Monogamia, starea naturală a sexului slab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii experţi sunt de părere că revenirea la vechile valori  în ceea ce priveşte sexul se datorează şi faptului că femeile sunt predispuse genetic spre monogamie, iar revoluţia sexuală a secolului trecut era în mare măsură contrară instinctului firesc spre maternitate, spre perpetuarea speciei.

Dacă pentru un mascul este normal să caute mai multe partenere spre a-şi asigura o descendenţă, femeile sunt mai înclinate să-şi dorească alături un bărbat care să ajute la creşterea urmaşilor. În actualele condiţii, când recesiunea persistă de câţiva ani, tinerele de azi au de făcut alegeri mult mai dure. Ele constată că este mai bine să înfrunţi o lume dificilă având alături pe cineva la care să ţii şi cu care să creşti copiii.

Ce-şi doresc de fapt

Un alt aspect ce nu poate fi ignorat în controversa stârnită pe tema (contra)revoluţiei sexuale este acela că aşa-numita eliberare din secolul trecut le-a adus femeilor şi unele neajunsuri. Dacă în anii 1950, era normal ca o fată să se mărite cât mai de tânără, să facă unul sau doi copii şi să stea acasă să-i crească, în deceniile care au urmat revoluţiei sexuale a devenit ceva firesc ca femeia proaspăt eliberată de constrângerile sexuale şi de jugul domestic să fie lăsată să se exprime liber într-o societate a bărbaţilor.

Sfârşitul secolului trecut a văzut apariţia unui nou model - cel al super-femeii - care, pe lângă libertatea sexuală, are şi o carieră cât mai performantă şi o familie cât mai fericită. Numărul celor care au constatat din proprie experienţă că un astfel de model de viaţă este extenuant şi aduce o mulţime de insatisfacţii este tot mai mare, după cum relevă un recent studiu publicat în Marea Britanie.

Sondajul, efectuat de o organizaţie nonguvernamentală pe un eşantion de 4.000 de mame care munceau cu program normal, a arătat că 88% din acestea îşi doreau să găsească slujbe cu program redus sau - şi mai bine - să stea acasă şi să crească copiii, dar nu-şi puteau permite acest lucru din motive financiare.

 „Ar fi greşit să ne imaginăm că femeile actuale ar accepta să revină la rolul de gospodină supusă, dependentă 100% de partener aşa cum erau nevestele acum 100 de ani. Dincolo de problemele legate de sexualitate sau de presiunile de pe piaţa muncii, este vorba şi de respectul de sine şi mă tem că multe dintre femeile care astăzi spun că ar prefera să stea acasă s-ar răzgândi destul de repede dacă ar ajunge în situaţia de a depinde de soţii lor", este de părere psihologul Cristina Luca.

"Mă tem că multe dintre femeile care astăzi spun că ar prefera să stea acasă s-ar răzgândi destul de repede dacă ar ajunge în situaţia de a depinde de soţii lor. "
Cristina Luca
psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite