O nouă descoperire arheologică ar putea zgudui din temelii creștinismul: ”Iisus n-a înviat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niște arheologi care explorau un mormânt creștin din secolul I d.Hr. au descoperit o inscripție pe capacul unui sicriu care, cred ei, ar putea demonstra că acela este locul în care se odihnește Iisus.

Cu ajutorul unui roboțel, James Tabor și Simcha Jacobovici au pătruns într-un mormânt și au descoperit în interiorul acestuia mai multe osuare din secolul I d.Hr. Pe capacul unuia dintre aceste osuare era scris în limba greacă: "Divine Iehova, Înalță-te!".

Un alt osuar descoperit are încrestat un desen cu un pește care are ceva în gură, făcându-se referire la povestea lui Iona și a balenei, una dintre primele pilde din Biblie. Semnul lui Iona, așa cum e menționat de Iisus, a fost interpretat ca un simbol al învierii sale.

Cei doi cercetători spun că inscripțiile descoperite aici par să susțină ipoteza că acesta este locul în care se odihnește cu adevărat Iisus.

image

Ei susțin că ambele cavouri fac parte din același complex care se poate să fi fost proprietatea lui Iosif din Arimateea. Acesta, potrivit Scripturii, a fost cel care l-a îngropat pe Iisus.

Dacă într-adevăr lucrurile stau așa, Iisus n-a înviat, așa cum ne spune Biblia, ci a rămas în cavou și a putrezit asemeni oricărui alt om, spun arheologii.

"Inscripția are ceva de-a face cu învierea morților, ori a celor decedați în osuar, ori probabil e o expresie a credinței în învierea lui Iisus", a declarat Tabor.

Dacă semnele sunt creștine, aceste gravuri reprezintă cele mai vechi dovezi arheologice ale existenței creștinismului, transmite Daily Mail.

Cavoul este datat înainte de anul 70 d.Hr., când locuitorii Ierusalimului au încetat să mai folosească osuarele, pentru că orașul le-a fost distrus de romani.

Descoperirea s-a făcut la câteva zeci de metri de cavoul în care se spune că este îngropată familia lui Iisus. Acel mormânt a creat multă vâlvă în anii 1980.

Pe atunci, au fost lansate tot felul de teorii. Una dintre ele susținea că Iisus a fost îngropat lângă Maria Magdalena, femeia cu care el ar fi fost căsătorit și cu care ar fi întemeiat chiar o familie. Mai mulți teologi și arheologi au considerat teoria "o prostie" și au pretins că asemenea presupuneri sunt nefondate.

Aceste informații apar în cartea intitulată "Descoperirea lui Iisus: o nouă descoperire arheologică arată adevărul despre nașterea creștinimsului". Un documentar cu același subiect va fi realizat de Discovery Channel.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite