În inima celui mai frumos magazin din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brandul românesc Sabion aparţine unei familii din Târgu Mureş care a văzut în bijuterii mai mult decât o metodă de îmbogăţire. Sabion a luat naştere în 1998, când fondatorul companiei, Claudiu Bologa, a pus bazele atelierelor de creaţie şi a deschis primele două magazine în Târgu Mureş.

A început ca o mică afacere de familie şi rămâne o afacere românească de familie, însă una extinsă. În prezent, casa de bijuterii deţine 14 magazine şi o galerie în Cocor Store. Magazinul din Bucureşti a primit, anul acesta, titlul de „cel mai frumos magazin dintr-un centru comercial" în cadrul competiţiei Design Awards prezentată de Association for Retail Environments (ARE), care recompensează anual cele mai bune concepte în materie de design din domeniul retailului.

Costurile de amenajare a galeriei Sabion din Cocor s-au ridicat la 650.000 de euro, în timp ce cifra de afaceri a companiei în 2010 a fost de 1,3 milioane de euro.

„Pentru Bucureşti ne dorim încă un loc exclusivist în care să creăm un nou spectacol de artă şi bijuterie. Considerăm că Bucureştiul are nevoie de mai multe astfel de puncte de atracţie pentru pasionaţii de bijuterii", a spus Claudiu Bologa, fondatorul Sabion. Alături de soţia sa, Camelia, cei doi au pus bazele unei afaceri care a mizat pe cuvântul „familie". Chiar şi numele Sabion provine de la anagramarea numelor câtorva dintre membrii familiei Bologa.

Bijuteriile casei Sabion sunt realizate numai de designeri născuţi în România



Bijutier din generaţie în generaţie

Renumele brandului se datorează în primul rând bijutierilor care realizează podoabele în atelierele de creaţie. Meseriaşi vechi cu experienţă transformă aurul, tantalul şi pietrele preţioase în bijuterii de lux.

Adrian Bobletec rămâne unul dintre numele emblematice ale mişcării artistice transilvănene. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, experienţa sa în domeniul creaţiei şi prelucrării de bijuterii se întinde pe aproape patru decenii dedicate metalelor nobile şi artelor frumoase.

Camelia Bologa lucrează de aproape 15 ani în prelucrarea bijuteriilor. S-a format ca gemolog în cadrul GIA (Gemological Institute of America), iar designul de bijuterii reprezintă latura creativă a activităţii sale în cadrul atelierelor Sabion.

Bijuteriile casei Sabion sunt realizate numai de designeri născuţi în România



Vasile Sabadi s-a remarcat prin lucrările în lemn, obţinând numeroase diplome la concursuri naţionale şi internaţionale. După cooptarea în echipa Sabion s-a îndreptat în direcţia designului şi al prelucrării aurului în lucrări unicat. Said Labiad face parte din a treia generaţie dintr-o veche familie de bijutieri din Tiznit, Maroc, un important centru mondial de prelucrare şi realizare a bijuteriilor din argint. Said este specializat în creaţiile manuale, iar influenţele orientale sunt mereu prezente în creaţiile sale. Giacomo este designer şi bijutier crescut în spiritul artei într-o familie de italieni din Giurgiu, refugiaţi în România înainte de 1944.

650.000 de euro a fost investiţia Sabion în galeriile cu acelaşi nume, din Bucureşti.

„Valoarea emoţională a unei bijuterii nu se cântăreşte"

ADVIMA20111014_0688

Familia Bologa, cu premiul pentru cel mai frumos magazin din lume



„Adevărul": Cum aţi des­crie bijuteriile Sabion?

Claudiu Bologa: Veţi fi surprinsă de răspunsul meu, deoarece am să reuşesc să-l încadrez în trei cuvinte: bijuterii de familie. Pe cât de scurtă, pe atât de cuprinzătoare este această noţiune şi în ea se regăsesc cele mai importante valori ale unei familii, în ea se regăsesc tradiţii, emoţii, amintiri. Conceptul „bijuterii de familie", deşi a fost definit astfel prin cuvintele noastre, este desprins, de fapt, din istoria mai nouă sau mai veche a familiilor care găsesc în bijuteriile pe care le achiziţionează atât un accesoriu, o valoare intrinsecă ce poate fi unul dintre cele mai eficiente mijloace de economisire şi investiţie, cât şi o valoroasă moştenire transmisă copiilor şi nepoţilor. Sunt bijuterii cu pietre preţioase şi naturale, sunt bijuterii realizate fie manual, după dorinţa celui care o va purta, fie sunt unicat sau create în serii limitate. Sunt bijuterii a căror valoare creşte constant, atât privite sub aspectul emoţional, cât şi sub registrul valorii. Sunt bijuterii care marchează momente speciale din viaţa noastră: botez, logodnă, căsătorie, aniversari. Poate părea puţin desuet modelul transpus mai sus, însă permiteţi-mi să vin cu un exemplu contemporan. La nunta princiară din Regatul Marii Britanii, Kate Middleton a purtat pe deget superbul inel de logodnă cu diamante şi safir pe care mama prinţului William, prinţesa Diana, l-a purtat la nunta sa şi ulterior pe parcursul vieţii. Nimeni nu este în măsură să „cântărească" valoarea emoţională pe care respectiva bijuterie o poartă.

Unde sunt realizate bijuteriile Sabion?

Bijuteriile realizate din asocieri de tantal şi aur, pietre preţioase şi naturale, materii organice sau perle la comandă sunt lucrate manual în atelierele Sabion de bijutieri cu zeci de ani de experienţă în domeniul prelucrării metalelor nobile. În atelierele de la Târgu Mureş lucrează designeri, gravori, toreutici, cizelori sau tineri gata să se instruiască în arta confecţionării de bijuterii.

Câţi designeri lucrează pentru casa de bijuterii?

Am reuşit să ne înconjurăm şi să aducem un număr însemnat de artişti specializaţi în arta plastică mică, design, pictură şi sculptură, dar şi meşteri în bronz şi bijutieri cu zeci de ani de experienţă. Cu toţii activează sub îndrumarea maestrului orfeurar Adrian Bobletec, un artist polivalent şi cu însemnate cunoştinţe în lumea bijuteriilor. Se derulează şi misiunea de a identifica, îndruma şi pregăti tineri pentru acest domeniu; tineri care să fie adevăraţi discipoli, tineri care să reuşească să asimileze mesajul transmis de aceşti maeştri.

"Sunt bijuterii a căror valoare creşte constant, atât privite sub aspectul emoţional, cât şi sub registrul valorii."
Claudiu Bologa
fondator Sabion

Familia Bologa, cu premiul pentru cel mai frumos magazin din lume
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite