Micile secrete ale reginei Angliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a
Regina Elisabeta a II-a

Englezii vor sărbători în acest weekend prelungit, din 2 până în 5 iunie, jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a, care se află la apogeul popularităţii sale. Cu această ocazie ziarul, "Le Figaro" consacră acestui eveniment un articol în care expertul francez în monarhia engleză Stéphane Bern dezvăluie micile secrete ale reginei Angliei.

Este a doua oară în ultimii o mie de ani când un suveran englez atinge o asemenea longevitate pe tron. Prima dată a fost în 1897, în timpul reginei Victoria, când la Londra au defilat lăncieri din Bengal şi cămile, potrivit lui Robert Jobson. Domnia reginei Victoria a durat 63 de ani şi 216 zile.

În timpul celor 60 de ani de domnie, Regina Elisabeta a doua a vizitat peste o sută de state. De-a lungul timpului, Suverana a învăţat cum să se menţină sănătoasă, să rămână calmă în momente critice şi să arate întotdeauna impecabil. Apariţiile ei se datorează, însă, şi unei echipe loiale.
Elisabeta a II-a s-a născut la 21 aprilie 1926, dar ziua ei de naştere este sărbătorită oficial în a doua sâmbătă a lunii iunie, pentru că vremea este mai frumoasă. Atunci, se trag 21 de salve de tun şi regina primeşte un buchet de narcise galbene.

Numele şi titlurile sale complete sunt Elisabeta Alexandra Mary Windsor, regină a Regatului Unit, regină a şaisprezece state suverane independente din Commonwealth, şefa Commonwealth-ului naţiunilor (54 de state), lord mare amiral din Amiralitatea britanică, guvernator suprem al Bisericii Angliei, comandant suprem al armatei, apărătoarea credinţei, sursă a onorurilor, ducesă de Normandia, ducesă de Lancastre. Pentru maori - băştinaşii din Noua Zeelandă - ea este Kotuku, o pasăre rară sfântă (bâtlan alb), iar pentru populaţia din Papua Noua-Guinee este Missis Kiwin sau "Mama belong big family". Pentru soţul său, este Lilibet sau "cârnăciorul meu".

Vestimentaţia Reginei
Stewart Parvin este persoana responsabilă de vestimentaţia reginei. El este cel care a dezvăluit că Regina Elisabeta are o temperatură a corpului mai scăzută, lucru care o ajută să suporte mai uşor căldura. Nu contează cât e de cald sau cât de mare e umiditatea, nimeni nu a văzut-o vreodată pe Suverană transpirând. Regina poartă numai haine lejere, fabricate din materiale naturale. Pentru a preîntâmpina orice fel de incidente, Elisabeta a doua are mereu la dispoziţie o ţinută similară celei pe care o poartă atunci când se află într-o vizită.
Pentru că regina trebuie văzută de toţi şi de la o distanţă cât mai mare, aceasta poartă mereu haine viu colorate. Hainele pe care nu le mai foloseşte, cu excepţia lenjeriei intime, sunt păstrate în dulapurile din Palatul Buckingham. Creatorii de modă care îi concep ţinutele inimitabile sunt scoţianul Stewart Parvin, dar şi Angela Kelly, care se pricepe foarte bine la modificarea hainelor mai vechi, pentru ca ele să capete un aer mai modern, deoarece regina este foarte cumpătată şi criza o obligă la astfel de decizii.
În geantă, regina are, potrivit apropiaţilor, o pereche de mănuşi de schimb, un ruj Elizabeth Arden, o pudrieră, o batistă şi, uneori, câţiva biscuiţi pentru câini. Niciodată bani, în afara unei bancnote de 5 lire, pentru slujba de duminică.
Impecabilă este şi coafura sa. Secretul constă în ceea ce angajaţii săi numesc "beton lichid", adică un gel cu o compoziţie secretă care-i face părul să se aranjeze astfel încât să pară natural.

Nu strănută niciodată în public
Regina nu-şi suflă niciodată nasul în public şi nici nu strănută. De aceea, înainte să iasă afară, Regina inhalează un produs antialergic. Mai mult, ea are întotdeauna oameni care se asigură că nu este expusă curenţilor de aer în locurile în care ajunge.

Preferinţele culinare ale Reginei
Mâncărurile sale preferate, pregătite de bucătarul-şef Mark Flanagan, sunt limbă de mare de Douvres la grătar, salată de pui, rosbif, spată de miel, budincă Yorkshire, garniturile fiind cele din legume.
Preferă să mănânce puţin şi simplu, în special când se află într-o vizită în străinătate. Evită mâncărurile locale care i-ar putea face rău şi nu-i place peştele.

Cadouri inedite
Printre darurile primite de regină sunt şi animale, cai, dar şi alte animale exotice oferite grădinii zoologice din Londra: leneşi din Brazilia, doi castori din Canada, două broaşte-ţestoase gigant din Seychelles şi un elefant din Camerun.

Timp liber şi călătorii
În timpul liber, Reginei îi place să se uite la televizor. În vacanţă, îi place să construiască puzzle-uri gigant, să dezlege cuvinte încrucişate şi şarade.
Când pleacă în diverse călătorii, îşi ia la ea ceaiul Fortnum&Mason, apa Malvern, perna cu fulgi de gâscă, bomboanele Barley şi biscuiţii specific englezeşti 'shortbread'.
Cocktailul său preferat este jumătate gin, jumătate Dubbonet, cu două cuburi de gheaţă şi o felie de lămâie.

Regina are o avere estimată la circa 290 de milioane de lire sterline (locul al 245-lea în Regatul Unit). Ea primeşte de la stat, pentru a face faţă cheltuielilor de funcţionare, 7,9 milioane de lire, dar această sumă va fi suprimată în 2013.
Colecţia regală de opere de artă cuprinde peste 7.000 de tablouri, 40.000 de acuarele şi desene şi aproape 150.000 de gravuri, precum şi alte obiecte de artă.
De la Winston Churchill (1951-1955), regina a acordat audienţă în fiecare marţi, la ora 18.00, prim-miniştrilor ei, în total doisprezece, de când este pe tron.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite