Marea păcăleală cu încălzirea globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii din proiectul BEST, care susţin că au confirmat teoria încălzirii planetare, sunt acuzaţi că au ascuns date relevante, înşelând astfel opinia publică.

Săptămâna trecută, profesorul Richard Muller de la Universitatea Berkeley din California (SUA) a prezentat un studiu, denumit BEST (Berkeley Earth Surface Temperatures Project Team), prin care susţinea că temperatura medie a Pământului a crescut cu aproape un grad Celsius din 1950 până la începutul anilor 2000.

Astfel, concluziile profesorului Muller veneau să contrazică o dată pentru totdeauna părerile scepticilor conform cărora nu există nicio dovadă ştiinţifică a încălzirii globale. Ştirea a făcut înconjurul lumii, readucând în discuţie problema emisiilor de carbon şi a măsurilor urgente ce trebuie luate pentru a stopa fenomenul. Ieri, un membru important din echipa lui Richard Muller l-a acuzat pe acesta că a încercat să înşele opinia publică, ascunzând adevărata concluzie a studiului: că procesul de încălzire a Planetei s-a oprit, în ciuda emisiilor tot mai ridicate de dioxid de carbon.

Temperatura a rămas constantă

Profesorul Judith Curry, de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA), a declarat pentru presa din Marea Britanie că afirmaţia lui Muller potrivit căreia ar fi demonstrat şi confirmat teoria încălzirii globale este „o greşeală uriaşă", fără nicio bază ştiinţifică. Cercetătoarea susţine că studiile au arătat, de fapt, că temperatura medie a Pământului n-a mai crescut de la sfârşitul anilor '90. „Nu există nicio bază ştiinţifică care să susţină că încălzirea globală nu s-a oprit", susţine Curry.

Graficul dat publicităţii de echipa profesorului Richard Muller arată o creştere continuă a temperaturii globale în perioada 1950 - 2000. În schimb, graficul emis ieri de Fundaţia pentru Prevenirea Încălzirii Globale şi bazat chiar pe datele studiului BEST demonstrează că temperatura a rămas constantă în ultimul deceniu.

Corespondenţă compromiţătoare

Teoreticienii încălzirii globale şi-au pierdut credibilitatea în urmă cu aproape doi ani, când corespondenţa electronică dintre Kevin Trenberth, climatolog la Centrul Naţional pentru Cercetarea Atmosferei din SUA, şi mai mulţi colegi de-ai săi a ajuns pe internet. Sute de e-mailuri şi mii de documente demonstrau că încălzirea globală este o conspiraţie creată şi întreţinută de un grup restrâns de persoane.

Discuţiile dintre oamenii de ştiinţă, toţi adepţi vocali ai acestei teorii, arătau că erau foarte preocupaţi să găsească metode de manipulare prin care să convingă publicul larg că schimbările climatice sunt mult mai grave decât în realitate. Mai mult, într-unul dintre e-mailuri cercetătorii căutau modalităţi de-a ascunde datele care dovedeau faptul că temperatura medie a Terrei n-a mai crescut din 1960.  

Studiul BEST

Proiectul a fost iniţiat în urmă cu 18 luni de un grup de profesori americani, care au centralizat datele de la 39.000 de staţii meteorologice. Judith Curry este un reputat cercetător în domeniul climatologiei şi coautor al studiului condus de profesorul Richard Muller.

CIick pe infografie pentru a mări

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite