„Ne distrăm regândind ce aruncă oamenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful designerilor de la TerraCycle, Tiffany Threadgould, a vorbit, pentru „Weekend Adevărul“, despre cât de simplu este să te bucuri de mobilierul pe care ea şi colegii săi îl fac din deşeuri. Tiffany Threadgould, care conduce echipa de specialişti de la TerraCycle, spune povestea obiectelor din gunoaie care se nasc în atelierele aşa-numitului „Google al reciclării“.

La 37 de ani, Tiffany Threadgould, pe care revista americană „Make" o numeşte „o Martha Stewart a deşeurilor", este, de trei ani, şefa designerilor de la TerraCycle. Şi-a pus semnătura, între altele, pe penare făcute din cutii de suc şi pe ceasuri din plăci de bază de la computere vechi.

Tiffany Threadgould susţine periodic workshopuri de profil, unul dintre acestea fiind, de exemplu, axat pe cum să transformi pungile de la hrana pentru animale în portofele (prezentată în faţa a 700 de angajaţi ai unei fabrici de mâncare pentru animale din Ungaria). Este, potrivit presei americane, un fel de „evanghelist al gunoiului", care propovăduieşte, de mai bine de zece ani, importanţa resturilor pe care societatea le desconsideră.

„Adevărul": Cât de dificil este să convingi oamenii că pot să-şi amenajeze casa cu piese de mobilier şi decoraţiuni făcute din deşeuri?

TerraCycle este prima companie care şi-a propus să creeze produse din „gunoi" la nivel de masă. Cred că oamenii sunt obişnuiţi cu ideea refolosirii materialelor la o scară mică, la ei în casă, între prieteni; dar dacă ne referim la majoritate, lucrurile nu stau chiar atât de bine. Revenind, deci, la întrebarea dumneavoastră, nu e chiar simplu, mai este mult, foarte mult, de lucrat la educarea consumatorilor, iar asta nu o putem facem noi, la TerraCycle, de unii singuri, mai sunt şi alţi factori sociali implicaţi. Noi ne-am decorat biroul şi spaţiul de lucru cu foarte multe produse pe care le-am creat din deşeuri; asta a fost, până la urmă, cea mai bună metodă de a ne demonstra angajamentul serios pentru dezvoltarea durabilă şi de a le arăta tuturor că un spaţiu poate fi frumos chiar dacă nu e plin cu obiecte nou-nouţe, ce costă, de multe ori, o avere.

Cât de ieftin este să-ţi amenajezi un spaţiu cu „mobilier" din deşeuri?

Când ne-am propus să reamenajăm biroul, am avut la dispoziţie un buget mai mult decât limitat. Ideea a fost să facem rost de materiale de pe unde putem şi să refolosim absolut totul. Birourile propriu-zise sunt făcute din uşi vechi recuperate de la case ale colegilor, ale prietenilor, deci au fost mult mai ieftine decât unele noi; în cazul pereţilor din sticlă, cea mai scumpă materie primă a fost aţa care leagă ­PET-urile unele de altele. Deci, nu de bani se pune problema, ci de idei, de timp, de dorinţa de a face.

Cât greu e să găseşti idei pentru a transforma tot ce aruncă lumea la gunoi?

Încercăm, în munca noastră, să găsim un echilibru între materialul original pe care îl folosim şi noul produs pe care îl facem. Ne place să inserăm în noul design ceva din vechea viaţă a deşeului folosit. De asemenea, trebuie să avem grijă să obţinem un obiect atrăgător. Sigur, dacă este şi funcţional, cu atât mai bine. Nu e neapărat greu, dar e nevoie de timp şi mai ales de imaginaţie.

Care sunt materialele pe care le folosesc cel mai frecvent designerii TerraCycle?

Deocamdată, ambalajele  (de la bomboane, chipsuri, suc) sunt pe primul loc. Eu şi colegii mei le folosim în fel şi chip, atât la rechizite, cât şi la decorarea unui scaun de birou, de exemplu. Avem un punct de lucru aici, în Statele Unite, unde facem genţi, ghiozdane, accesorii etc., şi, de asemenea, câteva parteneriate cu ateliere de manufactură din America Latină. Piesele de mobilier pe care le-am folosit însă pentru a ne decora locul de muncă le-am făcut pe loc, în biroul nostru din Trenton.

Care este cel mai scump obiect din gunoi realizat până acum de specialiştii ­TerraCycle?

Cele mai costisitoare sunt adesea obiectele care le iau designerilor mult timp pentru a prinde viaţă, cum sunt jucăriile pentru copii. Dacă stai şi gândeşti şi regândeşti de zeci de ori înainte de a pune ceva cap la cap, bineînţeles că preţul creşte. Dar nouă ne place la nebunie ceea ce facem în atelier, ne distrăm zilnic regândind ce aruncă oamenii, căutând şi găsind soluţii pentru deşeurile considerate de majoritatea absolut inutile. Şi cel mai mult ne place că putem demonstra în fiecare zi că ceea ce aruncăm poate fi transformat în ceva folositor.

Idei gratuite pentru toată lumea

Tiffany Threadgould, despre care au scris, între altele, publicaţiile „The New York Times" şi „Time Out New York", este autoarea cărţii „ReMake It!", care cuprinde zeci de soluţii pentru deşeurile de zi cu zi. Crede cu tărie că şi gunoiul merită o şansă la viaţă, drept pentru care, în urmă cu cinci ani, a pus bazele firmei ­RePlayGround, prin intermediul căreia îşi promovează ideile de refolosire a deşeurilor şi face amenajări interioare utilizând obiecte şi resturi de obiecte inutile pentru mulţi. Pe site-ul ei, replayground.com, găseşti tot felul de tutoriale pentru creare de obiecte folositoare, de la vaze din sticle de plastic la umbrele din fuste şi plase din tricouri uzate.

"Cred că oamenii sunt obişnuiţi cu ideea refolosirii materialelor la o scară mică, la ei în casă, între prieteni; dar dacă ne referim la majoritate, lucrurile nu stau chiar atât de bine. "

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite