atenţie, aici se poate pescui numai pe timpul zilei, cu cel mult patru unelte (lansete şi undiţe), iar la crap şi cteno se pescuieşte după metoda catch and release (prinde şi eliberează), cantitatea de peşte pe care o poţi lua acasă fiind de maximum cinci kilograme. În schimb, la caras şi biban se poate pescui fără limite. Pe malul bălţii există un restaurant, parcare şi toalete ecologice.

80 de lei este taxa de pescuit pe Lacul Fitofagu.

Camping modern, la vară

LOCALIZARE. Comuna Negraşi se află în partea de sud-est a judeţului Argeş, la 45 de kilometri de Piteşti şi la 30 de Costeşti. De la Bucureşti sunt 192 de kilometri de parcurs.

ACCES. Din Piteşti poţi veni pe Autostrada A1, iar la kilometrul 80 o iei spre Teiu, iar de aici mai sunt 26 de kilometri. O altă variantă este drumul prin comuna Bradu.

CAZARE. Deocamdată, nu prea aveţi unde să înnoptaţi. Varianta cea mai bună este să veniţi pentru câteva ore sau să veniţi cu cortul pentru un weekend de pescuit la Bârlogu. Din vară, pe malul lacului va fi dat în folosinţă un camping modern, unde o noapte de cazare pentru două persoane va costa 100 de lei.

AGREMENT. Pe lângă drumeţii şi pescuit, merită o oprire la Casa memorială din comuna Teiu a criticului şi poetului Vladimir Streinu, condamnat de comunişti pentru uneltire şi aruncat în închisoarea de la Jilava. Tot aici este amenajat şi muzeul sătesc.

INFORMAŢII. Mai multe date despre Negraşi găsiţi pe site-ul cj.arges.ro.

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite